Acasa Planeta HR Piaţa de muncă temporară a înregistrat o creștere în perioada sărbătorilor de iarnă. Salariile ajung și la 4.500 lei net

Piaţa de muncă temporară a înregistrat o creștere în perioada sărbătorilor de iarnă. Salariile ajung și la 4.500 lei net

4 min citire
0
0
578

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce o creștere semnificativă a numărului de posturi disponibile pe termen determinat pentru angajații din categoria blue collars, se arată într-un comunicat Smartree.

Potrivit Smartree, angajații din categoria blue collars reprezintă 80% din totalul celor care beneficiază de contracte de muncă temporară la nivelul întregii piețe de profil. Aceștia sunt solicitați mai ales în orașele mari (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Arad, Sibiu, Constanța), dar și în zonele limitrofe ale acestora.

„Personalul necalificat ocupă 80% din totalul contractelor de muncă temporară, restul fiind atribuite specialiștilor. Dacă în categoria white collars cererea este constantă, pentru blue collars se remarcă fluctuații în perioadele de Sărbători, contractele fiind încheiate pe intervale de la 1 la 6 luni”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

raluca penes HR smartree
Raluca Penes, HR Coordinator Smartree

Potrivit acesteia, domeniile în care se caută cei mai mulți muncitori nespecializați sunt logistica, agricultura și producția.

Salariul pentru segmentul blue collars poate ajunge și la 4.500 lei net

În ceea ce privește salarizarea pentru angajații din segmentul blue collars, remunerarea pornește, în medie, de la 1.200 lei și ajunge, de cele mai multe ori, la aproximativ 1.800 lei. Pe de altă parte, conform grilelor existente în cadrul companiilor, salarizarea muncitorilor calificați poate ajunge și la 4.500 lei/lună.

Cu toate acestea, salariile de bază reprezintă în continuare principala provocare a companiilor de recrutare, întrucât sumele oferite se apropie de venitul minim garantat, iar candidații preferă mai degrabă ajutorul de la stat. Alte motive care îngreunează procesul de recrutare țin de lipsa personalului calificat, mai ales în industrie, dar și existența unor zone depopulate de forță de muncă.

„Totuși, principalul avantaj al joburilor temporare este posibilitatea celor care nu sunt complet în câmpul muncii – elevi, studenți și așa mai departe – de a obține un venit suplimentar. De altfel, acest tip de contracte îi avantajeză și pe șomerii care caută o soluție de tranziție”, a adăugat Raluca Peneș.

Peneș mai precizează că pe piața locală sunt foarte puține companii care angajează pe perioadă nedeterminată. Comparativ, în țările din vestul Europei, munca temporară e practicată în mod uzual de majoritatea companiilor.

Foto: Smartree / Wiki Commons

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cardul Pluxee Cadou – o surpriză inspirată pentru echipa ta în perioada sărbătorilor de iarnă

Finalul de an este întotdeauna un moment de bilanț, dar și o perioadă în care ne bucurăm d…