Acasa Agenda HR Vom trăi peste 100 de ani şi vom munci până la 80

Vom trăi peste 100 de ani şi vom munci până la 80

5 min citire
0
0
435

Modificările demografice din următoarele decenii vor impacta puternic procesele de recrutare, formare şi sistemul de beneficii. Prin urmare, profesioniştii în resurse umane vor trebui să se pregătească şi să pregătească organizaţiile pentru o piaţă a muncii care va arăta foarte diferit de cea de acum. 

Ce se va întâmpla însă cu piaţa muncii când majoritatea oamenilor vor trăi peste 100 de ani? Peste 50% din copiii care se nasc acum în ţările dezvoltate vor atinge vârste ce depăşesc 100 de ani şi chiar şi generaţia activă acum are şanse semnificativ crescute să intre în rândul centenarilor. În studiul The 100-Year Life, Lynda Gratton şi colegul ei economist, Andrew Scott, de la London Business School, trec în revistă impactul schimbărilor demografice asupra organizaţiilor şi asupra felului în care parcursul carierei noastre merge spre o direcţie cu mai multe etape, unde se combină perioade de experimentare, downshifting, evoluţie ierarhică într-un anumit domeniu şi antreprenoriat.

Aşa cum este de aşteptat, indivizii experimentează tot mai mult în ultima vreme în felul în care îşi croiesc cariera. Vedem tineri care intră într-o fază de explorare în care încearcă diverse joburi şi profesii, înainte de a stabili clar domeniul pe care se vor specializa pentru restul carierei. În schimb, companiile încă mai folosesc metodele tradiţionale de recrutare prin care abordează tinerii imediat după absolvirea de studii superioare, iar lucrurile se schimbă rapid şi în această zonă.

Lucrurile vor merge mereu în direcţii neaşteptate şi noi trebuie să încercăm să aflăm cât mai multe cu putinţă despre ce s-ar putea întâmpla pentru a avea cât mai multe opţiuni la îndemână, spune Lynda Gratton. Rolul HR-ului va deveni tot mai important şi se va dovedi vital în anticiparea trendurilor demografice şi a felului în care acestea impactează piaţa muncii. Specialiştii de resurse umane vor trebui să traducă aceste rezultate în strategii de recrutare, remunerare şi formare adaptate pentru o carieră cu mai multe etape, care se va prelungi cu cel puţin 10 ani peste vârsta de pensionare de acum.

Lynda Gratton, prima dată în România

Lynda Gratton este preşedintele de onoare al Galei Premiilor de Excelenţă în Resurse Umane şi va acorda premiul “Lynda Gratton Award of Future-Proofing HR” unuia dintre proiectele înscrise la categoria de strategie de HR. În competiţia de anul acesta au aplicat 61 de proiecte care vor fi evaluate de un juriu de specialişti şi CEOs, precum si de un juriu al Generaţiei Z.

lynda gratton

Detalii despre înscrierile la Master Class şi Gală se găsesc pe site-ul HR Club.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Top 3 sfaturi pentru HR: Cum alegem furnizorul potrivit de cursuri de limbi străine corporate în era GenAI?

De Aura Icodin, CEO -ul & Fondatoarea Centrului de Limbi Străine A_BEST În era intelig…