Acasa Performance Grija pentru oameni ar trebui să fie prioritară când vine vorba de amenajarea spațiilor de lucru

Grija pentru oameni ar trebui să fie prioritară când vine vorba de amenajarea spațiilor de lucru

17 min citire
0
0
711

de Constantin Pescaru

Muncim în clădiri de birouri din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic, care nu poluează foarte mult și care sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Însă cum rămâne cu grija față de cei care se află înăuntru 8-9 ore pe zi? Cât de des ne gândim la modul în care mediul de lucru ne influențează productivitatea, starea de bine și viața? Și ce putem face pentru a ne face condițiile de muncă mai plăcute și a ne îmbunătăți traiul?

WELL este certificarea care are foarte probabil cel mai mare impact în industria de real estate – clădiri de birouri, când vine vorba de Wellbeing. Altfel spus, cei care se implică în acest program pot să transforme sau să construiască clădiri având un singur scop în minte: grija pentru oameni. Standardul constă într-o suită de concepte pentru creșterea nivelului de wellbeing la birou: aer, apă, lumină, alimentație, mișcare, confort și echilibru mintal. Pentru obținerea certificării, acestea sunt măsurate, monitorizate și calibrate în funcție de nevoile rezidenților. În acest context, am stat de vorbă cu Ann Marie Aguilar, WELL Faculty, WELL AP Director of Operations, EMEA International WELL Building Institute, despre nevoia ca spațiile de lucru să fie potrivite pentru cei care le folosesc, aceasta fiind adesea singura verigă lipsă din strategia de HR.

O ABORDARE INTEGRATĂ

În general, cei din Resurse Umane se gândesc la îmbunătățirea procesului de recrutare, strategii de retenție, beneficii și organizarea de activități. Prin urmare, iau în calcul mai puțin (sau deloc) impactul pe care mediul de lucru îl are asupra sănătății angajaților și a stării lor de bine. Dar dacă suntem înghesuiți în birouri nepotrivite pentru noi, putem să avem probleme respiratorii sau cardiace.

Dacă nu avem parte de suficientă lumină, atunci nu dormim bine noaptea. Iar dacă zgomotul e prea deranjant, atunci concentrarea și productivitatea au de suferit, amintește Ann Marie Aguilar. WELL oferă soluții pentru rezolvarea acestor probleme, dar ia în calcul și alte aspecte mai puțin luate în considerare când vine vorba de design-ul unui spațiu. Unul dintre ele este calitatea apei, care de cele mai multe ori vine prin conducte învechite, deci riscul de contaminare este destul de mare.

De asemenea, și alimentația este foarte importantă, așa că dacă poți să le oferi oamenilor opțiuni mai sănătoase la prânz sau la gustări, de ce nu ai face-o? Mai mult, spațiul în care lucrăm trebuie să ne încurajeze să facem mișcare. Ann Marie Aguilar spune că, de exemplu, o soluție ar fi să amenajăm scările astfel încât să ne îndemne să le folosim: să decorăm pereții cu tablouri sau cu plante, ori cu mesaje motivaționale și amuzante. Ori putem să lăsam deschise ușile spre scări, inclusiv spre cea de incendiu.

De asemenea, putem implementa diverse proiecte de gamification care să-i recompenseze pe cei care fac mișcare sau să amenajăm în clădire o sală dedicată exercițiilor fizice, astfel încât oamenii să nu se deplaseze prea mult când vor să meargă la sală sau la cursuri de fitness și yoga. Cheia este să creezi oportunități oamenilor astfel încât să facă cât mai multă mișcare, pentru a reduce riscul de obezitate, de boli de inimă și diabet. „Minte sănătoasă în corp sănătos“ – este maxima după care toți ar trebui să ne ghidăm.

Ann Marie Aguilar ne amintește că omul este într-o relație strânsă cu natura și nivelul de stres scade atunci când suntem înconjurați de elemente din natură. Astfel, în clădirile certificate WELL se acordă o atenție deosebită materialelor folosite. Lemnul este adesea utilizat pentru mobilă și alte elemente, iar plantele decorează birourile și vegetația este integrată în pereții.

Nu în ultimul rând, calitatea aerului este cel puțin la fel de importantă. „Vrem să punem presiune pe cei din lanțul de distribuție să fie mai transparenți când vine vorba de materialele folosite în realizarea mobilei, a podelelor ș.a.m.d. Acestea conțin de regulă chimicale care, în timp, ajung în aerul pe care îl respirăm. Iar dacă nu există o fereastră prin care să intre aer de afară, atunci inhalăm niște substanțe dăunătoare“, explică Ann Marie Aguilar, care recomandă folosirea materialelor care nu au potențialul să devină toxice.

