Acasa Performance Cum își pot antrena eficient mintea managerii din România

Cum își pot antrena eficient mintea managerii din România

16 min citire
0
0
1,201
Veruvis

Ideea Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis a izvorât dintr-o provocare personală. O disfuncție medicală, care, la început, părea o enigmă pentru el și toți cei din jurul său. Suferea cu adevărat și era cu atât mai afectat cu cât nu reușea să afle răspunsuri despre problema lui. Mai greu decât să suferi de ceva este să nu știi de ce anume suferi.

Bezna și incertitudinea care îl înconjurau erau la fel de amenințătoare pentru creierul și mintea lui ca Tinitusul – un țiuit permanent în urechi, aceasta fiind problema de care suferea Costin Dămășaru. Avea 32 de ani când a început să aibă migrene puternice, care îl trezeau din somn și nu îl mai lăsau să adoarmă la loc. A fost consultat de peste 60 de specialiști. Nu de puține ori i se spunea: „Nu o să mori de la boala asta, dar o să mori cu ea“. Situația lui era gravă: avea gradul 8,7 pe Tinnitus Handicap Inventory, în condițiile în care cei care depășesc 8,5 nu supraviețuiesc de obicei. Însă el a reușit. Acum știe și cum – și încearcă să le explice clienților Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.

„Revelația am avut-o abia când am ajuns la MIT (Massachusetts Institute of Technology – n.red.), la recomandarea unui coleg care preda la Stanford, pe care l-am întâlnit în Olanda. Acolo am descoperit ce înseamnă știința și tehnologia. Am ajuns la un program de Executive Education – Neuroscience in Leadership. Apoi am obținut un grant, care mi-a permis să inițiez proiectul personal și chiar am fost primul meu client vindecat“, povestește Costin Dămășaru.

Inițial, i s-a propus să facă o cercetare și a obținut o serie de echipamente și mentori prin grantul respectiv. Apoi a strâns bani și a închiriat primul spațiu în București, unde a activat timp de doi ani. Practic, acesta a fost începutul pentru Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.

„Între timp am evoluat, iar acum avem o echipă de specialiști la centru, care dezvoltă protocoale neuronale pentru ameliorarea sau chiar eliminarea simptomelor asociate unor disfuncții ori pentru a eficientiza strategiile de management al stresului şi augmentării performanţelor într-un timp scurt. Tot acest mecanism funcţionează ca un proces de învăţare accelerată, cu scopul de a îmbunătăți activitatea profesională, de a modela un comportament mintal și emoțional echilibrat sau pentru a combate afecţiuni medicale precum depresia, insomnia, anxietatea, afecţiuni din spectrul autist, ADHD sau boli neurodegenerative“, explică Costin Dămășaru.

Cum pot managerii să-și îmbunătățească viața profesională și personală prin augmentarea performanțelor neuronale

 Oamenii se confruntă cu noi provocări emoționale complexe, care sunt prezente atât la locul de muncă, dar și în viața personală. Iar poate acum, mai mult ca niciodată, aparținem unei societăți și unui spațiu de lucru în continuă transformare, cu multe incertitudini.

Ca parte a acestei noi ere, nevoile noastre emoționale s-au diversificat atât de mult încât am ajuns într-un punct în care este absolut necesar să primim ajutor pentru a face performanță sau pentru a face față stresului.

Cei mai mulți dintre managerii și antreprenorii cu care au lucrat Costin Dămășaru și echipa sa erau afectați de stresul și teama de a nu duce sarcinile până la capăt, de burnout, anxietate, depresie, insomnie sau aveau nevoie de îmbunătățirea controlului emoțional, controlul impulsurilor. Cu ajutorul neurotehnologiei folosite la Centrul Veruvis, se pot îmbunătăți capacitățile managerilor/CEOs/angajaților pentru a funcționa în scenarii solicitante și stresante, prin folosirea celor mai noi tehnologii și proceduri de neuroterapie alături de o abordare inter-, trans-, multi-disciplinară a fiecărui caz. Programul de antrenament neuronal BM-BCI (Brain Mapping – Brain Computer Interface), utilizat în cadrul centrului Veruvis pentru mai mult de 2.500 de clienți din zona corporate, reprezintă o abordare extrem de eficientă și, cel mai important, noninvazivă, ce urmărește optimizarea oscilațiilor neuronale ale creierului uman.

Prin intermediul antrenamentelor neuronale BM-BCI, echipa Veruvis urmărește să:

1. crească nivelul de atenție și concentrare.

2. se îmbunătățească controlul emoțional și capacitatea de a face față stresului. Astfel, creierul managerului învață cum să gestioneze contextele și momentele cu încărcătură emoțională puternică. Totodată, antrenamentul neuronal BM-BCI® crește capacitatea creierului de a se concentra pe sarcinile importante pentru perioade prelungite de timp.

3. se încetinească declinul cognitiv. Creierul unui manager care folosește antrenamentul neuronal BM-BCI își păstrează vitalitatea, ‘exibilitatea și capacitatea de adaptare la contexte noi și stresante, un avantaj competitiv care face diferența în mediul de business.

