Acasa Performance Oana Badea: Investiția în starea de fericire a angajaților este principalul scop

Oana Badea: Investiția în starea de fericire a angajaților este principalul scop

26 min citire
0
0
1,078

Employee Experience este o componentă esențială pentru succesul unei organizații. Investițiile în EX pot aduce beneficii semnificative, inclusiv angajați mai fericiți, loiali și rezultate financiare mai bune. Este crucial să se pună omul în centrul organizației și să se promoveze o cultură pozitivă pentru a asigura o experiență satisfăcătoare a angajaților în toate etapele lor profesionale. Discutăm despre acest aspect cu Oana Badea HR Manager Alumil România:

CE ROL JOACĂ HR-UL ÎN CREAREA UNOR EXPERIENȚE ÎN ORGANIZAȚIE CARE SĂ PUNĂ OMUL ÎN CENTRUL TUTUROR ACȚIUNILOR?

Noi, ca oameni de HR, trebuie să fim conștienți că, înainte de toate, este esențial să avem o cultură organizațională autentică, prin care omul să fie cu adevărat în centrul oricărei acțiuni. Și abia după ce am pornit pe acest drum, după ce avem cel puțin o fundație a unei astfel de culturi ce pune în prim-plan individualitatea și valorile fiecărui angajat, putem vorbi de un rol al departamentului de resurse umane de facilitator al stării de bine și al succesului în cadrul organizației.

Altfel, orice experiențe am crea la locul de muncă vor avea un efect limitat și uneori chiar de genul: „Mai lăsați-mă cu poveștile voastre corporatiste!fi (râde) Da, ne punem și noi în permanență întrebarea: „Cum reușim să transpunem abilitățile individuale în contribuții semnificative și ce strategii să adoptăm în acest sens?fi. Și în fiecare an mai adăugăm câte un răspuns. Investiția în starea de fericire a angajaților este principalul scop și avem ca viziune să îi facem pe colegii noștri să se simtă valorizați, motivați și susținuți în fiecare pas al drumului lor în cadrul companiei.

CUM PUTEM PERSONALIZA EXPERIENȚA ANGAJAȚILOR (DE LA ONBOARDING, LA DEZVOLTARE PROFESIONALĂ PÂNĂ LA RECOMPENSE) ÎN FUNCȚIE DE NEVOILE ȘI AȘTEPTĂRILE LOR INDIVIDUALE? CE EXEMPLE DIN COMPANIA DV. NE PUTEȚI OFERI DE ASTFEL DE PROIECTE DE EMPLOYEE EXPERIENCE CARE AU DAT REZULTATE?

Cred că înțelegerea profundă a nevoilor și așteptărilor fiecărui angajat este fundația acestui demers. Comunicarea deschisă este un element esențial, iar în cadrul Alumil, am creat un climat de siguranță și libertate, astfel încât fiecare voce să fie ascultată, indiferent de ierarhie. A&ând ceea ce îi motivează pe colegii noștri și ce aspirații au, suntem în măsură să oferim o experiență customizată, adaptată fiecăruia. Experiențele noastre sunt dintre cele mai diverse.

De exemplu, v-ați imaginat vreodată că prima zi de lucru la un nou job ar putea fi o ascensiune pe vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România? Așa a fost prima zi de lucru pentru una dintre colegele noastre. Dar, totodată, această expediție a însemnat împlinirea unui vis de-o viață pentru un alt coleg pasionat de munte, iar pentru un al treilea coleg a marcat ieșirea la pensie. Provocatoare și frumoasă în egală măsură, ziua petrecută pe munte ne-a adunat într-un efort comun ce a depășit limitele individuale. Nu pot să nu mă întreb: oare cine dintre participanți va uita vreodată acea zi?

CUM PUTEM MĂSURA IMPACTUL EXPERIENȚEI ANGAJAȚILOR ASUPRA PERFORMANȚEI ORGANIZAȚIEI CA ÎNTREG?

Procesul de transformare organizațională în Alumil, axat pe îmbunătățirea experienței angajaților, a început în urmă cu aproximativ 5 ani. Și nu întâmplător coincide cu o perioadă de creștere susținută a cifrei de afaceri și profitabilității companiei. Această sincronizare este o demonstrație practică a faptului că există o legătură strânsă între angajamentul nostru de a crea experiențe semnificative pentru angajați și performanțele financiare ale organizației.

Pentru noi, aceasta este o strategie pe termen lung, bazată pe înțelegerea profundă că baza succesului constă în a avea o echipă angajată, motivată și încrezătoare. Desigur, la nivel operațional, avem un sistem de management al performanței implementat de peste 10 ani, cu obiective, evaluări și bonusuri, pentru a ne asigura că fiecare își aduce contribuția individuală la atingerea obiectivelor companiei.

Dar am învățat în timp că atunci când ne concentrăm exclusiv pe rezultate, putem observa creșteri imediate, uneori peste medie, dar există riscul ca această abordare să ducă la presiuni nesustenabile și diminuarea spiritului colaborativ. Prin urmare, ne-am propus ca abordarea noastră să fie una echilibrată, centrată pe crearea de experiențe semnificative pentru colegi, în timp ce menținem un focus riguros asupra obiectivelor și rezultatelor.

