Acasa Performance Roberto Follacchio: Ne place să încurajăm oamenii să „Strălucească așa cum sunt!”

Roberto Follacchio: Ne place să încurajăm oamenii să „Strălucească așa cum sunt!”

20 min citire
0
0
840

Employee Experience este o componentă esențială pentru succesul unei organizații. Investițiile în EX pot aduce beneficii semnificative, inclusiv angajați mai fericiți, loiali și rezultate financiare mai bune. Este crucial să se pună omul în centrul organizației și să se promoveze o cultură pozitivă pentru a asigura o experiență satisfăcătoare a angajaților în toate etapele lor profesionale. În acest sens, l-am invitat pe Roberto Follacchio, Vicepreședinte Resurse Umane Ursus Breweries, să ne povestească despre proiectele care au funcționat și funcționează la ei în organizație.

CE ROL JOACĂ HR-UL ÎN CREAREA UNOR EXPERIENȚE ÎN ORGANIZAȚIE CARE SĂ PUNĂ OMUL ÎN CENTRUL TUTUROR ACȚIUNILOR?

Crearea unor experiențe bune la locul de muncă este esențială. Departamentul de HR joacă un rol-cheie în identificarea punctelor forte ale organizației și are responsabilitatea de a alege metodele potrivite pentru a scoate la iveală calitățile oamenilor. În același timp, departamentul de HR are capacitatea de a evalua aspectele care pot fi îmbunătățite și poate să identifice tipul de sprijin de care are nevoie fiecare membru al organizației pentru a evolua. Totuși, experiența pe care o au oamenii nu este influențată doar de departamentul de resurse umane, ci fiecare lider, fiecare manager și fiecare angajat contribuie în felul său în acest ecosistem și, din acest motiv, un aspect important este să pui la dispoziția tuturor membrilor echipei instrumentele potrivite care să îi ajute să influențeze mediul de lucru într-un mod pozitiv. Astfel, din punctul meu de vedere, departamentul de resurse umane acționează ca un liant intern, deoarece are capacitatea de a înțelege în profunzime ADN-ul companiei, cultura și valorile interne, și, în același timp, are și know-how-ul, și resursele pe care le poate folosi pentru a susține motivarea angajaților.

CUM PUTEM PERSONALIZA EXPERIENȚA ANGAJAȚILOR (DE LA ONBOARDING, LA DEZVOLTARE PROFESIONALĂ PÂNĂ LA RECOMPENSE) ÎN FUNCȚIE DE NEVOILE ȘI AȘTEPTĂRILE LOR INDIVIDUALE? CE EXEMPLE DIN COMPANIA DV. NE PUTEȚI OFERI DE ASTFEL DE PROIECTE DE EMPLOYEE EXPERIENCE CARE AU DAT REZULTATE?

Studiem constant toate etapele care influențează parcursul colegilor noștri și încercăm să vedem ce merge bine și ce ar trebui să îmbunătățim. Ne bazăm pe feedbackul lor, fiindcă știm că ei ne pot ajuta să găsim calea prin care putem să facem lucrurile mai bine. Printre acțiunile care funcționează bine pentru echipa noastră se numără și procesul amplu de onboarding pentru noii angajați, care este foarte apreciat. Fiindcă este foarte important să simți că ești integrat în echipă, am alocat mai multe zile de onboarding alături de membrii fiecărui departament-cheie, iar astfel reușim să le oferim celor nou veniți în echipă o perspectivă completă asupra activității noastre.

De asemenea, am dezvoltat o curriculă complexă de învățare și dezvoltare și am creat programe de formare pentru toți colegii. În funcție de nevoile fiecărui departament, organizăm cursuri atât în format fizic, cât și online, alături de programe de mentorat și inițiative de wellbeing. Dacă ne raportăm la programele de wellbeing, aș putea menționa un program care a luat naștere în timpul pandemiei și care a fost fundamentat de nevoile pe care le aveau colegii noștri atunci.

