Acasa Staffing Cautam si nu gasim: in ce profesii ne lipsesc candidatii potriviti

Cautam si nu gasim: in ce profesii ne lipsesc candidatii potriviti

5 min citire
0
0
462

40% dintre angajatorii din Romania intampina dificultati in gasirea candidatilor potriviti pentru posturile vacante din cadrul organizatiei, arata cea mai recenta editie a studiului ManpowerGroup privind Deficitul de talente.

Ponderea este superioara atat mediei globale, cat si celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale, cu toate ca a reusit sa scada cu 14 puncte procentuale fata de anul trecut.
Pe locul intai in topul posturilor vacante pe care angajatorii le considera cel mai greu de ocupat se situeaza meseriasii calificati, urmati de ingineri si reprezentantii de vanzari. In ultimii 7 ani meseriasii calificati (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tamplari, electricieni etc.) si inginerii s-au alternat pe primele doua locuri din top, fiind de altfel singurele pozitii care nu au lipsit niciodata de pe lista celor greu de ocupat.

In 2014, in topul dificultatilor de recrutare au intrat si managerii de proiect, precum si managerii si directorii IT, posturi care nu s-au regasit printre primele 10 in niciuna din editiile anterioare ale cercetarii.  Prin comparatie cu anul 2013, se remarca de altfel o crestere a dificultatii de identificare a talentelor din IT: nu doar la manageri si directori, aflati pe locul 5 in top, ci si in privinta personalului IT de nivel mediu si junior, aflat pe locul 7, in opinia angajatorilor, fata de locul 8 in 2013.

De asemenea, au sporit presiunile si in recrutarea din vanzari: reprezentantii de vanzari au urcat de pe locul 6 pe locul 3, iar managerii de vanzari au revenit pentru prima data din 2011 pana in prezent in topul pozitiilor greu de ocupat, fiind plasati pe locul 9 ca dificultate.

Deficitul de talente continua sa fie acut si in privinta personalului administrativ si financiar, perceput ca al zecelea in top, insa situatia este mai optimista in acest caz pentru ca in 2013 acesti angajatorii il plasau printre primele 5 posturi pentru care gaseau greu candidatii potriviti.

„Pe plan global deficitul de talente a atins cel mai acut nivel din ultimii 7 ani. Relativa scadere a presiunii acestuia in Romania fata de 2013 nu trebuie privita ca o corectare a raportului dintre cererea de forta de munca si oferta. Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din Romania continua sa fie superior mediei globale si regionale. Pe de alta, principala cauza a dificultatilor indicate de angajatori nu este lipsa candidatilor, care ii afecteaza doar in proportie de 30%, ci lipsa competentelor profesionale specifice postului, pe care o reclama mai mult de jumatate dintre cei chestionati”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Studiul releva ca pentru 54% dintre angajatorii din tara noastra, principalul motiv pentru care intampina dificultati in gasirea talentelor potrivite este lipsa competentelor profesionale specifice, tehnice (acest deficit se intalneste predominant in recrutarea de meseriasi si muncitori calificati, unde 35% dintre angajatori identifica un obstacol in lipsa calificarilor si certificarilor necesare). Lipsa de candidati sau numarul insuficient al acestora este, de asemenea, o cauza importanta a deficitului de talente in opinia a 30% dintre angajatori, la fel ca si lipsa abilitatilor interpersonale si de relationare la locul de munca, nominalizata de 16% dintre angajatori.

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 37.000 de angajati din 42 de tari si teritorii.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…