Odata cu avansul tehnologic, in piata muncii a incoltit si conceptul de remote working. A devenit posibil sa lucram de la distanta ca si cum am fi prezenti la birou, alaturi de colegi. Parea, si pentru unii dintre noi inca pare, o oportunitate minunata, mai ales cand exista dezideratul echilibrului munca-viata personala.
In timp ce in Romania, beneficiile acestui concept (dar si mecanismul de implementare) abia au inceput sa se faca cunoscute, in Vest acest sistem de lucru pare ca se apropie deja de finalul ciclului de viata. Va mai aduceti aminte de stirea “bomba” care anunta faptul ca Yahoo! isi recheama la birou toti angajatii, renuntand total la varianta de remote-working? La acel moment, toata lumea vroia sa stie, cum de o companie creativa, cu o cultura organizationala dintre cele dorite, renunta brusc la un concept atat de atragator si “open minded”. Raspunsul a fost simplu: in vremuri tulburi, pentru a creste productivitatea, toata lumea trebuie sa fie la un loc.
Ei bine, iata ca si CEO-ul Hewlett-Packard, Meg Whitman, cocheteaza cu ideea de a elimina remote working-ul din regulamentul intern, potrivit presei occidentale. Desi decizia nu este una oficiala, Whitman si-a exprimat dorinta ca toata lumea sa lucreze de la birou: „In aceasta perioada dificila, HP are nevoie ca toata lumea sa fie la bord”. Va suna cunoscut?
Iar sustinatorii prezentei fizice la birou ar fi bucurosi sa afle ca de la anuntul facut de CEO-ul Yahoo!, actiunile companiei au crescut. Prin urmare, decizia lui Whitman are si un best practice la baza.
Dincolo de disputa – e bine sau e rau – este cert faptul ca remote working-ul nu functioneaza in orice conditii sau pentru orice rol. Da, flexibilitatea pare atragatoare, dar daca atributiile job-ului prevad ca angajatul sa lucreze in echipa si sa interactioneze cat mai des cu oameni din diverse departamante sau ca el sa opereze cu date si fisiere care se regasesc efectiv la sediu, remote working-ul nu se explica. Plus ca mentinerea engagementului la un nivel ridicat este si asa o provocare cand toata lumea este fizic in acelasi loc.
Voi ce parere aveti? In ce conditii putem implementa conceptul de remote-working?