Acasa Agenda HR Întreprinzătorii seniori, o forță neexploatată care poate aduce stabilitatea economică la nivel global

Întreprinzătorii seniori, o forță neexploatată care poate aduce stabilitatea economică la nivel global

12 min citire
0
0
584

Potrivit unui nou raport al Global Entrepreneurship Monitor, antreprenorii de peste 50 de ani oferă „dividende de aur” economiilor care se luptă cu îmbătranirea populației, fenomen care impune o povară fiscală disproporționată asupra veniturilor. Cu toate acestea, ei nu beneficiază de programe speciale din partea statului și nici de prea multe încurajări din partea mediului privat.

La nivel mondial, numărul adulților seniori care desfășoară activități independente îl depășește pe cel al adulților tineri, ceea ce sugerează faptul că persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au un rol important de jucat în economiile din întreaga lume, arată raportul Senior Entreprenurship by GEM.

Raportul special GEM privind antreprenoriatul seniorilor se bazează pe datele privind activitatea antreprenorială în 104 țări, informații colectate între 2009 și 2017. Eșantionul cuprinde 1.540.397 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, din cinci regiuni ale lumii: Africa Subsahariană (SSA), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), Asia de Sud-Est (SEA), America Latină și Insulele Caraibe (LAC) și țările europene (ECC).

„Succesul antreprenorial și prosperitatea nu au limite de varstă”, spune Mike Herrington, director executiv al GEM. „În timp ce, în mod tradițional, ne reprezentăm antreprenoriatul ca pe angajamentul unui tanăr, datele ne arată că, în multe aspecte, persoanele în varstă sunt o forță antreprenorială semnificativă. Însă acest segment de varstă este în mare măsură o resursă omisă sau subevaluată.”, a mai precizat Herrington.

Europa, regiunea unde antreprenoriatul seniorilor este cel mai puțin încurajat

Conform acestui raport, 18% dintre seniori (adulții cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani) și 13% dintre vârstnici (65 – 80 de ani) au o activitate independentă, în comparație cu doar 11% dintre adulții tineri (18 – 29 ani). 18% dintre antreprenorii de vârstă medie (30 – 49 ani) sunt lucrători independenți. Cu toate acestea, programele de susținere a antreprenoriatului sunt, în cea mai mare măsură, orientate către tinerele generații. Raportul sugerează că susținerea antreprenorilor mai în vârstă ar putea contribui la stabilitatea economică – în special în economiile unde antreprenoriatul seniorilor este slab reprezentat.

La nivel regional, antreprenoriatul seniorilor (adică la nivelul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani) este cel mai scăzut în Europa: 6% în ceea ce privește intenția antreprenorială (definită ca procentul din populația adultă care dorește să înceapă o afacere în următorii trei ani) și 4% privind activitatea antreprenorială în stadiu incipient (cei care au pornit o afacere cu o vechime mai mică de 42 de luni).  Proporția de antreprenori seniori este cea mai mare în Africa Sub-Sahariană (35% pentru intenția antreprenorială și 19% pentru întreprinzătorii care se află în stadiul incipient) și în America Latină și Caraibe (27% pentru intenția antreprenorială și 14% pentru întreprinzătorii care se află în stadiul incipient %). Aceste cifre sunt în concordanță cu rezultatele rapoartelor anterioare ale GEM, conform cărora antreprenoriatul înregistrează niveluri ridicate în economiile bazate pe factorii de producție  (factor-driven economies)  unde, de cele mai multe ori, întrreprinderile se creează cu abilități mai reduse și bani puțini.

Influența pozitivă a antreprenoriatului la vârste înaintate asupra economiei

Pentru Thomas Schøtt, profesor de antreprenoriat la University of Southern Danemark și autor principal al raportului, antreprenorii seniori aduc cu ei o serie de avantaje – economice, sociale și de mediu – pe care raportul le numește «Dividende de aur». Printre acestea se numară scăderea presiunii pe care îmbătrânirea populației o exercită asupra statului și crearea de locuri de muncă.

„Este mai puțint probabil ca un adult în vârstă care desfășoară o activitate independentă să devină o povară financiară pentru societate, pentru că el contribuie la economia țării respective dacă plătește taxele și rămane activ din punct de vedere economic. În plus, există mai multe șanse – comparativ cu cazul omologilor lor mai tineri – ca antreprenorii seniori să angajeze mai mult de cinci persoane. Așadar, ei creează locuri de muncă nu numai pentru ei, ci și pentru alții.”, a precizat Thomas Schøtt.

Beneficii economice suplimentare rezultă din faptul că seniorii și persoanele în vârstă care acționează ca investitori informali au tendința de a investi mult mai mulți bani, comparativ cu adulții mai tineri. La nivel mondial, aproape două treimi (63%) dintre investitorii de vârstă mai înaintată investesc mai mult decât media. În același timp, în toate stadiile de dezvoltare a activității, antreprenorii vârstnici declară un nivel mai ridicat de satisfacție cu privire la viața și la munca lor, în comparatie cu salariații de aceeași vârstă. Acest lucru se traduce printr-o sănătate mai bună și mai puține cereri de plasament în programe de asistare socială.

Schøtt afirmă că aceste rezultate sunt importante pentru economiile care luptă cu spectrul poverii pe care o aduce îmbătranirea populației. „Cu aproximativ 16% din populația lumii de 55 de ani și peste, subiectul activității antreprenoriale la aceste vârste mai avansate afectează direct mai mult de 1,2 miliarde de oameni”, a spus el.

„Lumea începe să înțeleagă modul în care antreprenorii seniori, cu bogata lor experiență de muncă și de viață, rețele dezvoltate și dorința de a rămane productivi constituie o resursă uriașă care este neexploatată. Este timpul să nu ne mai gandim la această categorie demografică ca la o răspundere, ci să îi recunoaștem ca fiind activi și să facem în așa fel încat să ajutăm la înlăturarea barierelor din calea dezvăluirii potențialului lor. Este absolut necesar ca guvernele să creeze cadre inovatoare, inter-agenții pentru a mobiliza resursele, pentu a cataliza gândirea strategică, pentru a prioritiza o nouă politică și pentru a realiza cercetări aplicate cu scopul de a avansa în acest sens”, a explicat Schøtt.

Alte informații suplimentare extrase din raportul GEM Senior Entrepreneurship care pun antreprenoriatul seniorilor într-o nouă lumină:

  • Persoanele în vârstă au cea mai mică încredere în propria capacitate de a începe și de a conduce o afacere, dar disponibilitatea față de risc este cea mai mare în randul grupurilor de vârstă mai înaintată.
  • Adulții de vârstă înaintată sunt mai înclinați să fie antreprenori sociali comparativ cu întreprinzătorii din celelalte trei grupe de vârstă. Aceasta este o constatare interesantă, întrucât antreprenoriatul social este adesea asociat cu tinerii changemakers – care sunt, în esență, idealiști.
  • Genul are o influență asupra comportamentului antreprenorial al seniorilor și al persoanelor în vârstă. Intențiile de a porni o afacere sunt cele mai scăzute în rândul femeilor senior comparativ cu celelalte trei grupe de vârstă.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Demisia de la actualul job: 4 sfaturi utile despre cum să te comporţi în ultimele zile de lucru

Aşa cum te străduieşti mereu să faci o primă impresie cât mai bună, la fel ar trebui să pr…