Acasa Agenda HR Romanian Software lansează aplicația Convertor Salarii, care le permite companiilor calcule complexe, pentru a evita majorarea salariilor brute

Romanian Software lansează aplicația Convertor Salarii, care le permite companiilor calcule complexe, pentru a evita majorarea salariilor brute

11 min citire
0
0
450

Romanian Software, furnizor de soluții software de ultimă generație în domeniul resurselor umane, lansează aplicația Convertor Salarii, pentru a le permite angajatorilor realizarea automată de calcule și comparații pentru aducerea salariilor la zi de la 1 ianuarie 2018, prin majorarea salariilor brute, adăugarea de prime brute și/sau tichete de masă.

,,Am pornit de la o nevoie a clienților noștri, care ne solicită tot mai des în ultima perioadă analize detaliate privind impactul în business al reglementărilor aduse de ”Revoluția Fiscală”, a declarat Victor Dragomirescu, directorul general al Romanian Software. Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre angajatori oscilează în prezent între decizia de a mări salariul de bază începând cu ianuarie 2018 și acordarea de prime brute, de tichete de vacanță și/sau majorarea parțială a salariilor brute.

,,Până în prezent, am identificat șapte scenarii de calcul pentru actualizarea salariilor. Unii vor să păstreze salariile brute din 2017 și în 2018. Alții vor să păstreze salariile nete din 2017 prin modificarea salariilor brute. Cei din a treia categorie vizează păstrarea salariilor nete din 2017, prin acordarea de prime brute”, a mai spus Victor Dragomirescu. El a adăugat că sunt și angajatori care vor să ”conserve” salariile nete din 2017, prin acordarea de tichete de masă și majorarea parțială a salariilor brute. O altă categorie este reprezentată de angajatorii care vor să păstreze totalul costurilor salariale din 2018 la fel ca în 2017, prin acordarea de tichete de masă și modificarea salariilor brute. Ultimele două categorii identificate de Romanian Software includ companiile care intenționează ”înghețarea” costurilor salariale din 2018 la nivelul celor din 2017, prin acordarea de tichete de masa și majorarea salariilor brute, respectiv prin acordarea de tichete de masa și prime brute.

Specialiștii Romanian Software au utilizat aplicația Convertor Salarii pentru a le da câteva exemple de calcul clienților companiei.  Un prim exemplu a vizat realizarea de calcule pentru un salariu net de 2500 lei, cu un număr de 160 ore lucrătoare și un număr maxim de 32 ore suplimentare pentru care se va acorda sporul minim de 75%. Astfel, în anul 2017, salariul de bază analizat este de 3564 lei, valoarea brută a orelor suplimentare-1247 lei, angajatorul are un cost de 5939 lei și salariatul încasează 3374 lei. În anul 2018, cu opțiunea de a păstra salariul net prin creșterea salariului de bază: salariul de bază va fi 4273 lei, valoarea brută a orelor suplimentare va fi 1496 lei, angajatorul va avea un cost de 5913 lei și salariatul va încasa 3375 lei. Tot în anul 2018, dacă angajatorul păstrează netul prin plată unei prime brute, scenariul de calcul va arată așa: salariul de bază va fi 3564 lei, valoarea brută a primei va fi 709 lei, valoarea brută a orelor suplimentare va fi 1247 lei, angajatorul va avea un cost de 5658 lei și salariatul va încasa 3229 lei. ”În concluzie, angajatorul are opțiunea de a mări salariile de bază pentru a păstra netul salariaților, caz în care costul său când plătește ore suplimentare va scădea cu 0,5%, iar salariul net cu ore suplimentare va rămâne neafectat sau poate alege să acorde o primă care să păstreze salariul net negociat și în cazul în care va plăti ore suplimentare, costul total va scădea cu 5%, însă și salariul net va scădea cu 4%”, a explicat directorul general al Romanian Software.

victor dragomirescuÎn cazul unei decizii privind creșterea pachetului salarial prin acordarea de tichete de masă, utilizând aplicația Convertor Salarii, specialiștii Romanian Software au pornit de la un salariu net de 2500 lei și o valoare lunară a tichetelor de masă de 300 lei. ”Pentru acest exemplu, în cazul în care angajatorul suportă inclusiv valoarea impozitului pentru tichetele de masă, în 2017, costul total al angajatorului este de 4784 lei, inclusiv tichetele de masă, iar beneficiul net este de 2800 lei, inclusiv tichetele. În 2018, costul angajatorului va fi de 4732 lei, mai mic cu 1% pentru a păstra beneficiul net al salariatului de 2800 lei. În cazul în care angajatul suportă impozitul, costul total al angajatorului este de 4699 lei, inclusiv tichetele de masă, iar beneficiul net este de 2752 lei, inclusiv tichetele. Mai departe, în 2018, costul angajatorului va fi de 4680 lei, mai mic cu 0,5% și beneficiul net al salariatului va fi de 2770 lei, mai mare cu 0,5%”, a concluzionat Victor Dragomirescu. El a adăugat că pentru un salariu net de 2500 lei în 2017, cu un salariu de bază de 3564 lei și un cost total de 4399 lei, în 2018, anumiți angajatori ar putea opta pentru mărirea salariului de bază până la 3812 lei pentru a acoperi 2200 lei net, diferența până la 2500 lei urmând să fie acordată sub formă de tichete de masă. Aceste soluții odată adoptate ar reduce costul total al angajatorului la 3907 lei, mai puțin cu 11% față de anul 2017.

Aplicația Convertor Salarii este parte a platformei CalculatorVenituri.ro, administrată de Romanian Software. Compania a realizat și un ghid pentru antreprenorii și reprezentanții departamentelor de resurse umane, care cuprinde și recomandări și pe care îl puteți găsi aici. Acest ghid este pus gratuit la dispoziția tuturor celor interesați.

*****

CalculatorVenituri.ro este un calculator de salarii, care facilitează calculații rapide de la brut la net și de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscală, mandat de director, administrator, convenții civile, drepturi de autor, PFA. Calculațiile salariale sunt realizate ținând cont atât de legislația în vigoare, cât și de modificările legislative aduse de ”Revoluția Fiscală”, modificări ce vor în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. Aplicația le permite utilizatorilor vizualizarea formulelor de calcul utilizate, ceea ce le oferă o înțelegere deplină asupra calculului componenței costului.

Calculatorul de venituri este disponibil online pe site-ul https://www.calculatorvenituri.ro/, iar Aplicația CalculatorVenituri.ro poate fi descărcată gratuit de pe platformele Google Play  Apple Store.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Demisia de la actualul job: 4 sfaturi utile despre cum să te comporţi în ultimele zile de lucru

Aşa cum te străduieşti mereu să faci o primă impresie cât mai bună, la fel ar trebui să pr…