Acasa Performance Ce poate fi mai bun decat un Obiectiv?

Ce poate fi mai bun decat un Obiectiv?

13 min citire
0
0
646

Cu totii vrem sa realizam anumite lucruri in viata – sa dezvoltam o afacere de succes, sa avem o familie frumoasa, sa scriem o carte best-seller, sa castigam un trofeu, sa avem o cariera prolifica, sa vizitam anumite locuri, sa castigam multi bani etc. Privind spre noul an cu speranta, ne setam obiective. Doar oare de obiective avem noi nevoie pentru a ne simti impliniti? Va propun o viziune interesanta, cumva pe dos de cum am aborda situatia in acest moment.

Iar viziunea ii apartine americanului James Clear, specialist in stiinta comportamentala, pentru care nu obiectivele sunt cheia, ci sistemele. Iata ce ne recomanda intr-unul din articolele sale (pe mine chiar m-a pus pe ganduri):

Am inceput sa realizez ca atunci cand vine vorba de a face efectiv lucrurile pe care ni le-am propus, exista o cale mult mai buna pentru asta decat axarea pe obiective. Si totul pleaca de la diferenta dintre obiective si sisteme. Sa va explic!

Diferenta dintre Obiective si Sisteme

  • Daca esti antrenor de fotbal, obiectivul tau este sa castigi campionatul. Sistemul tau este ceea ce echipa ta face la antrenamentul zilnic.
  • Daca esti scriitor, obiectivul tau este sa scrii o carte. Sistemul tau este programul saptamanal de scris.
  • Daca esti atlet, obiectivul tau este sa alergi la maraton. Sistemul tau este  programul lunar de antrenament.
  • Daca esti antreprenor, obiectivul tau este sa construiesti un business de milioane de euro. Sistemul tau este reprezentat de procesele de vanzari si marketing.

Si acum, intrebarea interesanta: Daca v-ati ignora complet obiectivele si v-ati concentra pe sisteme, ati mai avea rezultate? De exemplu, daca ati fi antrenor de fotbal si ati ignora obiectivul de a castiga campionatul si v-ati concentra doar pe ce fac jucatorii vostri la antrenamentul zilnic, ati mai avea rezultate? Eu cred ca da.

Ca un exemplu, am adunat toate cuvintele cuprinse in articolele mele din 2013. In ultimele 12 luni am scris peste 115.000 de cuvinte. O carte obisnuita totalizeaza in medie intre 50.000 si 60.000 de cuvinte, ceea ce inseamna ca am scris doua carti in acest timp. Pentru mine, este o surpriza pentru ca nu mi-am setat un obiectiv pentru scris. Nu mi-am masurat progresul dupa un benchmark si nu mi-am impus un anumit numar de cuvinte per articol. Nu am spus niciodata: “Anul acesta vreau sa scriu doua carti”.

In schimb m-am concentrat pe a scrie cate un articol in fiecare Luni si Joi. Si dupa ce m-am tinut de acest program timp de 11 luni, rezultatul a fost 115.000 de cuvinte. M-am concentrat pe sistemul meu si pe procesul de lucru. In final, m-am bucurat de aceleasi (daca nu mai bune) rezultate.

Sa discutam despre trei motive care v-ar determina sa va concentrati pe sisteme si nu pe obiective.

1. Obiectivele va anihileaza bucuria de moment.
Cand munciti pentru un obiectiv, ceea ce spuneti este: “Inca nu sunt suficient de bun, dar o sa fiu atunci cand imi voi atinge obiectivul”.

Problema cu aceasta mentalitate este ca va invatati sa amanati bucuria si succesul pana la bifarea urmatorului obiectiv (pe principiul: “Odata ce imi ating obiectivul, voi fi fericit/a. Odata ce imi ating obiectivul, voi avea succes”).

SOLUTIA: Luati-va angajamentul fata de proces, nu fata de obiectiv.

Setarea unui obiectiv va plaseaza o mare greutate pe umeri. Va puteti imagina cum m-as fi simtit daca mi-as fi propus sa scriu doua carti anul trecut? Pe mine doar gandul m-ar stresa. Dar ne facem asta singuri, tot timpul. Ne stresam inutil sa pierdem din greutate, sa reusim in afaceri, sa scriem o carte best-seller. In loc sa ne facem griji cu privire la marile obiective ale vietii, mai bine am pastra lucrurile simple si am reduce presiunea concentrandu-ne pe procesele zilnice si pe respectarea programului

Cand te concentrezi pe practica si nu pe performanta, te bucuri de clipa si iti imbunatatesti activitatea.

