Acasa Planeta HR HR Tools Angajat la început de drum: ce trebuie să cunoști pentru a te integra ușor în câmpul muncii

Angajat la început de drum: ce trebuie să cunoști pentru a te integra ușor în câmpul muncii

8 min citire
0
0
1,089
angajat

Primul job este cu adevărat o experiență marcantă în viața oricărei persoane. Este o combinație intensă între emoție și entuziasm, pentru că urmează să îți construiești cariera profesională, ghidată și de principiile personale. Înainte de a te aventura în călătorie, există anumiți pași administrativi pe care trebuie să îi cunoști, pentru a te integra mai ușor în câmpul muncii. Descoperă, în cele ce urmează, care sunt câțiva dintre aceștia. 

  1. Informează-te despre cultura organizațională

Cultura organizațională se definește ca fiind un sistem de convingeri, valori, credințe și atitudini care guvernează modul în care oamenii se comportă în cadrul companiilor. Pentru a fi mai simplu de înțeles, este imaginea per ansamblu a companiei la care vei fi angajat. Aceasta influențează modul în care angajații comunică între ei, dar și felul în care angajatorul se preocupă de angajați și de imaginea în piață. 

Caracteristicile culturii organizaționale diferă în funcție de companie, de aceea, nu există un set de reguli care să se potrivească fiecărei organizații. Ce este important pentru tine, la început de drum, este modul în care valorile tale se îmbină cu cele ale companiei.

Analizează îndeaproape modul comunicării, secțiunea despre echipă de pe site, rețelele sociale și alte implicări ale brandului. Doar așa vei observa dacă te aliniezi sau nu cu organizația dorită. 

  1. Analizează fișa postului

Atunci când te angajezi, pe lângă toate documentele necesare pe care trebuie să le semnezi, primești și o fișă a postului. Documentul care poartă numele de fisa postului detaliază toate îndatoririle, responsabilitățile și sarcinile specifice poziției la care ai aplicat. Și dacă te întrebi de ce este bine să analizezi aceste detalii încă din prima zi, îți spunem că fișa postului dictează ce trebuie să faci în companie. 

Mai mult, documentul stabilește așteptările clare în ceea ce privește performanța, ajută la stabilirea nivelului corect de compensare și te ajută în identificarea oportunităților de dezvoltare. Fișa postului este compusă din: 

  • titlul postului;
  • descrierea postului;
  • cerințele de calificare;
  • obiectivele specifice;
  • indicatorii de performanță;
  • raportarea și relațiile de lucru;
  • programul de lucru;
  • politicile și procedurile companiei. 
  1. Există o perioadă de probă

Toate companiile au implementată perioadă de probă, adică acea perioadă de 90 de zile de acomodare și înțelegere. Angajatorul verifică în tot acest timp aptitudinile angajatului, modul în care comunică alături de colegi, viziunea acestuia și dacă se integrează în climatul organizației.

Astfel, odată ce ai semnat contractul, începe perioada de probă, care în general este de cel mult 90 de zile, dar poate varia de la un angajator la altul. La finalul acestor zile, părțile contractuale, adică tu ca angajat și angajatorul, decid dacă sunt mulțumite de colaborare și dacă doresc să prelungească contractul pe o perioadă determinată/nedeterminată. 

În perioada de probă, oricare dintre părți poate opta pentru încetarea colaborării, fără o perioadă de preaviz sau o justificare. În schimb, este necesară o notificare scrisă. Nu trebuie să te sperie această perioadă, ci mai degrabă poți să o privești ca pe o oportunitate de a cunoaște îndeaproape compania, de la organigramă, până la valorile și misiunea acesteia. 

  1. Zilele libere și concediul

Odată ce ai semnat contractul de angajare, trebuie să știi că zilele libere vor fi limitate și  acordate proporțional cu activitatea prestată. În plus, este necesară și o cerere de concediu. Codul Muncii prevede că fiecare salariat trebuie să primească minimum 20 de zile de concediu de odihnă pe an. Astfel, indiferent dacă ești la începutul carierei profesionale sau ai ceva ani în spate, ai dreptul la aceste zile, cu respectarea condițiilor angajatorului și a prevederilor legale. 

Pe lângă zilele de concediu de odihnă, există și zilele libere pentru sărbătorile legale. Salariații au dreptul la aceste zile libere, însă dacă nu este posibil să le primească, există varianta compensării cu timp liber în următoarele 30 de zile. În plus, există și oportunitatea de a primi un spor din salariu de bază când trebuie să lucrezi într-una dintre aceste zile. 

Astfel, dacă ești angajat la început de drum și entuziasmul primului job te face să uiți anumite aspecte administrative, încearcă să asimilezi cunoștințele esențiale, precum cele prezentate în acest articol. Te vor ajuta să ai o imagine mai clară ca salariat și mai multă încredere în tine. 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in HR Tools

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

A apărut numărul 78 al revistei HR Manager: PEOPLE FIRST – Organizații orientate spre oameni

Organizațiile care adoptă o strategie axată pe principiul „People First” au ca obiectiv pr…