Acasa Agenda HR Predicțiile The Economist pentru 2017: ce creștere economică anticipează publicația britanică pentru România

Predicțiile The Economist pentru 2017: ce creștere economică anticipează publicația britanică pentru România

3 min citire
0
0
427

The Economist prognozează – în raportul despre cum va arăta lumea în 2017 – că România va avea o creștere economică de 3,4% şi un PIB per capita de 10.335 dolari (43.613 lei),  însă, într-un comentariu al editorului economic al publicaţiei, John O’Sullivan, țara noastră este comparată cu state precum Egipt, Nigeria,  Pakistan, ale căror creşteri economice înregistrate anul trecut sunt „neaşteptate“.

În ciuda predicției optimiste, țara noastră este dată ca exemplu pentru un an economic „upside down” (cu susul in jos), marcat de evenimente în esență negative – precum declanșarea Brexit sau câștigarea competiției electorale din Statele Unite ale Americii de către magnatul Donald Trump.

„Uitaţi-vă la aceste creşteri economice care te fac să ridici din sprânceană: Pakistan, România, Nigeria (care se află în recesiune) sau Egipt. Acestea nu sunt ţări care au avut politici economice corecte în trecut, mai recent sau mai îndepărtat. E cea mai clară dovadă că 2017 va fi un an cu «susul în jos»“, a punctat O’Sullivan în raportul despre cum va arăta lumea în 2017.

Potrivit publicației britanice, creşterea economică de anul acesta a Pakistanului va fi de 5,1% şi un PIB per capita de 1.157 dolari (6,629 lei), a Egiptului de 4,8%, cu un PIB per capita de 2.658 do­lari (11.216 lei), iar cea a Nigeriei cea  2,2%, cu un PIB de 1.865 dolari (7.870 lei).

Anuarul publicat de The Economist mai arată că țări precum Turcia, Bulgaria sau Irlanda vor avea creșteri economice apropiate de cea a României. Cele mai slabe creşteri sunt prognozate pentru state precum Fin­landa şi Italia, Rusia și Marea Britanie, care – pe fondul deprecierii monedei naționale în urma declanșării Brexit – ar urma să aibă cea mai mică creștere economică din Uniunea Europeană, de doar 0,6%.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Ce cursuri poți urma în 2024 pentru a-ți dezvolta afacerea

Dezvoltarea profesională este o constantă importantă pentru orice persoană care urmărește …