2. Obiectivele nu prea sunt compatibile cu progresul pe termen lung.
Poate va ganditi ca obiectivele pe care vi le-ati setat va vor motiva pe termen lung, dar asta nu este intotdeauna adevarat.

Ganditi-va la cineva care se antreneaza pentru un semimaraton. Multi s-ar antrena din greu luni de zile, iar odata incheiata cursa, s-ar opri. Obiectivul lor a fost sa incheie semimaratonul, iar acum ca obiectivul a fost indeplinit, acesta nu ii mai poate motiva in continuare. Cand toata munca voastra este guvernata de indeplinirea unui obiectiv specific, ce va va mai motiva odata ce il depasiti? O astfel de abordarea poate genera efectul “yo-yo”, cand oameni se tot muta de la a munci pentru un obiectiv la a munci in gol. Un astfel de ciclu ingreuneaza progresul pe termen lung.

SOLUTIA: Debarasati-va de nevoia pentru rezultate imediate.

Saptamana trecuta ma antrenam la sala, iar inainte de penultimul set de exercitii am simtit un disconfort la picior. Nu era ceva dureros sau vreo accidentare, doar un semn de oboseala musculara. Pentru unul, doua minute, m-am gandit sa termin ambele seturi. Apoi, mi-am amintit ca am de gand sa vin sala pentru tot restul vietii si ca de aceasta data pot sa ma duc la vestiar fara sa le termin. Intr-o astfel de situatie, o gandire axata pe obiective m-ar fi impins sa termin exercitiile si sa imi ating obiectivul pe aceea zi, in pofida riscurilor. Pentru ca daca iti setezi un obiectiv si nu il atingi, atunci vei simti ca ai esuat, nu?

Dar cu o gandire axata pe sistem, nu am avut nicio remuscare in a depasi momentul. Gandirea axata pe sistem nu se refera la atingerea unui anumit numar, ci la a-ti mentine angajamentul fata de proces si a nu rata sedintele de antrenament.

Desigur, stiu ca daca nu voi lipsi de la niciun antrenament, pe viitor voi ajunge din ce in ce mai rezistent. De aceea, sistemele sunt mai valoroase decat obiectivele. Cele din urma dau rezultate pe termen scurt.

3. Obiectivele sugereaza ca puteti controla lucruri asupra carora nu aveti control.
Nu puteti prezice viitorul (ce mai noutate, nu?). Dar de fiecare data cand setam un obiectiv, tocmai asta incercam sa facem. Incercam sa planificam unde vom fi si cand vom ajunge acolo. Incercam sa prezicem cat de repede putem progresa, chiar daca nu avem nicio idee despre situatiile care vor aparea pe drum.

SOLUTIE: Construiti secvente de feedback.

In fiecare vineri, dedic 15 minute completarii unui tabel cu cei mai importanti indicatori pentru business-ul meu. De exemplu, pe o coloana calculez rata de abonare (procentul de vizitatori care se aboneaza la newsletter-ul meu in fiecare saptamana). Rareori ma gandesc la acest numar, dar verificandu-l in fiecare saptamana imi dau seama daca fac lucrurile cum trebuie. Cand numarul scade, stiu ca trebuie sa imbunatatesc calitatea continutului de pe site. Secventele de feedback sunt importante pentru construirea unor sisteme bune, care sa ne permita sa tinem sub observatie mai multe “piese”, fara sa simtim presiunea de a prezice ce urmeaza sa se intample cu toate. Renuntati la a mai prezice viitorul si construiti sisteme care sa va anunte atunci cand trebuie sa faceti ajustari.

Indragostiti-va de sisteme
Prin cele de mai sus nu spun ca obiectivele sunt inutile. Am descoperit ca obiectivele sunt bune pentru a va planifica progresul, iar sistemele sunt bune pentru a face progrese.

Obiectivele va pot oferi o directie si va pot impinge pe termen scurt, dar in final un sistem bine construit va face diferenta.

 

Voi ce parere aveti despre obiective?

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…