Acasa Agenda HR Odată certificat ai succesul garantat

Odată certificat ai succesul garantat

15 min citire
0
0
900

Fie că îţi deschizi propriul business, fie că te vei angaja la o companie multinaţională în domeniul financiar-contabil, obţinerea calificării ACCA deschide cam toate uşile companiilor din lume. ACCA – Association of Chartered Certified Accountants, cea mai mare asociaţie contabilă globală, are 650.000 de membri şi studenţi în 181 de ţări. Reţeaua ACCA cuprinde 100 de birouri şi centre locale în intreaga lume. Biroul din România este deschis din martie 2006.

de Andreia Stanciu

Cel care trece examenele ACCA dobândeşte cunoştinţe profesionale în domeniul financiar contabil certificate la nivel internaţional. Acestea sunt cerute de angajatorii din toată lumea. Mulţi membri ACCA spun că imediat ce au terminat examenele ACCA au fost vânaţi de firme de recrutare. Faptul că absolventul trece câteva examene pe care le dau alte sute de mii de oameni în toată lumea, examene foarte grele, doar în limba engleză, îi conferă acestuia o încredere fantastică în propriile forţe.

Cunoştinţe transferabile

Cunoştinţele în contabilitate derivă în marea lor majoritate din legi şi standarde. Foarte rar există loc de inovare cum ar fi de exemplu în cazul contabilităţii manageriale (contabilităţii de costuri sau de gestiune). Calificarea ACCA se bazează tot pe standarde şi legi, de aceea aceste cunoştinţe sunt transferabile de la un sector la altul şi de la o ţară la alta.

Principala diferenţă adusă de ACCA este dată de abordarea foarte practică a examenelor noastre precum şi de faptul că în mod constant actualizăm aceste cunoştinţe şi foarte des ne refacem calificarea din temelii pentru a fi mai aproape de dorinţele în permanentă schimbare ale angajatorilor. De exemplu, chiar pe 10 octombrie 2016 vom anunţa o modificare majoră a Calificării ACCA prin care vom aduce examenele noastre şi mai aproape de activitatea practică a contabililor şi auditorilor.

Cea mai cerută calificare internaţională

Întotdeauna le spun celor care se gândesc să obţină calificarea ACCA că este într-adevăr un paşaport internaţional, dar că, la potenţialul economic al României şi la nivelul de recunoaştere al ACCA, pot foarte bine să rămână aici. În primul rând, membrii ACCA sunt recunoscuţi în urma unui proces mult simplificat de către Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi de Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) ca experţi contabili, respectiv auditori financiari. Apoi, cei peste 1.000 de Membri şi 4.000 de studenţi ACCA din România sunt foarte ceruţi de piaţa muncii şi acest lucru se vede făcând un studiu rapid al anunţurilor de angajare în domeniul financiar-contabil. La nivel internaţional avem aproape 100 de birouri locale în toată lumea şi membrii noştri lucrează în 181 ţări. Aproape nu există loc pe această planetă unde să nu vă întâlniţi cu cineva care a auzit de ACCA!

Eficienţa investiţiei

În medie Calificarea ACCA este obţinută în trei – patru ani. Timpul (şi banii) variază foarte mult în funcţie de ambiţiile fiecăruia – sunt studenţi care dau două examene pe sesiune, în fiecare sesiune (avem patru pe an) şi le trec pe toate. Există studenţi care dau examene ACCA doar o dată într-un an şi poate îl mai şi pică. De asemenea, unii studenţi au nevoie să citească pentru audit doar manualul dar pentru fiscalitate să meargă la curs iar alţii exact invers.

Modalităţile de învăţare pentru ACCA sunt foarte flexibile, iar noi am încurajat în mod activ firmele care oferă cursuri ACCA să le diversifice astfel încât există un preţ şi un program de învăţare adaptat fiecărui student. În România există cinci astfel de firme iar cursurile variază de la online la clasă şi de la învăţare intensivă la revizuire a cunoştinţelor. Un examen costă în medie 100 de euro (Calificarea ACCA are 14 examene) iar la înscriere şi apoi anual se plătesc căte 100 de euro (taxă de înregistrare şi cotizaţie de student). Un manual costă în medie 40 de euro. Deci un student care trece toate examenele calificării ACCA de prima dată şi învaţă doar după manuale ar putea deveni membru ACCA cu 2360 Euro, plătibili pe parcursul a trei ani de studiu. ACCA are şi diplome şi certificate de unul – nouă examene (şi între), care în marea lor majoritate pot duce înspre Calificarea ACCA, dar care sunt la fel de bine recunoscute şi de sine stătător.