Vestea bună este că nu trebuie să construiești ceva de la zero ca să te asiguri că le oferi oamenilor condiții mai bune de lucru. De fapt, Ann Marie Aguilar crede că există mai multe oportunități în cazul clădirilor existente, pentru că e nevoie de câteva schimbări mici, dar semnificative, astfel încât calitatea vieții celor care lucrează acolo să se îmbunătățească: „De exemplu, dacă ne gândim la integrarea elementelor naturale în clădiri, atunci acest lucru poate fi realizat foarte ușor. Provocarea vine, însă, la sistemele de apă și aer. În cazul acestora, calitatea poate fi îmbunătățită prin instalarea filtrelor potrivite. Orice poate fi făcut. În fapt, cam 40% dintre clădirile care sunt înscrise în acest moment pentru a obține certificarea WELL nu sunt noi“.

CUM VINE ÎN AJUTOR TEHNOLOGIA

Când vine vorba de a realiza un spațiu potrivit pentru oameni, tehnologia poate oferi câteva soluții la unele provocări. Ann Marie Aguilar ne-a dat câteva exemple. Dacă într-un birou nu intră suficientă lumină naturală, atunci se poate crea un sistem de iluminat care să imite traseul Soarelui pe cer. Cu alte cuvinte, intensitatea luminii artificiale poate fi setată astfel încât să fie mai puternică la amiază și să scadă spre seară, astfel încât să nu ne dăm peste cap bioritmul. Dacă corpul nostru primește aceeași intensitate de lumină pe tot parcursul zilei, atunci calitatea somnului va fi una precară. Un alt domeniu în care tehnologia poate fi de ajutor are legătură cu temperatura. Fiecare om are propria temperatură de confort, astfel că este util să existe spații mai calzi sau mai reci, în funcție de nevoi. Există deja unele clădiri care au panouri ce le oferă oamenilor informații despre temperatura din diverse spații de lucru, astfel încât să își poate alege de unde se lucreze astfel încât să se simtă confortabili. Sau în care pot modifica ei înșiși gradele din termometru. Și că tot veni vorba de confort, este important ca în zona de birouri open space să fie încăperi de unde oamenii pot lucra singuri în liniște sau în care acustica să fie bună (pentru prezentări și ședințe, de exemplu). Iar dacă sunt satisfăcute aceste nevoi, atunci oamenii sunt mai productivi și au suficientă energie pe tot parcursul zilei.

BENEFICIILE UNUI SPAȚIU DE LUCRU POTRIVIT, DINTR-O PERSPECTIVĂ DE HR

Văzut prin prisma HR-ului, un spațiu de lucru potrivit pentru oamenii din organizație reprezintă un instrument care ajută la retenția angajaților. Ann Marie Aguilar spune că acesta are numeroase beneficii pentru un angajator, precum împuținarea concediilor medicale și creșterea gradului de fericire al oamenilor. Prin urmare, ROI-ul este mare: dacă le place să vină la muncă pentru că au un spațiu potrivit nevoilor lor, atunci este mai puțin probabil să părăsească compania.



Skanska este primul dezvoltator de clădiri de birouri din România care introduce și implementează în proiectele sale standardele acestui sistem de certificare. Compania a obținut pre-certificarea WELL Building Standard™ (WELL) la nivel Silver pentru a doua și a treia clădire a proiectului Campus 6, aflat în zona de centru-vest a Capitalei, în imediata vecinătate a Universității Politehnice.

În fapt, Campus 6.2 și 6.3 sunt primele clădiri de birouri din România deja pre-certificate WELL și înregistrate pentru implementarea standardului pentru spațiile comune și pentru fațadă. În prima fază a proiectului se regăsesc elemente de wellbeing, iar în obținerea precertificării la nivel Silver pentru Campus 6.2 și Campus 6.3 au fost luate în calcul caracteristici precum: eficacitatea sistemului de ventilație, calitatea și accesibilitatea aerului și ale apei, accesul la lumina naturală și alimente sănătoase, prezența plantelor și a vegetației, cât și acele caracteristici ale clădirii care încurajează mișcarea (precum pista de alergare de pe acoperiș).

Ideea este ca, per total, să se obțină un design integrativ care să aibă o influență benefică asupra corpului uman. Prin urmare, amenajarea spațiului ține cont de ideea de „frumos“ (cultură, artă, spirit), dar și de implementarea unor măsuri care să mențină și să îmbunătățească sănătatea oamenilor, precum folosirea unor materiale care să nu aibă emisii nocive, facilitarea accesului la mâncare sănătoasă sau existența unor spații interioare și exterioare destinate exercițiului fizic.


 

HRM62Acest material a fost publicat in Revista HR Manager, numărul 62, ediția octombrie-decembrie 2019.

Pentru detalii despre abonare, click aici.

Comentarii

  • Studiu: Tehnologia se ține scai de HR

    În următorii trei ani, HR-ul se va orienta tot mai mult spre folosirea tehnologiei specifi…
  • Va lua tehnologia “H”-ul din “HR”?

    de ROXANA MAXIM Nu demult, respectiv pe 20 noiembrie, am marcat o noua editie a HR Tech, e…
Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…