Peste jumatate dintre angajatorii romani au in plan noi angajari pentru pozitiile de manageri si specialisti, in primul trimestru al acestui an, domeniile cu cele mai accentuate intentii fiind energeticul, IT-ul, retailul si bunurile de larg consum. La polul opus, 33% dintre companii vor opera concedieri printre manageri si specialisti, cel mai “afectat sector” fiind Banking-ul, potrivit studiului Antal Global Snapshot.
In ultimele doua luni ale anului trecut, circa 53% dintre companii erau in plin proces de recrutare (pentru pozitiile mentionate), un nivel asemanator cu cel din august 2012, cand a fost realizat precedentul studiu. Datele arata ca procentul se pastreaza si pentru primele trei luni ale anului 2013.
La nivel regional, Romania se situeaza deasupra Bulgariei din punct de vedere al dinamicii recrutarilor, avand in vedere ca doar 42% dintre angajatorii bulgari au in plan noi angajari pentru primul trimestru, dar sub nivelul din Ungaria, unde procentul este de 58%, potrivit studiului realizat de compania de recrutare Antal International.
Din pacate, desi depasim Bulgaria la capitolul recrutari, numarul angajatorilor romani care vizeaza disponibilizari este mai mare decat in Bulgaria si Ungaria, cu 7 puncte procentuale, respectiv 13 puncte procentuale.
Energeticul depaseste IT-ul
Cu toate ca ne-am obisnuit ca IT-ul sa fie domeniul cu cele mai puternice intentii de angajabilitate, studiul citat arata ca in industria energetica circa 79% dintre angajatori vor sa aduca in companii noi manageri si specialisti, pe parcursul acestui prim trimestru, peste nivelul de 77% din IT. Cele doua domenii sunt urmate in clasament de retail cu 64%, productie cu 59%, bunuri de larg consum cu 57% si farmaceutice cu 50%.
In ceea ce priveste disponibilizarile, banking-ul este domeniul care va avea cel mai mult de suferit, in linie cu estimarile exprimate deja in piata. Aici circa 83% dintre angajatori au raspuns afirmativ la intrebarea: “Aveti in plan disponibilizari pe pozitiile de manageri si specialisti in urmatorul trimestru?”.
De asemenea, constructiile, energeticul si retailul sunt domenii in care ponderea angajatorilor care au in plan disponibilizari este de peste 40%.
Pozitii vizate la nivelul CEE
Peste 30% dintre angajatorii Europei Centrale si de Est vor recruta in primul trimestru manageri si specialisti pentru vanzari si marketing, poziţii care sunt totodata vizate si de cele mai ample disponibilizari (27% dintre angajati au spus ca vor opera concedieri pe aceste arii). Totodata, functiile in care recrutarile se vor intensifica sunt cele de ingineri si cele aferente productiei (23%), cele de suport IT şi cele tehnice (23%), cele de contabilitate, taxe si trezorerie (17%) si cele de logistica si operatiuni (14%).
Design-ul si Juridicul sunt zonele cu cele mai slabe asteptari in ceea ce priveste recrutarile.
La nivel de disponibilizari, Administratia, Ingineria si Productia, Operatiunile si Logistica au printre cele mai mari procente, respectiv 21%, 18% si 16%.
Per total, concluziile studiului arata ca piata muncii pentru manageri si specialisti la nivel global este oarecum stabila. “Feedback-ul clientilor nostri din toata lumea arata ca multi sunt presati sa lucreze mai mult cu mai putine resurse, mai ales umane. Cu toate ca procentul companiilor care angajeaza este in declin, o scadere cumpatata a numarului de organizatii care renunta la personal – in scadere de la 20% in aprilie la 18% in august la 16% in decembrie – demonstreaza ca piata se stabilizeaza si evolueaza in zona de siguranta pe termen lung. Luand in calcul raportele emise de reteaua noastra internationala de birouri, sentimentul este ca vanatoarea talentelor trece printr-o perioada de « asteptam si vom vedea ». Este o atmosfera de asteptare, ca ceva, de sperat pozitiv, sa se intample, dar intre timp precautia este de baza”, a declarat Tony Goodwin, CEO Antal International.
Studiul Global Snapshot a fost realizat pe un esantion de 17.000 de organizatii, din 52 de tari, cu scopul de a afla daca recruteaza sau disponibilizeaza personal si care sunt intenţiile lor in acest sens pentru urmatorul trimestru.