Acasa Agenda HR Studiu: 52% dintre români așteaptă o creștere salarială în 2017 și 39% vor să își schimbe jobul

Studiu: 52% dintre români așteaptă o creștere salarială în 2017 și 39% vor să își schimbe jobul

9 min citire
0
0
494

Peste 50% din români cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% spun că au în plan să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, aspirând la o situaţie profesională mai bună şi la venituri mai mari, arată concluziile unui studiu eJobs.

Optimismul vine pe fondul evoluției pozitive a pieței muncii în 2016, atât din punctul de vedere al numărului de locuri de muncă, cât și al salariilor, trend care se va menține și în acest an. Astfel, aproape jumătate (47%) din români cred că numărul locurilor de muncă va creşte în următoarele 12 luni şi 69% consideră că angajatorii vor căuta mai mult forţă de muncă specializată.

„În ceea ce priveşte uşurinţa cu care ar putea să-şi găsească un job, bărbaţii sunt mai încrezători decât femeile – 52% din bărbaţi cred că le va fi uşor să-şi găsească un job în 2017, comparativ cu 46% dintre femeile care au răspuns la acest studiu. Studenţii şi tinerii sunt mai optimişti că îşi vor găsi un loc de muncă în 2017, 64% afirmând că vor face acest lucru cu uşurinţă”, se arată în studiul eJobs.

Deşi 23% din români declară că sunt mulţumiţi şi chiar foarte mulţumiţi de actualul loc de muncă, 54% cred că este loc de mai bine, iar 23% nu sunt deloc fericiţi la job. Majoritatea angajaţilor români participanţi la sondajul eJobs se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de proximitatea locului de muncă faţă de casă (61%), de siguranţa locului de muncă (59%), de atribuţiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, cel al dezamăgirilor profesionale, se află oportunităţile de promovare. Astfel, 54% dintre români s-au declarat nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de oportunităţile de promovare din cadrul companiei în care lucrează.

În ceea ce priveşte atitudinea şefilor, 46% dintre români sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de relaţia cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relaţie prea bună cu acesta.

Potrivit studiului citat, 58% dintre respondenţi spun că locul de muncă actual îi inspiră şi îi motivează să-şi îndeplinească atribuţiile la cele mai înalte standarde, în timp ce 49% dintre respondenţi afirmă că sunt chiar mândri că lucrează pentru compania actuală.

Peste jumătate (63%) dintre salariaţii români spun că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare, femeile fiind mai stresate la job decât bărbaţii (64% din femei, respectiv 62% din bărbaţi).

De asemenea, majoritatea angajaților participanţi la sondajul eJobs (61%) afirmă că sunt atenţi la ofertele de joburi care apar în piaţă. Astfel, 31% dintre aceştia consultă săptămânal site-urile de recrutare, în timp ce 30% spun că își caută zilnic un job nou.

Studiul mai arată că angajaţii din segmentul de vârstă +45 de ani sunt cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, aproape 40% din aceştia cautând zilnic oportunităţi profesionale.

Mai mult decât atât, 39% din respondenţii studiului spun că se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în 2017. Pe lângă motivele de ordin financiar (24% indică salariul ca motiv pentru schimbarea jobului), cei mai mulţi români (27%) vor să-şi schimbe jobul deoarece consideră că abilităţile lor profesionale nu sunt exploatate la maxim de către angajator.

În acest sens, respondenţii studiului şi-ar schimba locul de muncă actual pentru un loc de muncă mai potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor (27%), pentru un salariu mai bun (24%) şi pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă (12%).

În urma analizei profilului studiilor reiese că pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca jobul să le stimuleze abilităţile, în timp ce pentru cei cu studii medii contează mai mult salariul. În ceea ce priveşte criteriile pe care angajaţii le au în vedere atunci când îşi aleg angajatorul, pe lângă salariu şi pachetul de beneficii (86%) sau responsabilităţile şi activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei şi programul de lucru sunt – de asemenea – prioritare.

În acelaşi timp, imaginea unei companii şi percepţiile angajaţilor despre aceasta sunt criterii importante pentru cei care îşi caută un job. Astfel, 88% dintre angajaţii români care au participat la sondajul eJobs spun că reputaţia companiei angajatoare este importantă, doar 1% declarând că nu ţin cont de acest aspect.

Printre compromisurile pe care românii le-ar face pentru a se angaja se numără volumul de lucru mai mare (70%) şi spaţiul de lucru mai mic (63%). La polul opus se află compromisurile legate de salariu, de pachetul de beneficii sau de perioada contractuală, acestea reprezentând categoriile unde angajaţii sunt cel mai puţin dispuşi să facă un compromis.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 ianuarie – 17 februarie 2017, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.350 angajaţi, precizează autorii.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Ce cred românii despre săptămâna de lucru de 4 zile

Conform Eurostat, în 2020, cele mai lungi săptămâni de lucru au fost în Grecia, Austria și…