Acasa Planeta HR Formarea nu se incheie niciodata…nici in HR

Formarea nu se incheie niciodata…nici in HR

10 min citire
0
0
697

de ROXANA TOADER

Certificarile de resurse umane reprezinta un angajament de durata ce demonstreaza colegilor de breasla, angajatorilor si angajatilor ca stapanesti principiile si cunostintele aferente acestei profesii, dar si ca iti doresti sa fii permanent la curent cu schimbarile ce au loc in domeniul tau de activitate.

Indiferent de pozitia pe care o ocupi in cadrul departamentului de Resurse Umane, cele trei certificari SHRM (Society for Human Resource Management) iti ofera posibilitatea de a te dezvolta profesional printr-o mai buna intelegere a conexiunilor dintre ariile HR-ului, prin actualizarea propriilor cunostinte teoretice si practice, prin facilitarea dezvoltarii unor noi competente. Fiecare certificare se adreseaza unei anumite etape din cariera:

  • Certificarea Professional in HumanResources (PHR) este indicata celor care sunt abia la inceputul carierei de specialist in HR;
  • Certificarea Senior Professional in HumanResouces (SPHR) se potriveste celor care au mai multa experienta ca specialisti de resurse umane si care aspira catre o pozitie manageriala sau care chiar ocupa o astfel de pozitie in cadrul departamentului, indiferent ca sunt manageri de Compensatii si Benefici, Recrutare, Training si / sau Dezvoltare sau Managerii / Directorii intregului departament;
  • Certificarea Global Professional in HumanResources (GPHR) se adreseaza specialistilor de resurse umane ce coordoneaza activitatea mai multor tari si care trebuie sa tina seama atat de diversitatea culturala, cat si de specificul fortei de munca din fiecare tara, construind in acelasi timp o politica unitara pentru ariile geografice coordonate.


Conditii de inscriere pentru fiecare dintre cele trei certificari SHRM:

PHR

SPHR

GPHR

Un an de lucru efectiv ca specialist de resurse umane si diploma de masterat sau studii superioare celor de master Patru ani de lucru efectiv ca specialist de resurse umane si diploma de masterat sau studii superioare celor de master Doi ani de lucru efectiv ca specialist de resurse umane la nivel global si diploma de masterat sau studii superioare celor de master
Ori, doi ani de lucru efectiv ca specialist de resurse umane si diploma de tip Bachelor (3 ani) conform tratatului de la Bologna Ori, cinci ani de lucru efectiv ca specialist de resurse umane si diploma de tip Bachelor (3 ani) conform tratatului de la Bologna Ori, trei ani de lucru efectiv ca specialist de resurse umane la nivel global si diploma de tip Bachelor (3 ani) conform tratatului de la Bologna
Ori, patru ani de experienta ca specialist de resurse umane daca participantul nu are diploma de tip Bachelor. Ori, sapte ani de experienta ca specialist de resurse umane daca participantul nu are diploma de tip Bachelor. Ori, patru ani de experienta ca specialist de resurse umane la nivel global daca participantul nu are diploma de tip Bachelor.

 

Structura cursurilor si a etapei de examinare
Cursurile pentru fiecare tip de certificare se desfasoara pe o perioada de 5 zile, impartita in doua module de 2 zile, respectiv 3 zile (ziua de curs cuprinde 8 ore extrem de intense in sala de clasa, care nu pot fi strecurate printre alte activitati curente).

In cadrul cursului se explica materia din manuale, se fac exercitii, au loc discutii comparative si se fac teste pregatitoare pentru certificare. Experienta cursantilor este extrem de valoroasa atat in timpul cursului, cat si in cadrul examenului.

Cursurile de PHR si SPHR, ca si examenele aferente acestor doua certificari, au la baza aceleasi principii si, deci, mare parte din materie coincide. Diferenta majora consta in abordarea examenelor: pentru examenul de PHR intrebarile sunt de tip tactic, in timp ce pentru examenul de SPHR intrebarile sunt strategice.
Pregatirea pentru examenul de GPHR se adreseaza unui set diferit de competente decat cele doua mentionate anterior si, deci, materia este diferita.

Examenul (in cazul celor trei certificari) are loc online si este organizat de catre Societatea de HR Management din Statele Unite cu o terta parte, care pune la dispozitie baza materiala necesara. De asemenea, sunt organizate doua sesiuni de examinare pe an, iar doritorii se pot inscrie pentru una dintre cele doua ferestre de examinare: 1 mai – 30 iunie ori 1 decembrie – 31 ianuarie a anului urmator. Examenul consta in intrebari inchise cu 4 variante de raspuns, din care doar una este corecta.

Module de curs
Certificarile PHR si SPHR acopera toate zonele de interes pentru un specialist de resurse umane, implicand urmatoarele module de curs:

  • Management Strategic;
  • Planificarea fortei de munca, recrutarea si selectia angajatilor;
  • Dezvoltarea resurselor umane;
  • Compensatii si beneficii;
  • Angajatii si relatiile de munca;
  • Managementul riscurilor;

iar certificarea GPHR presupune parcurgerea modulelor:

  • Management strategic;
  • Achizitia de talente la nivel global; mobilitatea talentelor;
  • Compensatii si beneficii la nivel global;
  • Eficacitate organizationala si dezvoltarea talentelor;
  • Relatiile de munca si managementul riscurilor;

De asemenea, cursurile, ca si manualele includ si parte de legislatie. Manualele de PHR / SPHR includ doar legislatie americana, iar manualele de GPHR includ legislatie americana, legislatie din Uniunea Europeana, India, Australia etc. In cadrul cursului, legislatia straina este prezentata comparativ cu cea din Romania pentru o mai buna intelegere si pentru ca participantii sa observe tendintele legislatiei romane ce guverneaza relatia angajat – angajator si nu numai. Recent, SHRM a lansat si certificari ce nu contin aceasta componenta,  ci doar cunostinte de resurse umane pure. Acestea au fost gandite tocmai pentru cei din afara SUA, iar pana la finele anului 2013 vom aduce aceste certificari si in Romania.

Recertificarea
Exista doua modalitati de recertificare: promovarea unui nou examen sau sistemul de credite. Poti obtine credite pentru calitatea de membru intr-o asociatie profesionala, dar si pentru implementarea in cadrul propriei organizatii a unor noi procese, asa cum au fost ele prezentate in cadrul manualelor, pentru participarea la webinar-uri si cursuri acreditate de SHRM. Dupa promovarea examenului de certificare, in cel mult doua luni primesti un kit care iti explica ce trebuie sa faci pentru a te recertifica.

 

 

 

 

 

Roxana Toader, Senior Consultant Ascendis

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 26, martie-aprilie  2013. Va asteptam sa va abonati la revista HR Manager.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…