Acasa Planeta HR HR-ul in drum spre Business Partner

HR-ul in drum spre Business Partner

9 min citire
0
0
639

de YVONNICK DAVID

Chiar daca la prima vedere pare ca un program de management general nu are de-a face cu un profesionist in resurse umane, intr-o lume in care cunostintele generale de business si viziunea cat mai ampla asupra pietei fac diferenta intre Business Partner si Functie Suport un astfel de program devine o optiune pentru profesionistii HR.

Executive Management Programme (ExMP) se adreseaza managerilor cu inalt potential, care isi doresc o baza solida de cunostinte in managementul general si o intelegere profunda a mecanismelor de business. Un HR manager, de exemplu, poate aspira la o functie de Director de Resurse Umane, la o rotatie interdepartamentala interesanta, la includerea sa in Consiliul de Administratie al companiei sau chiar la o detasare in strainatate.

Structura programului

ExMP reprezinta in fond cursurile fundamentale din programul European EMBA al Scolii de business ESCP Europe. Asta inseamna ca cele 24 de zile de cursuri „in clasa” acopera abilitatile de baza din portofoliul unui manager: de la strategie si finante, la marketing, comportament organizational, si pana la managementul operatiunilor si control.

Ca structura, modulele programului ExMP imbina teoria esentiala cu studiile de caz, schimburile de experienta, lucrul in echipa si jocurile de rol. In plus, pe parcursul celor 9 luni cat dureaza programul (ianuarie-septembrie, cate o promotie pe an), participantii lucreaza in subgrupe pe cate un proiect, definit de la bun inceput, ale carui rezultate contribuie la evaluarea finala.

Cele noua tematici ale programului ExMP sunt urmatoarele (fiecare tematica corespunde unui modul si unui profesor):

  • Corporate strategy;
  • Managerial economics;
  • Corporate finance;
  • Organisational behaviour;
  • Marketing;
  • Management control;
  • Financial accounting;
  • International business law;
  • Operations management.

Cursurile se desfasoara in cadrul Centrului de Formare al Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania (CCIFER), localizat in Bucuresti.

Pe intreaga perioada a desfasurarii cursurilor, partipantii au acces la o platforma electronica internationala, unde regasesc suporturi de curs si unde pot interactiona intre ei sau cu tutorii lor. Programul se deruleaza in limba engleza, iar grupele pe care le constituim nu depasesc 20 de persoane (din dorinta de a pastra un nivel inalt de interactivitate).

Participarea la cursuri presupune alocarea a doua zile lucratoare pe luna si a unei zile din week-end (joi, vineri si sambata, o data pe luna). Prin urmare, programul este in mare masura compatibil cu agenda incarcata a unui manager, mai ales ca prezenta la cursuri este esentiala si conteaza in etapa de evaluare a fiecarui modul.

Dosarul de candidatura

Dupa cum am precizat si mai sus, programul ExMP se adreseaza managerilor ambitiosi, cu potential, care doresc sa evolueze in cariera, preferabil identificati deja de companiile in care activeaza.
Conditiile de inscriere presupun minimum 3 ani de experienta profesionala (preferabil si manageriala), pe parcursul carora sa fi beneficiat si de expunere internationala. Istoricul academic si profesional al candidatului conteaza, de asemenea, foarte mult, precum si un nivel ridicat de cunoastere a limbii engleze.

Dosarul de candidatura trebuie sa contina CV-ul si un formular special, conceput de ESCP Europe. Comisia de admitere nu solicita in aceasta etapa un test de limba. Ulterior, daca comisia evalueaza ca fiind necesar, se organizeaza si un interviu telefonic, dupa care se va da avizul final.

Etapa de examinare
Obtinerea certificatului in General Management depinde de cumularea creditelor ECTS, aferente celor noua module cuprinse in program. Examinarea se face pentru fiecare modul in parte: participantii primesc proiectele, sintezele de realizat, inainte de inceperea modului si au ca termen de predare aproximativ o luna dupa incheierea modulului. Temele pot fi individuale sau colective.

Corpul profesoral
Cei noua lectori care asigura cursurile ExMP fac parte dintr-un prestigios corp de profesori si experti de talie internationala, selectati de ESCP Europe special pentru ExMP. ESCP Europe are o retea de 127 de profesori-cercetatori permanenti prezenti in cele cinci campusuri, 80 de profesori afiliati, 40 de profesori-invitati si peste 700 de experti. Dintre acestia, sunt alesi aceia cu experienta relevanta in domeniile de unde provin candidatii nostri.

Resurse financiare
Ideea de baza in acest program a fost de a-l aduce la Bucuresti asa cum se desfasoara el in campusurile vest-europene insa cu un efort financiar mai redus pentru companii si participanti. Daca o persoana doreste sa urmeze un astfel de program, de exemplu, la Paris, Londra sau Berlin, tinand cont si de costurile de deplasare, investitia totala s-ar ridica la aproximativ 25.000 euro. La Bucuresti, aceste costuri sunt injumatatite.

In ceea ce priveste formatul platii, suntem deschisi sa propunem optiuni potrivite pentru fiecare companie si candidat.

Pasul urmator
ExMP reprezinta 50% din EMBA-ul ESCP Europe, un program constant clasat in topurile internationale si care se face remarcat prin excelenta in doua arii majore: experienta internationala si progres in cariera. Prin urmare, daca o persoana a parcurs programul ExMP si doreste sa mearga mai departe spre obtinerea unei diplome de EMBA (in ideea ca isi doreste o aprofundare a ceea ce a invatat deja) atunci aceasta va trece printr-o noua etapa de admitere (mai riguroasa), ce va presupune si validarea creditelor obtinute pentru cursurile fundamentale. Astfel ii vor ramane de parcurs cinci seminarii internationale si 12 cursuri elective. Participantii ExMP au tot interesul sa ia in serios proiectul de grup intrucat si acesta are o pondere in evaluarea globala.

In grupa actuala avem cel putin 3 participanti cu experiente solide in departamentul de resurse umane. Haideti sa vedem unde ii vom gasi peste 5 ani!

 

 

 

 

 

Yvonnick David, Vice-presedinte CCIFER

 

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 26, martie-aprilie 2013. Va asteptam sa va abonati la revista HR Manager.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…