CUM PUTEM OFERI ANGAJAȚILOR OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ ȘI PROFESIONALĂ CARE SĂ FIE ALINIATE CU OBIECTIVELE LOR INDIVIDUALE ȘI TOTODATĂ CU CELE ALE COMPANIEI?

Avem în Alumil atât echipe de tineri talentați care vin cu suflu nou, cât și echipe consolidate formate din oameni cu experiență în companie. Încercăm să ne adaptăm și să oferim fiecărei categorii ceea ce are nevoie din perspectiva traseului profesional. În acest sens, în fiecare an organizăm în Alumil programe de formare și dezvoltare care acoperă o gamă largă de abilități și competențe relevante pentru industrie și obiectivele noastre și care răspund unor nevoi de training sesizate pe parcursul activităților zilnice. Aceste programe includ atât traininguri interne, oferite de experți interni din companie, cât și sesiuni de învățare externe, cum ar fi workshopuri sau cursuri susținute de specialiști.

În cazul angajaților care sunt promovați pentru prima dată în poziții de manageri sau care preiau poziții mai complexe, îi includem în programe de coaching pentru a-i sprijini în dezvoltarea individuală și creșterea profesională și a le maximiza șansele de succes. Mai mult decât atât, într-o lume a evoluției tehnologice rapide, ne-am asumat angajamentul de a oferi angajaților noștri resursele necesare pentru a se adapta la noile tendințe în automatizare și inteligență artificială.

Încă de la începutul acestui an, directorul nostru general a prezentat în cadrul unei sesiuni cu toată compania noile direcții tehnologice care conturează piața, oferind un cadru de înțelegere clară a provocărilor și oportunităților care se ivesc. S-au prezentat încă de atunci studii de caz folosind deja faimosul ChatGPT (deși eram în ianuarie și doar 2-3 colegi auziseră de el), dar și alte idei de inovații care schimbă paradigma. În concluzie, scopul nostru este să menținem un climat de încredere care încurajează dezvoltarea personală și profesională aliniată cu obiectivele companiei.

Acordând o atenție deosebită tehnologiilor emergente, suntem dedicați să oferim angajaților instrumentele necesare pentru a-și adapta și îmbunătăți competențele într-o lume în continuă schimbare. Prin workshopuri, colaborare și echipe mixte, ne propunem să oferim o experiență de dezvoltare holistică, care nu doar să răspundă nevoilor angajaților, ci și să contribuie la succesul sustenabil al companiei Alumil.

CUM PUTEM ÎMBUNĂTĂȚI COMUNICAREA ȘI COLABORAREA ÎNTRE ANGAJAȚI ȘI DEPARTAMENTE?

Una dintre abordările noastre s-a concentrat pe organizarea de sesiuni de mini-teambuilding care să depășească limitele mediului de lucru obișnuit. De la maratoane la plantări de copaci sau degustări de vinuri, ne-am pus în valoare spiritul de echipă și dorința de a construi relații autentice. Astfel, ne-am întărit încrederea și camaraderia între colegi, consolidând legături care se resimt în activitatea noastră de zi cu zi.

De asemenea, am investit în dezvoltarea abilităților de comunicare prin traininguri specializate, oferind angajaților instrumente pentru a înțelege stilurile de lucru ale colegilor și pentru a îmbunătăți colaborarea în echipă. Aceasta ne-a permis să construim punți solide între departamente, conducând la o schimbare notabilă în modul în care gestionăm proiectele interdisciplinare. Pentru a facilita o înțelegere mai profundă a activităților noastre și pentru a încuraja lucrul în echipă, am pus în aplicare proiecte mixte.

De exemplu, în cadrul departamentului tehnic, am organizat un eveniment cu o primă zi de interacțiuni și cunoaștere, urmată de o zi de workshop pe studii de caz concrete din viața organizației noastre. Rezultatele au fost surprinzătoare: în primul rând, am realizat împreună dimensiunea impresionantă a cunoștințelor tehnice pe care le adunăm în Alumil. Cei 15 ingineri care au luat parte la această întâlnire adunau în total peste 200 de ani de experiență în soluții tehnice!

Azi, fiecare dintre colegii noștri ingineri știe că are în spate o echipă cu peste 200 de ani de expertiză tehnică pe care se poate baza! Putem spune cu mândrie că nu există o echipă mai puternică din punct de vedere tehnic în industria noastră din România. În al doilea rând, am dobândit o înțelegere mai complexă a sistemelor noastre și am văzut în acțiune soluțiile pe care le dezvoltăm, un pas semnificativ pentru a răspunde nevoilor reale ale clienților noștri.

CE PUTEM FACE PENTRU A PROMOVA O CULTURĂ ORGANIZAȚIONALĂ CARE SĂ VALORIZEZE INDIVIDUALITATEA ȘI CONTRIBUȚIILE FIECĂRUI ANGAJAT?

