Acasa Planeta HR Restructurarea sau zona întunecata a HR-ului

Restructurarea sau zona întunecata a HR-ului

3 min citire
0
0
903

de ROXANA MAXIM

Cand spunem „restructurare” in mediul de business si al resurselor umane cel mai adesea ne gandim la concedieri, la oamenii care urmeaza sa ramana fara un venit, la cresterea numarului de someri. Insa termenul de restructurare nu este sinonim cu  cel de „concediere”, desi nimeni nu neaga faptul ca este un subiect sensibil.

Evenimentul „Restructurare asistata 2012”, organizat in 22 mai de revista HR Manager, a avut ca obiectiv clarificarea conceptului de restructurare si prezentarea unora dintre ramurile sale, intrucat vorbim de o serie de procese strategice care permit unei companii sa ramana competitiva si profitabila.

„Concedierile sunt un efect al restructurarii, insa o restructurare se poate finaliza si fara concedieri. Chiar daca pe termen scurt procesul pare unul negativ, pe termen lung, prin rezultatele obtinute la nivel de business, se va dovedi unul pozitiv”, a declarat moderatorul conferintei, Gianina Toma, HR Director, Ethics & Compliance Officer in cadrul companiei URS Engineers & Constructors Romania. Ea a precizat faptul ca restructurarea nu trebuie asociata exclusiv crizei economice: „Este un proces prin care orice organizatie sanatoasa trece la un moment dat”.

Prin urmare procesul de restructurare nu trebuie plasat doar intr-un context de incertitudine economica, pentru ca el se impune intr-o organizatie si atunci cand lucrurile „merg bine”. De ce? Pentru ca lucrurile sa mearga bine si in continuare si pentru ca organizatia sa se poata adapta dinamicii mediului in care activeaza.

„Restructurarea nu trebuie sa ne sperie. Aceasta apare ciclic in viata unei companii proftabile sau nu.

Restructurarea ne sperie pentru ca venim dupa niste ani in care ne-am concentrat pe recrutari, pe crestere”, a spus Raluca Parvu, Senior Consultant Business Development Manager BPI group.

Restructurarea poate fi privita ca un proces de reorganizare a companiei cu scopul de a deveni mai profitabila sau mai bine organizata, proces care implica resursele umane prin modificarea contractului colectiv/ individual de munca, de exemplu, prin transferul de business sau prin concedieri individuale ori colective…

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 21, iulie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa hrmanager
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cea de-a 17-a ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen a inițiat în domeniul resurselor umane o nouă generație de studenți și masteranzi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Cl…