Acasa Editorial Too old for the job?!

Too old for the job?!

4 min citire
0
0
451

Vorbim tot mai des despre managementul talentelor, despre brand-ul de angajator, despre ROI, despre Generatia Y, despre leadership. Va propun ca de aceasta data sa ocolim aceste subiecte populare si sa ne oprim asupra unui fenomen care, in mod determinat, vine sa schimbe regulile jocului. Imbatranirea populatiei inseamna implicit imbatranirea fortei de munca. Cercetarile europene arata ca in Romania varsta medie a populatiei a crescut de la 32 de ani in 1990 la 38 de ani in 2010, iar numarul persoanelor cu varste intre 50 si 64 de ani active in campul muncii a urcat in 2010 la circa 2 milioane, respectiv la 22,4% din numarul total de persoane active.

De ce va aduc in atentie aceste cifre? Pe de o parte avem organizatii care nu reusesc sa-si intinereasca forta de munca, in speta cele din zona industriala, si pe de alta parte avem companii care evita candidatii seniori pentru a mentine un oarecare dinamism in interiorul echipelor. Si atunci, ce facem? Ce facem cu cei care imbatranesc si sunt considerati prea in varsta? Ce facem cu meseriile in care media de varsta este de peste 45 de ani? Uniunea Europeana, de exemplu, a declarat 2012 Anul Imbatranirii Active in ideea de a promova includerea seniorilor in piata muncii si transferul de know-how de la o generatie la alta. Chiar daca initiativa se refera indeosebi la seniorii de peste 55 de ani am extins discutia si asupra angajatilor sau somerilor de 45-55 de ani, pentru ca in piata din Romania ei sunt cu precadere cei care au nevoie de atentie.

Revolutia demografica nu ne va ocoli si cu siguranta nu ne va fi usor sa ne adaptam la noua configuratie a resurselor umane pentru ca imbatranirea fortei de munca antreneaza si alte concepte: invatarea continua, securitate si siguranta in munca, transfer de know-how, mentorat si scheme de pensionare.

Si nu, nu este vorba de un moft de a face lucrurile sa para mai importante decat sunt. Daca ne uitam in jurul nostru cu siguranta vom gasi pe cineva care a fost discriminat la locul de munca din cauza varstei, iar in comunitatea HR cu certitudine vom intalni colegi care au dificultati in a recruta tineri pe domenii precum chimie, inginerie aviatica, mecanica, etc. Si chiar daca media de varsta din companie este sub 40 de ani si nu trebuie sa va faceti probleme legate de imbatranire, nu uitati ca lucram toti in aceeasi piata si daca piata se clatina, ne clatinam si noi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Roxana Maxim
Manager de proiect, HR Manager

 

Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 22, iiulie 2012

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa hrmanager
 • săptămâna

  Săptămâna de lucru de 4 zile: un drum spre libertate?

  Privind dincolo de cifre și statistici, săptămâna de lucru de 4 zile pare să ofere un peis…
 • Eu, Omul

  Poate mai mult ca oricând, acum este imperativ să reflectăm asupra identității noastre uma…
 • Ecuația EX

  Employee Experience (EX) pune omul în centrul tuturor acțiunilor organizației. Nu mai este…
Incarcati mai multe in Editorial

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cea de-a 17-a ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen a inițiat în domeniul resurselor umane o nouă generație de studenți și masteranzi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Cl…