Acasa Agenda HR STUDIU: Angajații din mediul privat au primit salarii și bonusuri mai mari în prima parte a anului

STUDIU: Angajații din mediul privat au primit salarii și bonusuri mai mari în prima parte a anului

5 min citire
0
0
550

Primele trei luni din 2017 au adus creșteri ale salariilor și bonusurilor primite de angajații din mediul privat, comparativ cu perioada similară din anul anterior, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree. De asemenea, bunăstarea angajaților a crescut simțitor, urmând trendul economiei, în general.

Astfel, în primul trimestru din an, angajații din companiile private au resimțit o creștere a salariilor, în medie, cu aproximativ 14%, față de perioada ianuarie – martie 2016. Acest lucru a fost determinat mai ales de evoluția pozitivă a economiei în România, de creșterea salariului brut minim începând cu 1 februarie, cât și de trendul ascendent al angajărilor pe mai multe sectoare ale pieței.

,,Criza forței de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creșterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile și-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenția sau atragerea angajaților, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanți”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Acesta a subliniat, de asemenea, că principalele companii din România care au oferit creșteri salariale pentru angajați în primul trimestru din an sunt cele din industria echipamentelor electronice și hardware, produse și servicii tehnologice, producția de componente auto, industria farma și sectorul medical.

6% creștere a bonusurilor totale acordate angajaților români

Și în ceea ce privește bonusurile oferite de către companii, primul trimestru din 2017 a adus o creștere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, în primele luni din acest an, angajații au primit bonusuri mai mari cu aproximativ 6%.

Dincolo de beneficiile în bani, foarte multe companii oferă angajaților și alte tipuri de avantaje. Cele mai întâlnite în perioada amintită, au fost tichetele de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale.

Primul trimestru din 2017 a însemnat și o creștere a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajați. Astfel, față de T1 2016, acestea au crescut cu peste 18%.

Angajările, în creștere cu peste 13 procente

Indexul Smartree pentru primul trimestru mai arată, de asemenea, şi cum a evoluat numărul de angajaţi din sectorul privat în prima parte din acest an. Astfel, per total pe piața muncii, în companiile private, în perioada menționată, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%.

,,Principalele industrii care au absorbit noii angajați în prima parte din acest an provin din industria farma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar și retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiții din ce în ce mai mari pe piața din România, deschiderea de noi facilități de producție precum și cererea constantă pentru specialiștii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă.”,  a încheiat Adrian Stanciu.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Importanţa Role Game-ului în identificarea candidatului ideal

De Vlada Toma și Dan Luca Resursa umană este capitală în succesul unei afaceri, iar descop…