Am dezvoltat un program special de asistență pentru angajați, precum și pentru membrii familiilor acestora, prin intermediul căruia le-am oferit acces la servicii de consiliere și consultanță pentru aspecte juridice, de sănătate, financiare și altele. În același timp, am lansat programul „Îmi pasă”, care reflectă preocuparea noastră constantă pentru sănătatea și siguranța angajaților noștri. Și, fiindcă observațiile și experiențele lor sunt foarte valoroase și ne ajută să le primim rapid, am lansat recent o aplicație dedicată, care le permite angajaților să ne ofere feedback și sugestii legate de modul în care putem îmbunătăți experiența lor din punctul de vedere al normelor de sănătate și siguranță.

Ursus Breweries are, de asemenea, o strategie clară de sustenabilitate, cu obiective care vizează neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în fabricile noastre de bere, materiile prime din surse sustenabile, utilizarea ambalajelor reutilizabile sau reciclabile, reducerea consumului de apă, diversificarea opțiunilor de băuturi fără alcool sau cu conținut scăzut de alcool și promovarea unei culturi organizaționale incluzive. Această direcție se reflectă și în experiența pe care o au angajații noștri – ei sunt dornici să se implice în proiecte de sustenabilitate, iar noi le oferim numeroase oportunități pentru a face asta. De exemplu, avem un comitet local pentru diversitate, echitate și incluziune, format din colegi din toată compania, care pot propune proiecte și inițiative și pot pune pe agenda internă de comunicare subiecte legate de importanța diversității.

În plus, organizăm și încurajăm inițiative de voluntariat. Chiar în acest an, prin intermediul platformei „Natură curată, relaxare adevărată” a brandului Ciucaș, angajații au avut ocazia să participe la diverse acțiuni de curățenie și aproximativ 200 dintre ei au spus „da” acestei invitații. Împreună cu alți voluntari din comunitate, au reușit să colecteze până acum 14,2 tone de deșeuri. Bineînțeles, puține lucruri pot uni o echipă mai bine decât sentimentul că munca membrilor săi este apreciată de colegi. De aceea, am dezvoltat un program special de recunoaștere, prin care oricare membru al echipei are posibilitatea de a propune colegi pe care îi admiră și despre care consideră că trebuie să fie recompensați pentru contribuția lor la îndeplinirea obiectivelor.

ROBERTO FOLLACCHIO
Vicepreședinte Resurse Umane
Ursus Breweries

CE PUTEM FACE PENTRU A PROMOVA O CULTURĂ ORGANIZAȚIONALĂ CARE SĂ VALORIZEZE INDIVIDUALITATEA ȘI CONTRIBUȚIILE FIECĂRUI ANGAJAT?

La Ursus Breweries, ne place să încurajăm oamenii să „Strălucească așa cum sunt!”. Și exact așa vrem să se simtă colegii noștri – liberi să își arate personalitatea, să arate ce îi face să fie unici, să își exprime ideile fără bariere. În plus, nu uităm niciodată să ne sărbătorim realizările – suntem cel mai mare producător de bere din România, și asta se datorează colegilor noștri. Așa că depunem eforturile necesare pentru ca atât succesul echipei, cât și rezultatele individuale să nu treacă neobservate. Astfel, așa cum am menționat, punem accent pe programele de recunoaștere și ne asigurăm, în fiecare lună, că nu pierdem din vedere acest aspect.

Nu în ultimul rând, întotdeauna subliniez puterea propriului exemplu atunci când vine vorba de leadership – este important, ca lider, să fii deschis, să oferi feedback și să recunoști meritele colegilor din echipa ta. Aprecierea celor din jur devine un aspect intrinsec al organizației numai dacă ea se întâmplă cu consecvență și este practicată de toți liderii companiei.

