Acasa Agenda HR Punct si de la capat. LEADERSHIP-ul

Punct si de la capat. LEADERSHIP-ul

5 min citire
0
0
615

de Carmen Becker

Zeci de mii de carti inglobeaza studii, teorii, modele si practici de Leadership… dar unde sunt raspunsurile simple, clare, de care avem nevoie in viata de zi cu zi? Exista ele? Cum arata un lider eficient?

Dave Ulrich, Norm Smallwood si Kate Sweetman raspund la aceste intrebari in cartea „The Leadership Code: Five Rules to Lead by”. Pornind de la nevoia de a sintetiza zeci de ani de studiu empiric si teorii, precum si aflati in fata a jumatate de milion de carti despre lideri si leadership, autorii au consultat si chestionat lideri de opinie cu experienta vasta in leadership, oameni care si-au creat propriile teorii despre leadership, bazate pe o istorie lunga in cercetare si evaluare empirica a subiectului. Cei trei autori au construit un model care defineste Codul in leadership in baza regulilor comune si a 60-70% din competentele unui leadership eficient, competente comune in cadrul acestor teorii si modele. Iar restul de 30% sunt date de factorii diferentiatori ai unei organizatii (strategie, viziune) sau de cerintele specifice postului.

Raspunsuri la intrebarea „Cum?”
Codul este o carte care indeamna la actiune pe oricine se afla intr-un rol de lider sau manager,  oferind un model usor de inteles si de pus in practica, indiferent de nivelul carierei. Cartea nu povesteste despre lideri „nascuti” sau „crescuti”, ci despre cum liderii pot deveni mai buni in ceea ce fac… aratandu-le si cum:

Regula 1: Modeleaza viitorul!, intruchipeaza dimensiunea liderului strateg, care are o viziune si care traseaza directia in care merg ceilalti; Regula 2: Fa lucrurile sa se intample!, dimensiunea de executie, asigurand calea de a ajunge unde este trasata directia; Regula 3: Angajeaza talentul astazi!, este acel manager de talente care raspunde la intrebarea – Cine merge cu noi in calatoria noastra?, identificand, construind si motivand talentele sa obtina rezultate imediate; Regula 4: Construieste urmatoarea generatie!, sunt liderii care dezvolta capitalul uman si raspund la intrebarea – Cine sta si sustine organizatia pentru generatia urmatoare?; Regula 5: Investeste in tine!, „in centrul codului”, atat la propriu, cat si la figurat sta competenta personala sau eficienta personala.

„The Leadership Code: Five Rules to Lead by”ofera si o serie de teste pentru fiecare capitol in parte si este completata de filme online cu descrieri suplimentare si perspective oferite de autorii sai, punand cititorul sa testeze si sa evalueze imediat status-quo-ul, precum si sa faca primii pasi in imbunatatirea abilitatilor si competentelor de leadership. Indemnul cartii este perfectarea acestor abilitati si competente atat la nivel personal, cat si in cadrul organizatiei. Ultimul capitol trece de rigurozitatea teoriei celor 5 reguli si exploreaza idei si exercitii practice in folosirea codului (exercitii de identificare a competentelor de leadership, stadii de dezvoltare ale oamenilor, analiza proceselor si sistemelor, brand si factori diferentiatori).

Daca sunteti un lider in plina dezvoltare sau daca doriti sa cresteti abilitatile de leadership in organizatie, aceasta carte va va raspunde la intrebari, fiind un ghid practic si cuprinzator.

 

 

 

 

 

Carmen Becker, HR Manager MOL Romania


Articol publicat in revista HR Manager, nr. 31, februarie  2014. Va asteptam sa va abonati la revista HR Manager. 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…