Acasa Planeta HR Strategic HR Tinerii sunt interesați de dezvoltarea personală și de studiu

Tinerii sunt interesați de dezvoltarea personală și de studiu

5 min citire
0
0
695

Generația tânără se mobilizează spre o realitate în care viața nu se mai rezumă la „a supraviețui”. Aspectele materiale nu mai sunt un scop în sine pentru tineri, ci devin resurse pentru un țel mult mai înalt, și anume de a atinge cea mai bună versiune a lor, conform concluziilor Barometrului tinerilor, realizat de EY România.

În acest context, angajatorii au nevoie de o strategie de integrare și dezvoltare pentru tineri, bazată pe o remunerație care să nu limiteze paleta de alegeri personale. Pe de altă parte, ei ar trebui să le ofere oportunități de dezvoltare prin expunere la situații profesionale și de învățare continuă, care să faciliteze schimbarea de percepție de la „un loc de muncă” la „un loc în care îmi construiesc cariera”.

IATĂ CÂTEVA ASPECTE INTERESANTE CARE REIES DIN ACEASTĂ CERCETARE DE PIAȚĂ:

Sportul este hobby-ul practicat în cea mai mare măsură de tineri: peste un sfert din timpul lor este dedicat acestei activități. Iar cititul e pe locul al doilea, cu 18% din timp. Lunar, 68% participă la evenimente culturale și 70% se implică în activități de voluntariat.

Sursele predominante de informare indicate de tineri sunt platformele sociale. Răspunsurile colectate poziționează pe primele locuri, ca surse de informare, Facebook (utilizat de 31%dintre cei chestionați) și Instagram (de 22%). În fapt, aproape un sfert dintre tinerii intervievați utilizează internetul mai mult de 5 ore pe zi în scop personal, iar o treime în scop profesional. Cei care îl utilizează până într-o oră sunt sub 5%.

Mai mult, tinerii caută un echilibru între viața personală și cea profesională, preferă orașele mai mari, chiar și pe cele din afara teritoriului românesc. În privința alegerii angajatorului, 21% se orientează către companiile care oferă oportunități de dezvoltare și învățare și 18% către cele care încurajează echilibrul între viața profesională și cea personală. Nu e de mirare, având în vedere că munca este privită de 38% dintre tineri ca un mijloc de a învăța, în timp ce pentru 26% e un mijloc de a-și asigura traiul și familia.

Privind în viitor, tinerii chestionați dau dovadă de un nivel ridicat de neîncredere în privința evoluției țării: peste 35% declarându-se pesimiști. Principalele nemulțumiri sunt legate de situația spitalelor publice, de corupție și de calitatea sistemului educațional: peste 90% dintre respondenți considerându-le problematice. Drept urmare, tinerii cred că factorul cel mai important pentru dezvoltarea României este îmbunătățirea situației politice și a politicilor economice (fiscale și monetare).

Pentru realizarea Barometrului tinerilor au fost intervievați 524 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care au răspuns unui chestionar online, în perioada mai-iunie 2019. 60% dintre aceștia muncesc cu normă întreagă sau part-time.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Viviana Serban
Incarcati mai multe in Strategic HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Care sunt avantajele voluntariatului şi de ce ar trebui să iei în calcul această activitate

Voluntariatul este, fără doar şi poate, o activitate venită din empatie şi din dorinţa de …