Acasa Staffing Trimestrul IV nu se anunta optimist in ceea ce priveste recrutarile

Trimestrul IV nu se anunta optimist in ceea ce priveste recrutarile

6 min citire
0
0
596

Doar unul din sapte angajatori romani previzioneaza cresteri ale fortei de munca in perioada octombrie-decembrie 2014, potrivit celei mai recente editii din studiul Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat de Manpower Group. Datele cercetarii arata ca 14% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si mareasca numarul de salariati in trimestrul IV, 13% estimand o scadere a acestuia, iar 69% preferand sa ramana in acelasi punct. Prin urmare, Previziunea Neta de Angajare rezultata in urma ajustarii sezoniere este de +9%, valoare similara cu cea din ultimele doua trimestre, dar cu 4 puncte procentuale mai puternica decat cea raportata in trimestrul IV al anului trecut.

 „Increderea angajatorilor nu a suferit schimbari dramatice din trim. III/2011, desi perspectivele ocuparii fortei de munca au fost ceva mai conservatoare in 2013 si la inceputul anului 2014. In ansamblu se observa aceeasi abordare calculata si echilibrata in privinta angajarilor, insa fluctuatiile intentiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intentioneaza sa-si creasca numarul de angajati a scazut cu 7 puncte procentuale fata de trimestrul trecut. Aceasta incetinire a ritmului de angajare este caracteristica perioadei de final de an, dar poate sa indice si o lipsa de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este ca semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai putin omogene”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Dinamica pietei muncii pe industrii
In perioada analizata, planurile de recrutare sunt optimiste in sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza cele mai puternice intentii de recrutare din primul trimestru al anului 2009 si pana in pezent. La +19%, Previziunea Neta de Angajare din sector este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III, si cu 15 puncte procentuale puternica decat in trimestrul IV din 2013. Piata va fi favorabila si pentru cei care cauta locuri de munca in Transport, depozitare si comunicatii, dar si in Administratie publica si servicii sociale. Vor exista oportunitati de angajare si in Industria prelucratoare, dar Previziunea Neta de Angajare de +13% din sector este cu 5 puncte procentuale mai slaba decat in intervalul iulie- septembrie, fiind in scadere pentru al doilea trimestru consecutiv.

Angajatorii din sectorul Constructii raporteaza cele mai restranse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% si a revenit la valori negative, dupa o scadere de 13 puncte procentuale fata de trimestrul III. Aceasta este cea mai pesimista Previziune raportata de angajatorii din Constructii in ultimele opt trimestre.

Perspectiva regionala
Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai increzatori sunt in regiunea Nord-Vestul, unde Previziunea se situeaza la +10%. Perspectivele de angajare sunt neschimbate in comparatie cu trimestrul precedent si se imbunatatesc cu 3 puncte procentuale fata de intervalul similar al anului 2013. In schimb, angajatorii din regiunea Nord-Est sunt cei mai rezervati. Acestia raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -10%, cea mai slaba din trimestrul trei al anului 2010 pana in prezent. Totodata, perspectivele raman pozitive, dar scad semnificativ ca amploare in regiunea Sud-Est, unde Previziunea de +2% este cu 11 puncte procentuale mai slaba decit in trimestrul anterior.

* Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine din diferenta intre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…