Acasa Staffing Deficitul de talente ameninta performantele în business

Deficitul de talente ameninta performantele în business

10 min citire
0
0
490

de ROXANA MAXIM

In contextul unui mediu economic incert, ce determina companiile sa isi construiasca strategiile de afaceri cu prudenta, o buna parte din angajatorii de la nivel global au identificat deficitul de personal talentat ca fiind principala piedica in atingerea performantei in afaceri.

Aproape o treime din angajatori au recunoscut ca nu au gasit talentele de care au nevoie in organizatiile lor, ceea ce contravine logicii, cel putin la nivel conceptual, daca ne raportam la ratele alarmante ale somajului din unele economii dezvoltate – si mai ales in randul tinerilor. De ce nu reusesc angajatorii sa acopere pozitiile deschise din companiile lor?

Intr-o proportie covarsitoare, lipsa de candidati care sa aiba competente tehnice si specifice locului de munca continua sa afecteze angajatorii. Cea de-a saptea editie a studiului “Talent Shortage Survey 2012”, realizat de compania Manpower Group, analizeaza masura in care angajatorii din marile economii ale lumii, si nu numai, au dificultati in a-si asigura talentul necesar in companii, identificand acele functii care sunt greu de ocupat si strategiile folosite de angajatorii pentru a depasi deficitul de talente.

„Tendintele actuale indica talentul drept determinant in obtinerea succesului organizational. Astfel, competitia pentru personal talentat este din ce in ce mai acerba. De asemenea, candidatii care poseda competente valoroase devin tot mai selectivi in ceea ce priveste evaluarea oportunitatilor de angajare, iar companiile vor fi constranse sa dezvolte strategii competitive de recrutare si retentie. Deficitul de talente va determina si schimbari in ceea ce priveste strategiile de dezvoltare a personalului existent, intrucat largirea ariei de competente pe care le detin actualii angajati si investirea in dezvoltarea candidatilor cu potential trebuie sa se materializeze in strategii utilizate in mod curent”, se arata in studiul Manpower.

Desi peisajul global a suferit o serie de modificari notabile comparativ cu 2011, rezultatele studiului din 2012 sunt oarecum similare cu cele de anul trecut.  De notat este faptul ca muncitorii calificati au urcat din nou pe prima pozitie in clasamentul locurilor de munca cel mai dificil de acoperit, dupa ce in 2011 categoria coborase pe locul al treilea.

Concluzii studiu „Deficitul de Talente 2012”:

  • Cel mai acut deficit de talente se manifesta in regiunea Asia Pacific, angajatorii din Japonia confruntandu-se in mod specific cu dificultati in acest sens, data fiind proportia covarsitoare a fortei de munca imbatranite. In randul anumitor categorii de angajatori din regiune, care isi fac griji cu privire la sursele de personal talentat, se manifesta o carenta accentuata in ceea ce priveste competentele de relationare si de comunicare in randul candidatilor din sectoarele IT si inginerie;
  • Pozitiile de muncitori calificati sunt cel mai dificil de acoperit in regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), in timp ce angajatorii din regiunea America au dificultati semnificative in identificarea inginerilor. Pentru cel de-al saselea an consecutiv angajatorii din regiunea Asia Pacific nominalizeaza „reprezentantii de vanzari” drept pozitia care ridica cele mai mari dificultati in identificarea de candidati potriviti;
  • Principalul motiv pentru care angajatorii afirma ca nu reusesc sa ocupe pozitiile vacante este lipsa de candidati disponibili; pe locul doi au fost invocati factori ce tin de candidati, precum lipsa de competente tehnice necesare respectivelor pozitii;
  • Angajatorii incep sa arate proactivitate in ceea ce priveste solutionarea deficitului de talente – din ce in ce mai multe companii ofera programe de training si dezvoltare pentru personalul deja existent, comparativ cu 2011, in special acele companii care sustin ca deficitul de talente produce efecte negative asupra performantei afacerilor lor.

Dificultati in acoperirea pozitiilor deschise

Pe fondul unei recuperari lente a economiei la nivel global si din cauza lipsei de personal competent disponibil, aproape unu din trei angajatori (34%) continua sa aiba dificultati in ocuparea pozitiilor deschise din cadrul companiile lor. Procentul nu indica modificari comparativ cu cel inregistrat in 2011, dar este cu patru puncte procentuale mai ridicat decat nivelul raportat in 2009. Dificultatile privind sursele si cererea de personal talentat se manifesta mai acut in regiunile Asia Pacific si America decat in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Asia).

Top 10 cel mai dificil de acoperit pozitii in Romania

1. Ingineri

2. Muncitori calificati

3. Reprezentanti vanzari

4. Operatori productie

5. Personal IT

6. Tehnicieni

7. Personal contabil/ financiar

8. Soferi

9. Personal pentru mediul hotelier si alimentatie publica

10. Personal administrativ/ de secretariat

La nivelul regiunii EMEA cele mai notabile semnale privind lipsa de talente vin din partea angajatorilor din Bulgaria (51%) si Romania (45%), iar cel putin doi din cinci angajatori din Germania (42%), Turcia (41%) si Austria (40%) au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise. Contrar acestora, activitatea de angajare din Irlanda (2%), Olanda (7%), Spania (9%) si Africa de Sud (10%) este cel mai putin afectata de deficitul de personal talentat, desi Spania este una dintre tarile cu cele mai ridicate rate ale somajului din zona euro.

In regiunea EMEA procentul angajatorilor care raporteaza dificultati in identificarea de candidati potriviti pentru categorii specifice de locuri de munca se mentine relativ constant in majoritatea statelor cu economie dezvoltata. De exemplu, in Japonia, proportia angajatorilor care invoca dificultati in acoperirea deficitului de personal a oscilat intre 76% si 81% in ultimii trei ani, in timp ce in Marea Britanie a variat intre 9% si 15%. In alte tari insa se manifesta un grad semnificativ de volatilitate, in special in India, unde procentul angajatorilor care se confrunta cu provocari in recrutarea de personal talentat a crescut de la 16% la 67% intre 2010 si 2011, pentru a descreste la 48% in 2012.

Franta este singurul stat care indica o crestere notabila a numarului de angajatori care intampina dificultati in identificarea de personal talentat, procentul crescand de la 20% in 2011 la 29% in 2012. Spre deosebire de Franta, angajatorii din Italia resimt un nivel mai redus de presiune, datele indicand un declin, de la 29% in  la 14%…

Articol publicat in revista HR Manager, nr.21, aprilie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa hrmanager
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cea de-a 17-a ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen a inițiat în domeniul resurselor umane o nouă generație de studenți și masteranzi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Cl…