Acasa Editorial Sa fim curajosi!

Sa fim curajosi!

3 min citire
0
0
925

Cand stii ca somajul este la cote ridicate, mai ales in randul persoanelor cu varste de pana in 25 de ani, si afli ca in Romania 54% dintre angajatori au raportat dificultati in ocuparea pozitiilor deschise, nu poti decat sa faci o fata confuza, pierduta (eventual sa ridici o spranceana) si sa spui… fix nimic! Pentru ca sincer este o situatie de „no comment”. Iar daca la aceste statistici mai adaugam si faptul ca lipsa de experienta este una dintre primele cinci cauze pentru care angajatorii nu isi pot asigura candidatii… atunci chiar nu mai este loc de vorbe. Avem locuri de munca, avem tineri care ar putea sa munceasca doar ca ne poticnim in lipsa de experienta si competentele tehnice. Ce vrem de la tineri? Ei stiu ce vrem de la ei?

E ca si cum am avea un joc in care pionii principali sunt tanarul, angajatorul si sistemul de invatamant, iar tabla de joc este piata muncii. Pe undeva avem si cateva „carti” joker – experienta, competentele tehnice si certificarile specifice. Nu lipsesc decat zarurile, ceea ce face ca pionii sa ramana pe loc. Niciunul nu vrea sa faca primul pas! In realitate, „pionii” dau vina unii pe altii pentru lipsa „zarurilor”.

Am dedicat editia curenta acestui paradox si am facut asta din dorinta de a trage un semnal de alarma. Peisajul in care se incadreaza piata muncii devine dezolant asa ca hai sa depasim etapa – „cine face primul pas”. Apoi va invit sa cititi cateva interviuri cu profesionisti in rol de „muze” –determinarea lor, efervescenta si pasiunea ne pot inspira sa gasim solutia potrivita pentru organizatia noastra. Impreuna am „atacat” teme precum disciplina, controlul, leadership-ul, responsabilitatea sociala (atentie! nu am spus CSR) si revitalizarea valorilor pierdute.

Iar la final, va recomand doua carti vii, frumoase, potrivite spre a fi citite pe plaja…in avion, in drum spre plaja… acasa, cand nu visati la plaja!

Ce spuneti, mai avem nevoie de zaruri?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roxana Maxim
Manager de proiect, HR Manager

 

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 28, august 2013

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Editorial

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…