70 de ore de studiu

În general pe lângă un curs de 40 de ore (online, la clasă sau învăţând după manual) studenţii ACCA mai alocă pentru revizuire încă 30 de ore. Am avea cam 70 de ore de studiu sau 2 luni şi o săptămână de câte o oră pe zi de studiu (pentru un student care studiază singur). Din proprie experienţă spun că intensitatea învăţatului creşte cu o lună înainte de examen, deci planul de studiu poate fi diferit de la persoană la persoană şi din acest punct de vedere, nu doar financiar sau ca tipuri de cursuri alese.

În ceea ce priveşte un termen limită în care trebuie să se încadreze studentul pentru a obţine Calificarea ACCA, acesta se aplică doar pentru examenele de la sfârşitul Calificării ACCA (nivel Professional – ultimele cinci), care trebuie trecute toate pe parcursul a maxim 7 ani.

Networking profesional

Pentru cei 5.000 de membri şi studenţi ACCA din România, toţi profesionişti în mid şi top management am organizat peste 200 de evenimente de networking, doar în România. Avem bineînţeles şi prezenţă în online dar cred că aceste 200 de evenimente la care am avut cel puţin 40 de participanţi de fiecare arată că încă nu s-au demodat întâlnirile faţă în faţă. În afara posibilităţilor de networking, membrii ACCA mai au posibilitatea de a se înscrie pe o platformă de carieră ACCA, unde pot găsi oferte speciale pentru ei.

Vorbim pe limba clienţilor de contabilitate şi audit

Cursurile ACCA sunt un instrument care structurează şi interconectează logic informaţii financiar-contabile, facilitând analiza lor şi îndeplinirea task-urilor cât mai eficientă la locul de muncă. Şi asta pentru că beneficiem de sfaturile a mii de angajatori parteneri în toată lumea şi ţinem foarte strâns legătura cu cei peste 650,000 de membri şi studenţi pentru a-i întreba ce mai doresc de la noi şi cum poate calificarea noastră să le fie mai de folos. Suntem astfel în legătura constantă cu practicieni din toată lumea şi din toate domeniile şi ei au cel mai real inters ca ACCA să îşi menţină relevanţa pentru că este asociaţia lor profesională.

Efectul antistres

Absolvenţii cursurilor ACCA spun că după 14 examene au câştigat o experienţă de care nu au fost conştienţi imediat, se stresează din ce în ce mai rar în faţa unei probleme, pentru că reuşesc să îşi calculeze şi să îşi planifice timpul mult mai eficient. Avem pe parcursul calificării câteva referinţe la aptitudini soft (cum ar fi gestionarea timpului) dar nu pot spune că acestea sunt suficiente pentru a genera ceea ce este într-adevăr o schimbare majoră în atitudinea acelei persoane care devine membru ACCA. Aş zice că în primul rând însăşi faptul că au dobândit calificarea le dă încredere în abilităţile lor profesionale şi de asemenea punerea în perspectivă a anumitor informaţii din cadrul cursurilor îi ajută să realizeze că problemele în profesie sunt aceleaşi în întreaga lume dar cu pregătirea potrivită nu există situaţie de neescaladat.

Andreia Stanciu ACCAAndreia Stanciu, Head of ACCA – South-Eastern Europe Andreia a înfiinţat biroul ACCA din România în 2006 şi în acest moment conduce o echipă de patru persoane care reprezintă ACCA în România, Bulgaria şi Moldova. Anterior a lucrat pentru Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Andreia are opt ani de educaţie contabilă şi toată experienţa sa profesională de mai mult de 15 de ani este cu organismele profesionale de contabilitate. Andreia deţine Diploma în Financial Management a ACCA, statutul de Project Management Professional al PMI şi un Master în Marketing la A

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…