Acasa Agenda HR Cum să crești rata de retenție a personalului. 3 motive neașteptate pentru care ai putea pierde angajați

Cum să crești rata de retenție a personalului. 3 motive neașteptate pentru care ai putea pierde angajați

8 min citire
0
0
792

În contextul unui deficit major de forță de muncă pe piața din România, retenția angajaților devine o problemă din ce în ce mai importantă pentru toți antreprenorii și managerii de resurse umane. Dacă în trecut piața forței de muncă le aparținea angajatorilor, care puteau dicta termenii contractului de muncă, de multe ori chiar încălcându-l, lucrurile nu mai stau la fel și în prezent.

Dimpotrivă, acum rolurile par să se fi inversat, iar acum angajații își pot găsi mult mai ușor și mai rapid un loc de muncă decât în trecut, iar asta îi pune într-o poziție de negociere mult mai bună decât au fost vreodată în trecut. În aceste condiții, pare din ce în ce mai necesară o schimbare a abordării angajatorilor, care nu mai pot aștepta recunoștința angajaților doar pentru că le-au oferit un loc de muncă. Aceștia trebuie să le ofere și resursele, îndrumarea și condițiile necesare pentru ca ei să-și poată desfășura activitatea în mod eficient.

Iată câteva motive mai puțin cunoscute care pot duce la plecarea angajaților din compania ta:

  1. Lipsa spațiilor exterioare de relaxare

Angajații tăi au nevoie de confort atunci când lucrează, iar asta nu se rezumă doar la temperatura din cameră sau scaunul pe care stau. Zona din jurul imobilului este, și ea foarte importantă, fiind, de regulă, locul unde angajații își petrec toate pauzele. Poate fi dificil pentru un dezvoltator să vadă beneficiul din modernizarea spațiilor exterioare, mai ales în contextul în care ar putea să-și investească banii în construcția unui alt imobil.

Cu toate acestea, există și unii dezvoltatori dispuși să investească în spațiul exterior clădirilor pe care le administrează, construind terenuri de sport, piscine, piste de alergare, zone de plajă. Acesta este și cazul lui Liviu Tudor, unul din puținii dezvoltatori imobiliari din România care a investit atât în imobilele din proprietatea sa, cât și în spațiile împrejmuitoare.

O astfel de abordare poate părea contraproductivă la o primă vedere. În fond, nu ar fi mai eficient să investești în construcția unei noi clădiri, mai degrabă decât în spațiile din jur? Chiar dimpotrivă. În realitate, lucrurile stau foarte diferit. Angajații care au acces la astfel de facilități tind, în medie, să fie mai productivi și să lucreze mai eficient decât cei care nu se bucură decât astfel de spații. Mai mult, ei se simt mai motivați și au o dispoziție generală mai bună decât cei care nu au parte de aceste facilități.

  1. Instabilitatea companiei

Acest lucru este de multe ori trecut cu vederea, însă realitatea ne arată că angajaților le pasă dacă firma pentru care lucrează se află în pericol. Poate că pentru un manager lucrurile arată diferit, însă pentru un angajat, o situație financiară precară a companiei este un semnal de alarmă major. Iar dacă îți imaginezi că, atunci când compania ta are probleme, poți ascunde acest lucru de angajații tăi, te înșeli amarnic.

Lipsurile în instrumente și materiale de lucru, amânarea sau contramandarea unor teambuilding-uri sau petreceri și, bineînțeles, banala întârziere la salariu le creează angajaților senzația că lucrează pentru o companie vulnerabilă, ce poate dispărea oricând. Acest lucru are un dublu dezavantaj pentru că îi demotivează pe aceștia și, totodată, îi face să caute alte opțiuni de angajare, o problemă majoră pentru orice manager.

  1. Lipsa de recunoaștere din partea administrației

Poate că acest lucru te va surprinde, însă angajaților le pasă foarte mult dacă sunt apreciați pentru munca lor. Conform All Business, peste 76% din angajați se plâng că nu primesc suficientă apreciere din parte șefului lor, iar tot atâția spun că ar lucra mai mult și mai bine, dacă ar primi recunoaștere pentru munca lor.

Salariul nu este suficient. Angajații tăi au nevoie să se simtă mândri sau măcar mulțumiți de munca lor, iar singurii în măsură să-i evalueze sunt membrii din conducerea societății. Tocmai de aceea, e foarte important să le arăți angajaților productivi că îi prețuiești, înainte ca aceștia să facă pasul afară din compania ta.

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Adina Mărculescu: “Lecția pe care am învățat-o a fost importanța anticipării schimbărilor și a pregătirii pentru situații neprevăzute”

Continental Hotels, unul dintre cele mai cunoscute lanțuri hoteliere din România, reprezin…