Acasa Staffing Angajații care lucrează de la distanță sunt din ce în ce mai demotivați

Angajații care lucrează de la distanță sunt din ce în ce mai demotivați

6 min citire
0
0
3,093

Un semnal de alarmă în ceea ce privește motivația angajaților care lucrează de acasă atrage atenția asupra unei noi situații îngrijorătoare. Conform unui sondaj recent realizat de Gallup, angajații care desfășoară activități la distanță par să se simtă din ce în ce mai puțin conectați la misiunea și scopul organizațiilor pentru care lucrează. Deși nivelul de implicare pare să fie mai ridicat printre cei care lucrează în totalitate de la distanță, doar 28% dintre aceștia afirmă că se simt în continuare conectați la misiunea și scopul angajatorului lor.

Această cifră constituie un minim istoric pentru acești profesioniști. Dar ce stă în spatele acestei tendințe alarmante? Experții susțin că discrepanțele evidente dintre angajați și angajatori în contextul post-pandemic ar putea explica această scădere a motivației.

Companiile care insistă asupra revenirii la birou pot, în mod involuntar, să creeze un sentiment de inutilitate sau de inferioritate în rândul angajaților care optează pentru munca la distanță, chiar dacă acest lucru nu este intenția lor.

Sondajul subliniază importanța încrederii și a autonomiei în stimularea implicării angajaților și sugerează că managerii ar trebui să se concentreze mai mult pe creșterea motivației generale decât pe impunerea prezenței fizice la birou.

De fapt, obligarea angajaților care lucrează de la distanță să revină la birou ar putea avea efectul contrar dorit, adică o scădere și mai mare a motivației, a încrederii și a loialității în ansamblu. Este crucial ca organizațiile să ia în considerare aceste aspecte pentru a păstra angajații motivați și conectați, indiferent de locul unde își desfășoară activitatea.

Românii și echilibrul între slujbă și casă

Există o tendință de fragilitate crescută în ceea ce privește echilibrul între viața personală și cea profesională în rândul românilor, potrivit celui mai recent studiu realizat în martie 2023 de CIPRA, în colaborare cu Reveal Marketing Research.

Datele relevă că numai jumătate dintre participanți se simt mulțumiți de modul în care își gestionează această echilibrare, în scădere semnificativă față de rezultatele din 2021, când proporția era de 58%. Mai exact, 17% dintre respondenți sunt total nemulțumiți de acest echilibru, comparativ cu 14% în anul precedent.

În ceea ce privește factorii care influențează această percepție asupra echilibrului, prioritățile rămân neschimbate. Majoritatea respondenților consideră că petrecerea timpului cu familia (58%) și interacțiunile cu prietenii (49%) sunt aspectele esențiale ale vieții lor personale. În contrast, traficul (38%), aglomerația (38%) și nivelul de stres (34%) rămân sursele principale de frustrare.

De asemenea, studiul arată că 46% dintre respondenți își doresc să aibă mai mult timp pentru activitățile lor preferate, în timp ce 44% simt că o mai bună organizare ar putea contribui la echilibrul lor personal și profesional, iar 43% sunt dispuși să facă schimbări semnificative pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. În ceea ce privește preferințele de timp liber ale românilor, plimbările în aer liber se află în top (64%), urmate de activitatea de cumpărături (51%) și vizionarea de filme (48%).

Aceste date relevă că menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională devine o provocare tot mai stringentă pentru români.

În acest context, este important ca managerii și decidenții să acorde o atenție sporită nevoilor și priorităților individuale ale angajaților, în vederea îmbunătățirii calității vieții lor.

Foto: freepik.com

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Ce cred românii despre săptămâna de lucru de 4 zile

Conform Eurostat, în 2020, cele mai lungi săptămâni de lucru au fost în Grecia, Austria și…