de Roxana Maxim, Project Manager Revista HR Manager
E dificil să înțelegem ce nu putem vedea sau palpa. E dificil să înțelegem că un om nu se simte bine când starea lui nu are o cauză fizică explicită sau când doctorul nu îi dă un diagnostic clar. E de la oboseală, de la stres, poate doar are nevoie de niște suplimente.
Burnoutul nu trece cu vitamine. Nici cu 5 zile libere. Nici cu un masaj o dată pe săptămână. Necesită o abordare mai complexă de atât. Necesită un „task force” adevărat, în care să se regăsească, printre altele, introspecția interioară, analiza profundă a ceea ce suntem și ceea ce ne dorim să fim, un engagement sănătos și corect cultivat, o cultură de organizație constructivă și orientată inclusiv către bunăstarea angajatului. Nu este ușor. Mai ales că burnoutul poate avea o legătură extrem de fină și subțire cu engagementul ridicat și productivitatea, două elemente mult râvnite în organizațiile noastre. E ca și cum am rezolva un cub Rubik – fiecare pătrățică are locul ei și trebuie să se așeze perfect pentru a obține armonia de culori…sau armonia fizico-psihico-emoțională.
Cover Story-ul ediției este dedicat acestui subiect. Sper să vă inspire și să vă ridice semne de întrebare diferite de cele la care noi am încercat să răspundem prin date academice, observații empirice și know-how din comunitate.
Comentarii
Pe aceeasi tema

HR-ul hibrid
February 01, 2022
Curajul de a fi lider în HR
November 11, 2021
Comportă-te ca un profesionist? NU. Comportă-te uman!
August 05, 2021
Legătura dintre empatie și engagement
February 16, 2021
Agilitatea ca mod de viață
October 08, 2020
Umanitatea în vremea crizei coronavirus
June 23, 2020
Al cui este viitorul? Al oamenilor sau al roboților?
November 28, 2019
Machines learns, human lead. Cum rămâi OM în era AI?
October 31, 2019