Acasa Agenda HR Avantajele și provocările modelului hibrid de lucru: o perspectivă a mediului de afaceri din România

Avantajele și provocările modelului hibrid de lucru: o perspectivă a mediului de afaceri din România

6 min citire
0
0
521

Pandemia a schimbat fundamental natura pieței muncii, iar în ultimii doi ani angajații de pretutindeni au traversat diverse perioade, în care au lucrat fie de la distanță, fie într-un sistem hibrid, în încercarea de a se adapta la noua realitate fără să le fie afectată productivitatea.

70% dintre angajații de la nivel global își doresc să aibă în continuare acces la opțiuni flexible de lucru, iar 65% dintre ei simt nevoia să petreacă mai mult timp fizic alături de colegii lor, potrivit unui studiu recent realizat de Microsoft. Pornind de la aceste concluzii, cărora li se adaugă provocările cu care se confruntă companiile când vine vorba de modelul de lucru hibrid, precum și oportunitățile pe care acesta le oferă (atât pentru angajați, cât și pentru angajatori), compania organizează pe data de 16 noiembrie evenimentul „Microsoft Envision HR – Perspective actuale și tehnologii moderne pentru munca în sistem hibrid”.

Experți și lideri din domeniul Resurselor Umane, alături de specialiști din cadrul companiei organizatoare și de parteneri vor aborda diferite teme de discuție – de la tranziția prin care a trecut piața muncii în ultimele 18 luni, la modalități de conturare a unei culturi organizaționale care să faciliteze munca pe model hibrid – și vor identifica soluțiile și tehnologiile pe care organizațiile le au la dispoziție în aceste vremuri caracterizate de incertitutine.

Specialiștii din domeniu sunt de părere că modelul de lucru hibrid se va menține de acum înainte și va deveni o practică uzuală în viitor. Acest lucru vine ca urmare a flexibilității pe care noul sistem de lucru o aduce și care poate genera avantaje pentru angajați, pentru companii și organizații și pentru societate în ansamblu.

Pentru angajați, modelul hibrid de lucru poate deschide mai multe oportunități de dezvoltare a carierei (nemaifiind limitați de zona în care locuiesc) sau un plus de flexibilitate în ceea ce privește programul de muncă, care să le permită să integreze și alte activități pe lângă sarcinile de serviciu, iar toate acestea pot conduce la îmbunătățirea calității vieții și muncii fiecăruia dintre angajați.

Printre avantajele aduse angajatorilor de munca pe model hibrid se numără: creșterea nivelului de motivație și productivitate în rândul angajaților; înlăturarea barierelor geografice care pot apărea în colaborarea dintre echipe; scurtarea timpului de luare a deciziilor; identificarea mai facilă a candidaților potriviți; optimizarea cheltuielilor cu spațiile de birouri și călătoriile în interes de serviciu etc.

Totodată, prin adoptarea modelului hibrid de lucru pot fi reduse efectele dăunătoare asupra mediului înconjurător (ca urmare a reducerii numărului de deplasări și călătorii în interes de serviciu), iar persoanele care înainte întâmpinau dificultăți în obținerea unui loc de muncă (persoanele cu dizabilități) pot avea mai multe oportunități din acest punct de vedere, ca urmare a accentuării fenomenului de incluziune socială.

Microsoft își propune să sprijine fiecare persoană și organizație de la nivel global să își realizeze pe deplin potențialul, indiferent de locul în care se află și dezvoltă soluții tehnologice prin care atât angajații, cât și angajatorii să poată accesa și valorifica mai ușor avantajele aduse de modelul de lucru hibrid.

Evenimentul online (desfășurat pe platforma Microsoft Teams), reprezintă un nou demers al companiei în acest scop și se adresează în special experților în domeniul resurselor umane, precum și managerilor din această arie sau din sectoarele de business și IT. Agenda completă este disponibilă aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Benoît CHERRÉ: Autenticitatea ca ideal etic în situații provocatoare

În universul provocărilor etice, managerii de resurse umane (HR) se află adesea la interse…