Acasa Staffing UPDATE VIDEO: „Împreună pentru Centura Verde”. Semnează petiția, pădurile Bucureștiului trebuie protejate prin lege!

UPDATE VIDEO: „Împreună pentru Centura Verde”. Semnează petiția, pădurile Bucureștiului trebuie protejate prin lege!

8 min citire
0
0
711

Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.

De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR.

 Stăm la fel de rău în capitală și când vine vorba de spațiul verde pe cap de locuitor. Ne aflăm pe ultimul loc din UE. Cu aproximativ 7-9 mp pe cap de locuitor suntem departe de cei 26 mp cât ar trebui să avem potrivit legii. După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru aerul toxic din București. Până în momentul în care vom remedia situația, amenzile potențial de multe zeci de milioane de euro vor fi plătite de către Primăria Municipiului București, adică din banii noștri, ai tuturor.

În același timp, ironic, pădurile din jurul Bucureștiului sunt decimate în mod sistematic. Ultimele rămășițe ale legendarilor codrii ai Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor. Cu 16% suprafață împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, „zonă cu deficit de vegetație forestieră”.

În contextul poluării dramatice, al aridizării și al exploatărilor forestiere din jurul Bucureștiului, zeci de artiști, jurnaliști, cercetători, organizații neguvernamentale și grupuri civice și-au unit forțele în platforma „Împreună pentru Centura Verde” (www.centuraverde.ro) pentru a convinge autoritățile să conserve codrii rămași în jurul capitalei și să extindă de urgență suprafață împădurită.

Primul pas concret al inițiativei este proiectul legislativ înregistrat săptămâna aceasta la Parlamentului României și care vizează protejarea pădurilor din județul Ilfov.

Totodată, platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” invită cetățenii să se alăture prin semnarea petiției adresată politicienilor și autorităților cărora li se cer printre altele:

  1. Adoptarea și promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov
  2. Un plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă și Centura Verde București-Ilfov
  3. Includerea centurii verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027.

Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum, la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic nemăsurabil. Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune „deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și conștientizarea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui obiectiv.

Alex Găvan, inițiator: „Împrejurări excepționale, precum cea în care ne aflăm acum, cer acțiuni și măsuri excepționale, cer viziune excepțională și îndrăzneală excepțională. Și etică excepțională. Iar toate astea se pot face doar însuflețiți de o dragoste excepțională.”

Florin Stoican, co-inițiator : „Pădurile periurbane au un rol esențial în asigurarea calității vieții locuitorilor marilor orașe. Sunt plămânii verzi ai celor mai poluate zone locuite de către oameni, oxigenează aerul și filtrează poluanții, asigură conectarea orășenilor la natură, oferă posibilități multiple de recreere, petrecere a timpului liber și educație, protejează zonele locuite, asigură un microclimat plăcut și conservă biodiversitatea. Pentru toate acestea și multe altele, aceste păduri trebuie protejate și utilizate pentru rolul lor preponderent social și de mediu și trebuie extinse în așa fel încât orășenii să beneficieze la maximum de aceste beneficii.”

Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine & conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești.


Aici puteți observa cum arată acum pădurile din Ilfov.

Aici puteți observa frumusețea pădurilor din Ilfov.



Partenerii, susținătorii și ambasadorii sunt prezentați pe pagina web oficială a platformei.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA VIITORULUI. Ediția a XX-a. ARMONIZAREA RESURSELOR: OAMENI, PROFIT, TEHNOLOGIE

Revista HR Manager organizează cu sprijinul Humanistic, în data de 25 Aprilie 2024,&n…