Acasa Training Profilul trainerului intern. Batman?

Profilul trainerului intern. Batman?

12 min citire
0
0
629

de ROBERTA NEAGU

Passion trumps everything , Dave Tate

Training-ul este vocatie. Iar trainerul este consultantul, expertul, mediatorul, managerul sau liderul la care apelezi atunci cand este necesara o schimbare.

Exista traineri alaturi de care razi cu pofta si care te fac sa-ti doresti sa fii un pic ca ei. Traineri alaturi de care stai la povesti o zi intreaga, fara sa iti dai seama ca intre timp au schimbat ceva in tine.

Trainerul poate fi orice, oricum, oricand atunci cand vrea sa transmita un mesaj.

Ce ii face pe acesti oameni sa fie traineri?

1. Dorinta permanenta de a invata ceva nou si de a se autodezvolta

„The wisest mind has something yet to learn.”  Anonymous

Prin insasi natura meseriei lor, trainerii invata lucruri noi de fiecare data cand au ocazia. Tocmai pentru ca ei sunt cei carora le adresezi intrebari si de la care astepti sa primesti un raspuns. Ei iti pot oferi argumente si te pot ajuta sa iti schimbi perspectiva. Cu o singura conditie: sa ai o minte deschisa si sa vrei sa te schimbi.

2. Empatia, dorinta de a-i dezvolta pe ceilalti

„There are no shortcuts to any place worth going.” Beverly Sills

Trainerii sunt inconjurati de oameni si cred in diversitate. Rutina ii plictiseste. Pentru a putea intelege oamenii si pentru a putea transmite mesaje relevate, trainerii isi deschid mintea si sufletul. Aud, asculta si inteleg. Merg un kilomentru in pantofii tai pentru a te ajuta sa intelegi ca perspectiva ta nu este singura valabila.

3. Capacitatea de a transmite informatii catre orice tip de auditoriu

„If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.” Albert Einstein

Datorita faptului ca expunerea lor este foarte mare, ii poti gasi la masa cu un director sau cu un angajat nou, avand capacitatea de a adapta forma explicatiilor la interlocutor. Trainerul poate elabora subiectul chiar si pana cand un copil de 7 ani intelege mesajul. Si nu uita niciodata sa verifice daca esenta a ajuns la cei din fata lor.

4. Tact si diplomatie

„In the middle of difficulty lies opportunity.” Albert Einstein

Cand se afla in fata unei sali pline de oameni, trainerii sunt ca vanatul in fata leului. Nu au nimic, decat pe ei insisi si o sala de participanti cu potential de a fi dificili. Ii poate lovi orice, oricand, iar miza este chiar imaginea lor. Totusi trainerii iti vor raspunde cu un simplu “Multumesc” atunci cand le spui ca nu esti de acord cu ei sau cand scopul tau este sa te pui de-a curmezisul. Vor zambi, vor argumenta si vor merge mai departe.

5. Capacitatea de a gestiona conflicte

„Intelligence is knowing what to do when you don’t know what to do.”Art Costa

Cand doi oameni se intalnesc, se ciocnesc doua universuri. Fiecare dintre noi vine la pachet cu paradigme, valori, modele si credinte. O combinatie perfecta pentru a aprinde focul cu cremene. Trainerii au insa simturi foarte ascutite. Si o capacitate incredibila de a observa, simti si anticipa audioriul. Te vor lasa sa-ti sustii punctul de vedere, pentru ca stiu ca o oala sub presiune din care nu lasi sa iasa aburul are potentialul unei explozii. Te vor asculta, iti vor distrage atentia, vor reveni asupra subiectului si vei pleca din sala cu credinta ca, inainte de toate, ai fost auzit.

6. Capacitatea de a face fata situatiilor neprevazute

„The difference between school and life? In school, you’re taught a lesson and then given a test. In life, you’re given a test that teaches you a lesson.”  Tom Bodett

Cand intra in sala, trainerii au un ritual. Isi aranjeaza sala, proiecteaza de la un cap la altul ce urmeaza sa se intample si intra intr-un soi de concentrare care le ofera certitudinea ca pot sta in fata ta pe parcursul intregii zile. In tot acest rastimp se poate intampla orice: se poate defecta proiectorul, poate aparea o pana de curent, li se pot adresa intrebari incomode, pot astepta la nesfarsit participanti care nu mai vin, pot primi rugamintea de a livra sesiunea in 4 ore in loc de 8… Totusi nimic nu ii sperie si sunt in mereu pregatiti sa faca fata situatiei cu zambetul pe buze, eventual spunand o gluma pentru a destinde atmosfera. Cu siguranta vor gasi in ei resurse pentru a merge mai departe.

7. Creativitate, inovatie, energie si ras…cu pofta

„The only real failure in life is the failure to try.” Sven Goran

Trainerii cauta poze pentru materialele de training… ore intregi. Ii inspira. Initial, nu stiu ce cauta, dar stiu ca vor gasi. Si asa vor avea un punct de plecare pentru o argumentatie condimentata. Trainerii nu stau locului. Ii vezi aici, ii vezi acolo si iar aici. Zambesc, rad, emana energie si nu se dau inapoi de la nimic.

8. Flexibilitate si capacitatea de adaptare

„We are all faced with a series of great opportunities brilliantly disguised as impossible situations.” Charles R. Swildoll

Trainerii sunt constienti ca in orice moment sunt nevoiti sa influenteze ganduri, atitudini, paradigme, moduri de a fi si moduri de a face. Pot fi persuasivi atunci cand vor sa te convinga, pot fi critici atunci cand vor sa te provoace, modesti cand e nevoie…vulturi, pantere, randunele, delfini. Pot fi orice…si acest lucru le place!

9. Capacitatea de a-i inspira pe ceilalti

„Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others.” Jack Welch

Trainerii sunt lideri. Nu conving prin forta, ci prin carisma, argumente, directie si perseverenta. Citesc bine oamenii si le dau ceea ce ei au nevoie sa primeasca. Trainerii sunt modele, ii apreciezi si stii exact pentru ce. Stiu cand, cum si cat  trebuie sa faca astfel incat sa fie urmati. Si, daca nu, macar sa lase un semn de intrebare in mintile pe care vor sa le modeleze.

10. Implicare, profesionalism, dedicatie

„Find your passion, learn how to add value to it, and commit to a lifetime of learning.” Ray Kurzweil

Trainerii sunt buni profesionisti. Nu intarzie niciodata, sunt buni organizatori, analitici si minutiosi, expansivi, sinceri si documentati. Transpira pasiune si deschidere. Sunt acolo, cu mana deja intinsa, chiar inainte de a-ti da seama ca ai nevoie de ei. Asculta si respecta, transforma si colaboreaza. Au initiativa si sunt proactivi.

Si asta nu e tot, ci doar o particica…

Asa ca, dragii mei, iubiti-i asa cum sunt, apreciati-i si valorificati-i. Trainerii sunt potentialitatea de langa voi.

 

Cu drag, colegilor mei, TRAINERI.

 


 

 

 

Roberta Neagu
Manager Training Sediul Central Mega Image

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Training

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…