Aproximativ 32% dintre angajatorii din România plănuiesc să-și mărească numărul de angajați în următorul trimestru, arată cel mai recent studiu al ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă.
În contextul în care doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal și 60% nu intenționează nici o schimbare, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier se situează la +16%, relativ stabilă comparativ cu trimestrul I/2017, dar cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trim. II/2016.
,,Pentru prima dată în derularea ediției pentru România a studiului ManpowerGroup, Previziunea Netă de Angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni și toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferențiază încă de la o regiune la alta și de la un sector la altul. Perspectivele de angajare luminoase și stabile, care le egalează pe cele mai optimiste raportate de la declanșarea crizei economice încoace, denotă o piață a muncii mai favorabilă și diversificată, de care vor beneficia cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cu condiția să dețină competențele și abilitățile căutate, atât cele profesionale, cât și cele interpersonale”, precizează Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
Cele mai optimiste prognoze sunt, încă o dată, cele raportate de angajatorii din Industrie prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector slăbește oarecum față de trimestrul I/2017, dar se îmbunătățește ușor față de anul trecut, situându-se acum la +31%.
Îmbunătățirea cea mai vizibilă față de anul trecut se raportează însă în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea de +26% este cu 19 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016. Îmbunătățiri considerabile sunt raportate și în sectorul Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani, fiind cea mai puternică din întreaga istorie a Studiului în România.
Previziunile sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țării și se îmbunătățesc atât față de trim. I/2017, cât și față de trim. II/2016 în șase dintre acestea. Cea mai amplă îmbunătățire față de intervalul ianuarie – martie 2017 este raportată în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +29% este totodată cea mai puternică din regiune de la demararea studiului până în prezent și cea mai puternică prognoză regională din actuala ediție.
Cea mai vizibilă îmbunătățire față de anul trecut este raportată în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare atinge +23%, o cotă de optimism nemaiatinsă din trim. IV/2012. Nivele solide de optimism sunt raportate și în regiunea Nord-Vest, cu o Previziune de +24, cea mai puternică din trim. II/2012 până în prezent, și regiunea București și Ilfov, unde Previziunea de +22% este cea mai puternică raportată din trim. I/2009 până în prezent.
Angajatorii români sunt optimiști indiferent de dimensiunea organizației pe care o reprezintă. Angajatorii din organizațiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din trim. III/2008 până în prezent, iar cei din micro-organizații sunt cei mai prudenți, raportând o Previziune de +7%, cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2017, dar cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016.