Acasa Staffing Recompensele de Craciun – un cadou de la sine inteles sau un bonus care se castiga?

Recompensele de Craciun – un cadou de la sine inteles sau un bonus care se castiga?

6 min citire
0
0
454

de ANNE-MARIE TEODORESCU

De Craciun, subiectul este mai fierbinte ca oricand. Salariatii vor recompense de sfarsit de an. Managerii incearca sa isi recompenseze echipele cat mai corect, cat mai bine, cu costuri cat mai mici. Specialistii de resurse umane sunt in vizorul tuturor, ei fiind cei care trebuie sa gaseasca solutii care sa convina cat mai bine tuturor.

Cum poti multumi tuturor salariatilor dintr-o companie in asa fel incat fiecare sa se simta in acelasi timp valorizat si motivat catre performante viitoare, sa respecti bugetele care te limiteaza si sa nu risti sa propui recompense care nu sunt pe placul grupurilor tinta ?

Una din cele mai utilizate solutii, in Romania ca peste tot in Europa si in multe alte tari din restul lumii, este solutia tichetelor si cardurilor valorice. Usor de cheltuit, in magazine de toate tipurile, tichetele sunt pe placul tuturor salariatilor, care isi aleg ei insisi « cadoul de Craciun » din partea firmei. Eficiente financiar, gratie scutirii de taxe patronale si salariale, tichetele sunt foarte pe placul directorilor financiari sau generali, care apreciaza orice economie, cu atat mai mult una atat de substantiala. In plus, tichetele sunt usor de implementat si gestionat, usor de inteles pentru toata lumea si apreciate de toate categoriile si toate generatiile de salariati.

Ce tichete de beneficii exista in Romania
In Romania exista in prezent sase tipuri de tichete de beneficii extrasalariale, care au diverse facilitati fiscale si care raspund preferintelor diferitelor tipuri de angajati.

Tichetele de masa sunt deja o solutie cvasi-generala in companiile din Romania, fiind cel mai utilizat beneficiu  extrasalarial – peste 60% din angajatii din mediul privat le primesc in fiecare luna. « Ticket Restaurant, si tichetele de masa in general, sunt scutite de taxe patronale si salariale si sunt deductibile fiscal. In prezent valoarea tichetelor de masa este de 9 lei pentru fiecare zi lucratoare efectuata.

Pentru recompensarea performantelor, exista insa un tip de tichete create anume in acest scop:  ticketele cadou.  Acestea pot fi acordate salariatilor de Craciun, in beneficiul copiilor lor minori, fiind scutite de taxe in limita sumei de 150 de lei per beneficiar. Fata de tichetele de masa, tichetele cadou au avantajul unui plus de eleganta si pot fi cheltuite in orice fel de magazin, nu doar in cele cu profil de alimentatie. Ticket Cadou, tichetele de cadouri emise de Edenred, au uz universal si se pot cheltui in peste 50.000 de magazine si furnizori de servicii de toate tipurile, in toata tara.

Pentru extra modernitate, eleganta si usurinta in utilizare, Edenred a lansat recent si cardurile cadou Compliments, care au aceleasi avantaje financiare pentru salariati si companii si cu care se poate plati intr-o retea de magazine atent selectionate, inclusive magazine online. Cardurile cadou Compliments sunt solutia cea mai potrivita pentru companii din domeniul serviciilor, cu salariati care au asteptari mari si sunt tentati de nou si inovatie.  Salariatii din generatia X apreciaza factorul de prestigiu al cardurilor Compliments, in timp ce salariatii din generatia Y  sunt atrasi de modernitatea utilizarii cardurilor (similar cu orice card bancar obisnuit).

Unul din « secretele » mai putin cunoscute si intelese ale industriei de compensatii si beneficii este tichetul de vacanta. Accesibile doar companiilor si salariatilor din domeniul privat, tichetele de vacanta sunt si ele scutite de taxe salariale si patronale, in limita sumei de 4.020 lei anual per angajat.

Explicatia facilitatilor fiscale este faptul ca tichetele de vacanta pot fi cheltuite doar pentru vacante in Romania, astfel obtinandu-se o revigorare, inca timida, a  turismului local.

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 18, noiembrie 2011. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager

Anne-Marie Teodorescu, Human Resources Director la Edenred Romania

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…