Acasa Agenda HR (P) Salarizare: Cum integrezi rapid un beneficiu în fondul de salarii

(P) Salarizare: Cum integrezi rapid un beneficiu în fondul de salarii

9 min citire
0
0
701

Cadouri de Crăciun sau tichete de vacanță? Cum alegi beneficiile potrivite pentru a optimiza costurile cu salariile și menține în același timp interesul angajaților? Beneficiile suplimentare potrivite pot fi o soluție inteligentă, pe care specialiștii în resurse umane o pot include în pachetul salarial. Ele trebuie însă alese cu grijă, pentru a nu aduce mai degrabă efecte negative în organizație.

Beneficiile suplimentare au câștigat teren în ultimii ani în structura pachetelor salariale. Fie că vorbim de cadouri în bani oferite copiilor angajaților, cu ocazia Crăciunului, asigurări de viață, pensii private, tichete de masă sau de vacanță, ele sunt un mijloc excelent de a stimula performanța angajaților și de a atrage noi oameni valoroși în echipe.

Un alt mare avantaj adus unui business îl reprezintă reducerea fondului de salarii, multe tipuri de beneficii venind cu diverse facilități fiscale.

Un scurt calcul demonstrativ ne arată că este mai avantajos din punct de vedere fiscal ca o companie să acorde beneficii decât o creștere a salariului fix. Pentru un angajat prin contract de muncă, având un salariu net de 4.000 de lei, aplicația Calculatorvenituri.ro ne arată că totalul costului salarial se ridică la 7.002 lei, în contextul unei situații standard, fără condiții speciale sau scutiri de impozit. Vorbim deci de un cost raportat la net de 75%. Procentul poate deveni mai mic dacă sunt incluse beneficiile suplimentare potrivite. Cum poți determina însă ce beneficii sunt avantajoase pentru toate părțile?

Situația este îngreunată și de dinamica mediilor legislativ și fiscal din România, de faptul că periodic se aduc diverse modificări de ordin fiscal sau la nivelul Codului Muncii și este dificil să ții pasul cu acestea.

Pentru a lua decizii avantajoase se pot face calcule estimative prețioase în procesul de bugetare a fondului de salarii sau în negocierile salariale, prin intermediul aplicației Calculatorvenituri.ro. În câteva minute poți face o serie de simulări pe diverse tipuri de beneficii suplimentare.

  • Tichete de masă – Plecăm de la exemplu anterior, cu un salariul net lunar de 4.000 de lei, oferit în baza unui contract de muncă. Introducem în pachetul salarial 21 de tichete de masă în valoare netă totală de 315 lei, reducem astfel salariul fix, însă astfel menținem valoarea totală a pachetului la 4.000 de lei. La un simplu calcul obținem un cost brut total de 6.853 lei. Diferența lunară nu este semnificativă, însă la nivelul unui an se obține o economie de 45% din valoarea netă a unui salariu lunar.
  • Pensie Pilon III – Păstrăm referința pachetului salarial net de 4.000 de lei și introducem în calcul situația unei contribuții lunare la pensia privată de 150 de lei. În această situație, costul brut total este de 6.886 lei. In acest caz, la nivelul unui an se obține o economie de 35% din valoarea netă a unui salariu lunar. Trebuie ținut cont și de faptul că asigurările de sănătate și pensiile private oferite salariaților au deductibilitate de la calculul impozitului, atâta timp cât se respectă condițiile cerute de lege: 400 euro pe an/angajat (Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal).

Pe lângă simulările de calcul pentru cele mai uzuale beneficii cu facilitate fiscală, de la tichete de masă la asigurări voluntare de sănătate și pensii facultative, aplicația Calculatorvenituri.ro permite calculul rapid și pentru mai multe structuri de remunerare. Platforma facilitează conversia de la brut la net și de la net la brut pentru venituri salariale, cele pentru directori, administratori sau venituri ce provin din drepturi de autor, PFA sau venituri din alte surse.

Pentru o înțelegere deplină a componenței costurilor, se pot vedea formulele de calcul utilizate, detalierea taxelor individuale și a celor aferente companiei. Un mare plus este că aplicația facilitează un calcul exact, rapid și în deplină conformitate cu ultimele modificări legislative, ținând cont de fiscalitatea distinctă a categoriilor de beneficii și de taxarea diferitelor tipuri de structuri de remunerare. Fiecare calcul poate fi personalizat și cu o serie de parametri, precum scutirea de impozite, numărul minorilor aflați în întreținere, care vor asigura o imagine completă a estimărilor de buget pentru un anumit tip de remunerație.

Analiza costurilor pentru diverse versiuni ale pachetelor salariale permite astfel adoptarea rapidă a unor decizii cu privire la negocieri salariale și poate oferi informații pentru optimizarea bugetelor de salariu.

Specialiștii în domeniu recomandă ca beneficiile acordate să fie relevante pentru angajați și să țină cont de diferențele dintre generații, existând interese distincte, care diferă de la o generație la alta. O soluție în acest sens este crearea unei scheme flexibile de beneficii, prin care angajații aleg singuri beneficiul dorit. Cu mai multe scenarii ipotetice urmate pe aplicația Calculatorvenituri.ro se pot determina mai multe tipuri de beneficii care aduc avantaje și fondului de salarii al companiei în cauză. Iar din banii astfel economisiți, compania dumneavoastră poate face investiții care să conducă mai departe la o dezvoltare care să permită crearea de noi locuri de muncă și/sau majorarea sustenabilă a salariilor angajaților.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cum să atragi și reții angajații de top într-o lume în continuă schimbare?

Într-o piață a muncii în continuă schimbare, unde angajații de top au devenit o resursă st…