Acasa Planeta HR Cum creăm experiențe pozitive pentru angajați

Cum creăm experiențe pozitive pentru angajați

26 min citire
0
0
1,183

Employee Experience (EX) reprezintă suma tuturor interacțiunilor, trăirilor și percepțiilor pe care angajații le au în cadrul unei organizații. Așadar, nu înseamnă numai atmosfera de la locul de muncă, ci este un cadru mai amplu care cuprinde toate aspectele interacțiunilor dintre angajați și organizație, influențând direct engagementul, satisfacția și performanța acestora.

EX este rezultatul tuturor punctelor de contact pe care angajații le au cu organizația pe parcursul ciclului lor de angajare. Acesta include recrutarea, orientarea, dezvoltarea profesională, relațiile cu colegii, munca în echipă, cultura organizațională și chiar momentul plecării din companie. Fiecare dintre aceste interacțiuni contribuie la modul în care angajatul percepe și experimentează locul de muncă.

CE ESTE EMPLOYEE EXPERIENCE?

Specialiștii Gartner definesc acest termen ca fiind modul în care angajații internalizează și interpretează interacțiunile pe care le au cu organizația lor, precum și contextul care stă la baza acestor interacțiuni. La rândul său, SAP menționează că Employee Experience cuprinde absolut tot ceea ce întâlnește un angajat la o companie: de la aplicarea la job până la ultima zi de lucru – și tot ce se află între ele. Prin urmare, practicile tradiționale de Resurse Umane s-au transformat din managementul capitalului uman (HCM) în managementul experienței umane (HXM). În completare, Qualtrics susține că, pentru ca o organizație să stăpânească experiența angajaților, trebuie să-și asculte oamenii la fiecare etapă a EX și să creeze experiențe personalizate.

IMPORTANȚA EMPLOYEE EXPERIENCE

Conform studiilor realizate de Gartner1 , organizațiile care investesc în EX pot obține o creștere cu până la 25% în angajamentul angajaților și cu până la 50% în productivitate. În plus, un studiu realizat de Social Market Foundation2 a constatat că angajații fericiți la job sunt cu 20% mai performanți decât cei nemulțumiți de locul lor de muncă. Employee Experience este o strategie esențială pentru succesul unei organizații. Prin investiții în EX, companiile pot crea un mediu de lucru care să-i inspire pe angajați să aibă o contribuție maximă și să rămână loiali, generând astfel beneficii pe termen lung pentru întreaga organizație.

Iată principalele motive pentru care merită investiția în a crea experiențe pozitive pentru angajați:

◆ Angajați mai fericiți și motivați. EX pozitiv conduce la angajați mai fericiți, care sunt mai dispuși să depună eforturi suplimentare și să rămână loiali organizației.
◆ Reducerea fluctuației de personal. Atunci când angajații se simt valorizați și implicați, organizația benefi- ciază de o rată mai mică a plecărilor și, implicit, de costuri reduse de recrutare și formare.
◆ Creșterea performanței organizaționale. Angajații motivați și implicați contribuie semnificativ la obținerea rezultatelor dorite și la creșterea profitabilității.
◆ Reputație și atragerea talentelor. Organizațiile cu o reputație puternică în privința EX sunt mai capabile să atragă cei mai talentați profesioniști din domeniul lor.

CE CUPRINDE EMPLOYEE EXPERIENCE?

Conform specialiștilor Gartner, Employee Experience se construiește pe trei piloni principali, care alcătuiesc fundamentul unei experiențe de angajat pozitive și productive:

1.Mediul fizic și mediul digital – Mediul fizic de lucru include birourile, spațiile de lucru, facilitățile și echipamentele pe care angajații le folosesc în timpul activității lor. Un mediu fizic plăcut, curat și bine echipat poate in%uența semnificativ confortul și starea de bine a angajaților. Iar în era tehnologiei în care trăim, experiența digitală a angajaților este la fel de importantă. Accesul la instrumente și platforme digitale eficiente, care facilitează colaborarea, comunicarea și gestionarea sarcinilor, poate îmbunătăți semnificativ productivitatea și satisfacția angajaților.
2. Relații și colaborare – O cultură organizațională pozitivă, care promovează valori precum încrederea, respectul și diversitatea, creează un mediu în care angajații se simt valorizați și încurajați să contribuie la succesul organizației. La fel de esențiale sunt și interacțiunile armonioase și colaborarea eficientă cu colegii de muncă, încurajând schimbul productiv de idei și soluționarea problemelor în echipă.
3. Dezvoltare și creștere profesională – Organizațiile trebuie să ofere angajaților oportunități de dezvoltare profesională, precum programe de instruire, mentoring sau promovări interne. Acest lucru nu numai că îi motivează pe angajați, dar îi ajută și să-și îmbunătățească competențele. Tot la acest capitol, feedbackul constructiv și evaluarea regulată permit angajaților să-și înțeleagă punctele tari și punctele slabe și să lucreze la îmbunătățirea lor.

