de ANCA VATASOIU
Perioada extinsa de „convalescenta” pe care economiile din intreaga lume inca o traverseaza au generat adevarate cutremure in piata muncii, fortand jucatorii (angajatori și angajati, deopotriva) sa iși regandeasca pozitia in piata și sa gaseasca solutii alternative de supravietuire.
Intr-o etapa in care restructurarile sunt la ordinea zilei, iar oportunitatile de angajare sunt inca putin generoase, antreprenoriatul devine pentru foștii angajati o optiune promitatoare. Micile afaceri sunt vazute ca solutii de viitor, desi marii angajatori le privesc cu scepticism și chiar cu teama. Motivul? Antreprenorii de maine sunt salariatii de ieri care, dupa șocul unei concedieri, incearca redresarea pe cont propriu, dezvoltand afaceri concurente cu cele ale fostului angajator. Și, de cele mai multe ori, drumul catre antreprenoriat implica valorificarea de catre proaspatul afacerist nu doar a experientei acumulate in fosta corporatie, ci și a informatiilor dobandite pe parcursul relatiei sale de munca, a contactelor (clienti, furnizori, alti salariati etc.).
Este mai mult decat evident ca asemenea initiative pot fi suparatoare pentru foștii angajatori din cel putin trei motive:
- Informatiile confidentiale privind activitatile sale, strategiile de business, listele de preturi și de clienti, in esenta secretele comerciale, ar putea fi utilizate sau dezvaluite de catre foștii salariati.
- Clientela și alti parteneri de afaceri ar putea fi dislocati și atrași de antreprenorii aflati la inceput de drum, care detin informatiile potrivite pentru a atrage clientii catre noua afacere.
- Angajatorii se pot confrunta și cu scaderea numarului de salariati, unii dintre aceștia putand fi atrași de noul antreprenor in proaspata afacere.
Intr-un astfel de context, apare firesc nevoia angajatorilor de a cauta solutii juridice care sa le asigure protectie anticoncurentiala in raport cu foștii salariati.
Clauza de neconcurenta
Codul muncii ofera cel putin o solutie legala in acest sens, reglementand expres și detaliat parghiile clauzei de neconcurenta. Instrument principal de gestionare a comportamentului anticoncurential in raporturile de munca, aceasta clauza iși produce efectele numai dupa incetarea contractului de munca. Practic, prin clauza de neconcurenta, fostul salariat se obliga sa nu presteze, dupa incetarea contractului de munca, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau – in interes propriu sau al unui tert – in schimbul unei indemnizatii lunare pe care societatea urmeaza sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. Efectele clauzei de neconcurenta nu sunt nelimitate in timp, partile putand sa convina asupra restrictiilor amintite pentru o perioada de cel mult doi ani de la data incetarii raportului de munca.
Pentru a putea beneficia de avantajele sale, aceasta trebuie negociata și agreata de parti cel mai tarziu la data incetarii relatiei de munca. In plus, eficienta sa practica depinde de de indeplinirea cumulativa a conditiilor impuse de Codul Muncii in privinta continutului unei astfel de clauze.
Concret, prin clauza de neconcurenta partile trebuie sa determine cu exactitate urmatoarele elemente: activitatile interzise pe durata clauzei, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, perioada pentru care isi produce efectele aceasta clauza, tertii in favoarea carora este interzisa prestarea activitatii, precum si aria geografica in interiorul careia fostul salariat poate fi in reala competitie cu societatea.
In lipsa oricaruia dintre aceste elemente, dar si in cazul in care vreunul dintre acestea nu sunt suficient de clar reglementate, exista riscul invalidarii clauzei de catre instanta de judecata. Legea permite instantei chiar si restrangerea efectelor clauzei de neconcurenta in situatia in care termenii negociati de parti sunt mult prea …
Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 31, februarie 2014. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista, in format digital (e-paper) sau print. Puteti accesa preview-ul editiei aici.
Anca Vatasoiu
Asociat senior in practica Dreptul Muncii, NNDKP