Acasa Planeta HR HR Tools Te apreciaza colegii, primesti bonus

Te apreciaza colegii, primesti bonus

4 min citire
1
0
817

M-a prins din secunda in care am citit titlul – „Urmatorul tau bonus ar putea veni din partea colegilor” – nu de alta, dar recompensarea este intotdeauna un subiect „simpatic” fie ca esti manager, fie subaltern. In final, si managerul este subalternul sefului sau, nu?

Articolul, publicat pe latimes.com dar si pe alte site-uri externe, nu se reduce la prezentarea unei tendinte, ci la expunerea unui exemplu concret despre cum putem schimba structura sistemului de bonusare astfel incat sa avem echipe unite si eficiente. Este vorba despre o platforma care permite bonusarea reciproca intre colegi. Mai pe larg:

Fiecare companie are un angajat nemotivat care nu reuseste sa isi indeplineasca propriile sarcini, tragand echipa in jos. Nu sunt rare situatiile in care ceilalti membri trebuie sa munceasca mai mult pentru a acoperi si „bucatica” colegului apatic.

O cale prin care putem sa impulsionam astfel de angajati este sa schimbam sistemul traditional de bonusare. Un start-up numit Bonus.ly propune o platforma web pentru o noua abordare a recompensarii angajatilor, a recunoasterii muncii lor si a colaborarii.

„Cand angajatii simt ca munca le este apreciata, vor performa mai bine, vor munci mai eficient si vor fi motivati”, a spus Raphael Crawford-Marks, co-fondator al Bonus.ly, potrivit Los Angeles Times.

Modelul functioneaza astfel:

Pentru inceput, angajatii se decid asupra unui buget pentru bonusuri care va fi alocat in programul de recunoastere reciproca, companiile avand posibilitatea de a folosi stimulente financiare precum o excursie in afara tarii, in loc de bani cash (de exemplu, o companie aeriana poate sa foloseasca „mile” ca moneda de schimb sau putem folosi puncte care la final se vor preschimba in diverse premii). Odata stabilit mecanismul, fiecare membru inclus in program va primi un fel de alocatie lunara pentru a acorda bonusuri colegilor.

Astfel membrii se vor recompensa si aprecia reciproc pentru munca lor prin acordarea acestor bonusuri…si prin laude bineinteles. Bonusurile pornesc de la 20 de dolari si pot creste cu 10% din bugetul total alocat.

Bonus.ly trimite email-uri catre angajati amintindu-le sa iti foloseasca bugetul de bonusuri, intrucat bugetul nu se reporteaza de la o luna la alta. Acest sistem ii mobilizeaza pe angajati spre a aprecia munca celorlalti.

Momentan platforma este inca in teste, dar a fost incercata de companie Oracle. Din 78 de membri, 78% au oferit bonusuri, si 94% au primit.

Cum vi se pare ideea?

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in HR Tools

One Comment

  1. jules

    august 6, 2013 at 6:00 pm

    hm…interesant articol. sunt curios daca la noi ar avea succes asa ceva.

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…