Pentru a crea un mediu organizațional pozitiv și eficient, cultivăm o comunicare deschisă, încurajând fiecare membru să împărtășească idei și să participe în discuții sincere. În plus, promovăm responsabilitatea individuală, oferind angajaților libertatea de a prelua inițiativa în proiecte, de a-și aduce abilitățile unice și de a-și vedea propriile idei implementate rapid.

Chiar de curând, în urma unui workshop de optimizări și inteligență artificială, unul dintre colegii noștri din Iași a avut o idee de automatizare a unui proces. A trimis un e-mail cu propunerea, în săptămâna următoare a fost invitat să petreacă o zi cu o echipă mixtă la București, au redefinit procesul, au creat un prim dra( de automatizare, iar acum este deja în stadiul de a fi cascadat la nivelul întregii companii, ușurând activitatea tuturor celor implicați.

Un alt exemplu este Green Team Alumil, un grup în care s-au înscris toți angajații care și-au dorit, indiferent de poziție și departament. Acest grup are întâlniri periodice, generează idei și implementează acțiuni la nivel de companie pe zona de CSR. Prin crearea unui mediu prietenos în echipă, ne concentrăm pe respectul și sprijinul reciproc, punând accent pe valorificarea diversității de perspectivă și creând un puzzle mai larg și mai frumos.

CE MĂSURI PUTEM LUA PENTRU A PROMOVA UN MEDIU DE LUCRU SĂNĂTOS (DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC, EMOȚIONAL ȘI MENTAL) ȘI SIGUR? CUM PUTEM ÎNCURAJA UN ECHILIBRU EFICIENT ÎNTRE VIAȚA PROFESIONALĂ ȘI CEA PERSONALĂ A ANGAJAȚILOR? ȘI CE FACE COMPANIA DV. PENTRU A PREVENI BURNOUTUL ANGAJAȚILOR?

În primul rând, ne asigurăm că promovăm comunicarea deschisă, respectul și colaborarea în cadrul echipei, construind astfel o cultură organizațională solidă și de încredere. Ce sens are să poți merge la sală cu un abonament plătit de companie, dacă mediul de lucru este toxic și stresant și dacă nu te bucuri de ceea ce faci? Cultura organizațională este un demers care durează mulți ani și este fundația oricăror alte acțiuni destinate wellbeingului angajaților. În această direcție, încurajăm interacțiunile între membrii echipei, atât în cadrul companiei, cât și în afara ei, fie că discutăm despre cafeaua cu care ne începem ziua, pauzele de prânz, mersul la sală împreună, toate activitățile de CSR (plantat copaci, maratoane, cursuri de prim ajutor, amenajări de trasee turistice) sau diverse alte acțiuni, precum explorarea vârfurilor montane.

Misiunea companiei noastre este de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, iar asta trebuie să înceapă în primul rând cu echipa noastră. Îmbunătățirea și eficientizarea proceselor cu ajutorul automatizărilor inteligente reprezintă o direcție pe care am pornit de câțiva ani și pe care intenționăm să o accelerăm. Ce legătură este între fericirea angajaților și automatizări cu AI? Timpul salvat de fiecare dintre noi folosind noile tehnologii îl putem investi în acțiuni în care ne folosim cu adevărat potențialul, astfel încât să ne putem simți împliniți. Și când oamenii se simt împliniți, fac performanță și chiar generează noi avantaje competitive pentru companie.

CE DORIȚI SĂ ADĂUGAȚI DESPRE EMPLOYEE EXPERIENCE ÎN COMPANIA DV. ȘI NU V-AM ÎNTREBAT?

Suntem mândri să subliniem că, pentru noi, experiența angajaților este o prioritate fundamentală. Unul dintre aspectele care ne diferențiază este modul în care ne implicăm în dezvoltarea tinerilor. Credem că este responsabilitatea noastră de oameni de business să identificăm tineri cu potențial și să îi ajutăm să crească. Pentru că un tânăr cu o idee genială poate rămâne doar un tânăr cu o idee genială dacă nu are un mentor care să îi ofere încredere, să îi dea libertatea să își exploreze potențialul și să îl facă să se simtă în siguranță cu ceea ce este el ca individ la momentul respectiv.

Am implementat un program inovator de internship care îi aduce pe viitorii profesioniști în lumea noastră într-un mod interactiv și cuprinzător. Ne-am asigurat că participanții au ocazia să exploreze toate departamentele noastre, să interacționeze direct și deschis cu manageri cu experiență. Am considerat că aceasta este o oportunitate excelentă pentru a oferi o perspectivă completă asupra activităților noastre și pentru a le permite să înțeleagă întregul proces din interior. În plus, ne-am asigurat că experiența lor nu se limitează doar la aspectele tehnice, ci și că sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile so(, ceea ce considerăm că este crucial în dezvoltarea lor profesională ulterioară.


Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei HR Manager.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

HR CULTURE EXCELLENCE, cu Ilona Lixandru, Director HR RetuRO SGR

Am invitat câțiva directori de HR din România care au reușit să implementeze cu succes div…