CE MĂSURI PUTEM LUA PENTRU A PROMOVA UN MEDIU DE LUCRU SĂNĂTOS (DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC, EMOȚIONAL ȘI MENTAL) ȘI SIGUR? CUM PUTEM ÎNCURAJA UN ECHILIBRU EFICIENT ÎNTRE VIAȚA PROFESIONALĂ ȘI CEA PERSONALĂ A ANGAJAȚILOR? ȘI CE FACE COMPANIA DV. PENTRU A PREVENI BURNOUTUL ANGAJAȚILOR?

Cred că totul constă în crearea unui echilibru și în capacitatea de a analiza corect nevoile organizației. Ați menționat importanța unui mediu de lucru sigur, iar acest lucru este esențial: nu doar că trebuie să asigurăm un mediu de lucru în care sănătatea și siguranța colegilor sunt prioritare, ci și un mediu de lucru în care aceștia se simt confortabil să fie ei înșiși și să își exprime ideile, îngrijorările și opiniile.

În al doilea rând, aș dori să subliniez faptul că trebuie să privim bunăstarea într-un mod mai structurat. Cu doar câțiva ani în urmă, am început să implementăm sporadic câteva inițiative dedicate bunăstării, care au fost foarte apreciate de angajați. Apoi, am folosit această perspectivă și am creat un program complex de wellbeing, concentrându-ne pe trei piloni: sănătatea fizică, cea emoțională și relațiile interumane. Colaborăm cu mai mulți experți (specializați în psihologie, nutriție, coaching etc.) care organizează regulat sesiuni pentru angajații noștri pe diverse teme, precum dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, importanța somnului, gestionarea stresului sau a timpului, corectarea posturii și multe altele. Reacțiile din partea colegilor au fost pozitive, iar rata de participare a acestora crește de la o sesiune la alta, așa că îmbunătățim și dezvoltăm constant acest program.

Există multe alte programe în compania noastră dedicate dezvoltării angajaților, dar ce aș vrea să subliniez este că, atunci când o organizație încurajează crearea unor legături valoroase și le oferă angajaților o experiență generală pozitivă, viața profesională și cea personală pot exista în armonie, fără să fie privite în antiteză.

CE DORIȚI SĂ ADĂUGAȚI DESPRE EMPLOYEE EXPERIENCE ÎN COMPANIA DV. ȘI NU V-AM ÎNTREBAT?

Aș dori să menționez un proiect important inițiat în Ursus Breweries, și anume rafinarea brandului nostru de angajator și dezvoltarea conceptului de comunicare – „Facem berea, scriem povestea”. Pentru acest proiect am analizat chiar experiența pe care colegii noștri o au când vin la serviciu și ce cred ei că este unic sau special la Ursus Breweries. Pentru noi, acest proiect reprezintă o etapă importantă în consolidarea brandului nostru de angajator și suntem mândri că noua poziționare surprinde mai bine ADN-ul companiei și pune în valoare, în același timp, elementele-cheie care definesc cultura noastră organizațională: prietenie, pasiune și creștere.

Dezvoltarea acestei campanii a fost în sine o experiență valoroasă, deoarece ne-am bazat pe ideile pe care le-au împărtășit colegii noștri. Scopul nostru a fost să construim o campanie de brand de angajator care să surprindă esența, percepțiile, valorile și convingerile angajaților noștri, așa că am realizat sondaje și focus-grupuri pentru a înțelege ce le place acestora la Ursus Breweries, ce îi motivează și cum percep evoluția lor în cadrul companiei.

Astfel, această campanie de comunicare arată exact cine suntem și, pentru că ne-am dorit o abordare autentică, imaginea noii campanii este reprezentată de propriii noștri colegi, care au vrut să vorbească despre cariera lor în companie. În concluzie, vom continua să ne concentrăm asupra îmbunătățirii experienței pe care o au angajații noștri și să menținem un mediu de lucru prietenos, în care colegii găsesc sprijinul de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți abilitățile profesionale și în care pasiunea lor se transformă în fiecare bere savurată de clienții noștri.

Image by Freepick


Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

De ce tinerii își lasă angajatorii cu ochii în soare

Avem de-a face cu o tendință îngrijorătoare: din ce în ce mai mulți tineri aleg să își păr…