JOBUL, CA O CĂLĂTORIE PLĂCUTĂ

Este necesar ca organizațiile să depună un efort continuu pentru a se asigura că angajații au parte de experiențe plăcute și relevante. O abordare atentă și personalizată în toate etapele ciclului de angajare și angajament contribuie la crearea unei experiențe pozitive și productive pentru angajați, ceea ce se traduce în beneficii semnificative pentru întreaga organizație.

Iată câteva strategii și practici esențiale:
◆ Recrutarea și selecția – Definirea clară a rolurilor și așteptărilor. Organizațiile trebuie să aibă descrieri de post detaliate și să definească clar ceea ce se așteaptă de la fiecare rol pentru a atrage candidați potriviți.
◆ Interviurile cu candidații – Procesul de interviu trebuie să fie bine structurat și să se axeze pe evaluarea atât a abilităților tehnice, cât și a potențialului de potrivire culturală.
◆ Orientarea și integrarea – Planuri de integrare personalizate. Organizațiile ar trebui să creeze planuri de integrare personalizate pentru noii angajați, care să le ofere claritate cu privire la rolurile lor și să îi ajute să se simtă confortabil în noul mediu.
◆ Mentorat și suport – Desemnarea unui mentor sau a unui coleg de echipă pentru noii angajați poate facilita tranziția și ajuta la stabilirea unor conexiuni în cadrul organizației.
◆ Dezvoltarea și avansarea profesională – Oferirea de oportunități de învățare. Organizațiile ar trebui să investească în programe de dezvoltare și învățare pentru a ajuta angajații să-și îmbunătățească competențele.
◆ Promovarea internă – Favorizarea promovării interne și recunoașterii meritului contribuie la motivarea angajaților.
◆ Feedback și evaluare – Feedback constructiv, oferit regulat. Organizațiile ar trebui să promoveze o cultură a feedbackului, în care angajații primesc evaluări constante și pot oferi și ei feedback.
◆ Planuri de dezvoltare personală – Bazându-se pe feedback, organizațiile pot dezvolta planuri de dezvoltare personală pentru angajați, care să le ofere direcție și obiective clare.
◆ Flexibilitate și echilibru între muncă și viața personală – Mediul de lucru flexibil. Oferirea de opțiuni de lucru flexibil și echilibrul între muncă și viața personală sunt esențiale pentru a asigura satisfacția angajaților.
◆ Monitorizare și îmbunătățire continuă – Colectarea și analiza feedbackului. Organizațiile ar trebui să colecteze feedback regulat de la angajați și să îl analizeze pentru a identifica punctele de îmbunătățire.
◆ Ajustarea strategiilor – Bazându-se pe feedback, organizațiile ar trebui să ajusteze și să îmbunătățească constant strategiile și programele lor de EX.

CUM SE POT ASIGURA ORGANIZAȚIILE CĂ OMUL ESTE PUS ÎN CENTRUL TUTUROR ACTIVITĂȚILOR

Pus în centrul tuturor activităților, angajatul devine nu doar o simplă resursă, ci un partener valoros în succesul organizației. O astfel de abordare nu numai că conduce la angajați fericiți și loiali, dar poate aduce și beneficii semnificative pentru companie, inclusiv creșterea productivității și a performanței generale. În primul rând, organizațiile ar trebui să promoveze valori precum respectul, încrederea și empatia în întreaga companie.

O cultură care pune accent pe importanța fiecărui angajat contribuie la crearea unui mediu în care aceștia se simt valorizați. În acest sens, este util să se creeze canale de comunicare deschise prin intermediul cărora angajații să poată oferi feedback și să își exprime grijile. Ascultarea activă și luarea în considerare a acestui feedback sunt, de asemenea, esențiale. Fiecare angajat este unic, iar organizațiile ar trebui să ofere flexibilitate și opțiuni personalizate pentru a satisface nevoile individuale ale acestora.

Acest lucru poate include programe de lucru flexibil, dezvoltare personalizată, beneficii adaptate etc. În acest context, liderii organizației joacă un rol crucial în promovarea unei culturi axate pe angajați. Aceștia ar trebui să fie pregătiți să asculte, să ofere sprijin (logistic și emoțional) și să dezvolte relații autentice cu angajații lor.

Un alt aspect foarte important este ca angajații să fie implicați în luarea deciziilor care îi afectează. Organizațiile pot implica angajații în grupuri de lucru sau comitete care să contribuie la formularea strategiilor și a politicilor organizaționale.

