Acasa Legal Noul salariu minim brut: Ce modificari avem de operat

Noul salariu minim brut: Ce modificari avem de operat

5 min citire
0
0
547

de ANDREEA BALAN

Hotararea nr. 871 / 2013 stabileste majorarea salariului minim brut pe tara la 850 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Prevederile legale
Orice modificare a salariului de baza lunar brut impune inregistrarea acesteia in Registrul General de Evidenta a Salariatilor. In acest sens, art. 4, alin. 2 din HG 500/ 2011 stabileste ca inregistrarea se opereaza cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare, prevazut la art. 17, alin. 5 din Legea nr. 53/ 2003, republicata. De asemenea, acelasi text legal stabileste si o exceptie, respectiv situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ, cand inregistrarea se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Conform prevederilor art. 17, alin. 5 din Codul Muncii, modificarile asupra salariului de baza impun incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarile sunt prevazute expres de lege.

Trebuie mentionat faptul ca, in temeiul prevederilor art. 17 din Codul Muncii, angajatorul are obligatia sa informeze salariatul cu privire la orice modificare asupra salariului de baza, iar aceasta modificare se considera indeplinita la momentul la care se semneaza actul aditional.

De asemenea, conform prevederilor art. 164, alin. 4 din Codul Muncii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

Totodata art. 41 stabileste „Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor si, numai cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.”

Interpretarea prevederilor legale
Avand in vedere faptul ca majorarea salariului minim brut pe tara este stabilita printr-un act normativ si nu pe calea negocierii, interpretarea prevederilor legale ar putea fi ca angajatorul nu are obligatia sa incheie un act aditional la contractul individual de munca in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.

Angajatorul ar putea sa intocmeasca in acest sens o decizie colectiva, cuprinzand toti salariatii al caror salariu de baza trebuie majorat, informand totodata salariatii cu privire la acest aspect. Acest document ar fi trebuit transmis la Revisal pana la data de 31.12.2013 (tinand cont de faptul ca 1 ianuarie este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza).

Recomandare
Chiar daca se pune problema unei modificari unilaterale a contractului individual de munca, ca efect al unui act normativ (HG 871/ 2013), tinand cont ca in ceea ce priveste inspectoratele teritoriale de munca nu exista un mod unitar de interpretare a prevederilor legale care reglementeaza acest aspect, este de preferat sa se intocmeasca acte aditionale la contractele individuale de munca. In aceasta situatie, modificarea salariului de baza ar urma sa fie transmisa la Revisal pana cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la aparitia modificarii, respectiv pana la data de 30.01.2014.

Andreea Balan, Legal Consultant, UCMS Group Romania

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…