4. se amelioreze calitatea somnului. Un somn odihnitor este extrem de important atunci când vorbim despre optimizarea performanțelor, timpul de reacție și de luare a deciziilor.

5. se restabilească buna funcționare a creierului după episoade de stres intens. Antrenamentul neuronal BM-BCI poate ajuta creierul să învețe să funcționeze eficient, chiar și dacă au trecut mai mulți ani de la producerea unui potențial eveniment traumatic.

Costin Dămășaru mai spune că metoda de antrenament neuronal este utilizată cu succes de companiile Fortune 500 din întreaga lume în dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților de autoreglare a activității cerebrale cu rezultate remarcabile, atât în context personal, cât și în cel de afaceri.

Cum funcționează mai exact antrenamentul neuronal

Tehnologia folosită în cadrul Centrului Veruvis, numită Brain Mapping & Brain Computer Interface (BM-BCI), este o formă non-invazivă de reconfigurare și optimizare a rețelelor neuronale folosind tehnologie de ultimă generație. „Ce facem noi acum, cu ajutorul tehnologiei? Putem vedea cât de optimizați suntem. Putem vedea narativul. Cine ești și de ce ești așa. Pentru că fiecare interacțiune ne șlefuiește. Noi, oamenii, suntem suma interacțiunilor noastre neuronale. Felul în care mâncăm, dormim, muncim, iubim este rezultatul celor peste 100 de miliarde de neuroni din creierul nostru. Antrenamentul neuronal BM-BCI stabilizează starea de spirit și percepția emoțională, inclusiv capacitatea de a face față stresului și ajută creierul să elimine disfuncțiile existente.

Totodată, acest tip de antrenament neuronal crește capacitatea de prioritizare și de concentrare a resurselor pe cele mai importante sarcini“, menționează Costin Dămășaru. În primul rând, folosesc un electroencefalograf pe post de amplificator și un so( de procesare a datelor – adică echipamentul medical e utilizat în scop nonmedical. După ce fac un brain map (o „hartă“ a creierului), datele sunt procesate și apoi comparate statistic cu un „creier perfect“ de aceeași etnie, vârstă, sex ca al clientului.

„Soluția inovatoare utilizată de către Centrul nostru, pentru managementul stresului și al augmentării performanței, este o metodă completă de antrenament neuronal asistată de calculator, în care parametrii neurofiziologici selectați sunt făcuți vizibili pentru client și apoi sunt încorporați în dezvoltarea protocoalelor de management al stresului și al augmentării performanțelor cognitive și de proces. În cadrul Centrului, monitorizăm permanent evoluţia indicilor de performanţă ai clienţilor noştri, iar datele noastre arată o îmbunătăţire a clarităţii mintale, a nivelului de odihnă eficientă în timpul somnului, a concentrării în timpul unei activităţi din sfera profesională şi a capacităţii de colectare, procesare şi utilizare eficientă a informaţiilor din context.

Indicele de îmbunătăţire a performanţelor neuronale identificat în urma antrenamentului în cadrul Centrului se situează în jurul valorii medii de 45%. Este un rezultat foarte bun, tocmai de aceea majoritatea clienţilor noştri accesează serviciile noastre în mod recurent“, punctează Costin Dămășaru.

Planuri pentru 2023

Recent, Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis a semnat un parteneriat cu producătorul de echipamente medicale ANT Neuro GmbH din Germania, pentru realizarea primului dispozitiv personalizat pentru maparea și antrenarea creierului uman. Atât dispozitivul tehnic, cât și întregul proces de antrenament de augmentare a proceselor neuronale sunt gândite și dezvoltate la Centrul Veruvis.

Acesta reprezintă primul pas în procesul de patentare și francizare la nivel internațional a experienței oferite în cadrul centrului, cu echipamente create special pentru nevoile identificate de echipa Veruvis în urma experienței dobândite în antrenamentele neuronale cu peste 4.000 de clienți. De asemenea, ei vor să dezvolte și un sistem pentru potențarea beneficiilor antrenamentului neuronal BM-BCI și de monitorizare a evoluției parametrilor de eficiență prin diferite dispozitive wearable, ce pot fi utilizare direct în confortul propriei case.

CENTRUL VERUVIS A LUCRAT CU PESTE 4.000 DE CLIENȚI, APROXIMATIV 2.500 DINTRE ACEȘTIA FIIND DIN ZONA CORPORATE.


Acest material a fost preluat din Revista HR Manager cu numărul 72.

Pentru a viziona un preview al revistei, click aici.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

  • 7 motive din cauza cărora nu te poți concentra la birou

    Știi de ai de făcut la birou, nu ai uitat care este termenul limită până la care trebuie s…
Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Evoluție și adaptare: cum se transformă piața muncii din România

Cu o economie dinamică în plină evoluție și schimbări sociale accelerate, piața muncii din…