De asemenea, recunoașterea și recompensarea sunt necesare pentru promovarea unei culturi care pune omul în centrul său. Acest lucru nu numai că îi motivează, dar îi face să se simtă apreciați. Nu în ultimul rând, angajații trebuie să aibă posibilitatea de a-și menține un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală, fapt ce contribuie la satisfacția lor generală și la bunăstarea acestora. De altfel, organizațiile ar trebui să monitorizeze și să măsoare în mod regulat nivelul de angajament, satisfacție și feedbackul angajaților pentru a identifica zonele de îmbunătățire.

5 PAȘI PENTRU A ÎNCEPE PROIECTAREA UNEI STRATEGII EX

În cazul în care abia acum creionezi EX-ul în compania ta, iată cinci pași care te pot ajuta să începi. Cere feedback angajaților. Primul pas este stabilirea punctului de plecare. Pentru a face acest lucru, este important să ceri feedback. Evaluează modul în care se simt angajații la locul de muncă și observă zonele în care organizația ta are oportunități de îmbunătățire. Încorporează experiența angajaților în cultura companiei. EX trebuie să fie baza pentru construirea organizației. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie încorporat în cultura companiei. Identifică zonele problematice. Fiecare organizație le are. Odată ce ai evaluat EX-ul actual, este timpul să te uiți în interior. Adaptează. La fel ca multe alte lucruri în viață, EX nu este același pentru toți. Creează momente care contează. Nu este cazul să pierzi din vedere momentele semnificative pentru angajații tăi.

HCM VS HXM

Departamentul de Resurse Umane joacă un rol esențial în gestionarea și îmbunătățirea experiențelor angajaților într-o companie. Așa cum menționam la început, practicile tradiționale de HR s-au transformat, prin urmare oamenii care au grijă de oameni trebuie să se adapteze. În acest context, avem de-a face cu o trecere de la managementul capitalului uman (HCM) la managementul experienței umane (HXM). Dar să începem cu definițiile.

HCM se referă la gestionarea strategică a oamenilor folosind toate resursele disponibile pentru a obține cele mai bune rezultate din echipă. Pe de altă parte, HXM reprezintă evoluția următoare a HCM. Deși HCM nu dispare și va rămâne atât valid, cât și valoros, HXM reflectă nevoia organizațiilor de a merge dincolo de simpla facilitare a tranzacțiilor și de a reinventa cu adevărat experiențele angajaților. Acesta se concentrează pe plasarea oamenilor în centrul tuturor activităților companiei pentru a obține rezultate transformatoare.

Prin urmare, în timp ce HCM se concentrează pe facilitarea tranzacțiilor de resurse umane și pe datele și procesele HR, HXM prioritizează experiența angajatului, ajutând la creșterea implicării și productivității angajaților, precum și la creșterea eficienței operaționale pentru HR și organizația în ansamblu. Dar de ce contează toate astea? Potrivit studiului Gallup intitulat „Employee Engagement vs. Employee Satisfaction and Organizational Culture”, cei mai mulți angajați nu se simt implicați sau apreciați suficient pentru efortul depus și timpul petrecut la locul de muncă. Astfel de angajați au o atitudine indiferentă față de slujbele lor și ajung să-și displacă ocupația și compania. Este nevoie de mai mult decât doar un salariu pentru a-i mulțumi pe angajați – acesta este crudul adevăr.

Un nivel ridicat de nemulțumire în rândul angajaților duce adesea la absenteism, motivație scăzută și productivitate redusă. În plus, poate determina un nivel ridicat de fluctuație a personalului, care lovește greu organizațiile, mai ales cele care se luptă deja să-și păstreze talentele. SHRM Foundation estimează că există un cost ridicat pentru înlocuirea unui angajat, între 6 și 9 salarii!

Angajații fericiți sunt angajați productivi. Drumul către fericire începe atunci când gândurile, sentimentele și preferințele angajaților sunt valorizate, iar experiența fiecărui individ la locul de muncă este susținută și îmbunătățită. Gândindu-ne la acest aspect, nu este prea mult să cerem ca angajatorii să înceteze să-și considere lucrătorii ca resurse, ci mai degrabă ca o comunitate, cu membri unici și nevoi diverse. Prin urmare, HXM este o soluție eficientă, care face legătura între angajatori și satisfacția angajaților.

***

Employee Experience este o componentă esențială pentru succesul unei organizații. Investițiile în EX pot aduce beneficii semnificative, inclusiv angajați mai fericiți, loiali și rezultate financiare mai bune. Este crucial să se pună omul în centrul organizației și să se promoveze o cultură pozitivă pentru a asigura o experiență satisfăcătoare a angajaților în toate etapele lor profesionale.

1. The Modern Employee Experience: Increasing the Returns on Employee Experience Investments, Gartner, 2020

2. Happiness and productivity: Understanding the happy-productive worker, Social Market Foundation, 2015


Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Evoluție și adaptare: cum se transformă piața muncii din România

Cu o economie dinamică în plină evoluție și schimbări sociale accelerate, piața muncii din…