Acasa Agenda HR Nevenca Doca, Director Executiv Resurse Umane Banca Transilvania: ,,Companiile inteligente folosesc acest trend pentru a-şi optimiza cheltuielile operaționale, dar şi pentru a păstra sau a atrage persoane potrivite.”

Nevenca Doca, Director Executiv Resurse Umane Banca Transilvania: ,,Companiile inteligente folosesc acest trend pentru a-şi optimiza cheltuielile operaționale, dar şi pentru a păstra sau a atrage persoane potrivite.”

9 min citire
0
0
1,367

E bine sau nu să le permitem angajaților să aibă program flexibil, mai ales acolo unde industria îți permite să lucrezi de oriunde vrei?

Categoric, mai ales acolo unde activitatea şi domeniul permit deja acest lucru. Lumea s-a schimbat, un job nu mai înseamnă un loc unde vii să munceşti, ci mai ales ce anume faci pentru acel loc de muncă. Practic, în ziua de azi, cu un telefon, un laptop şi acces la internet se poate lucra de oriunde. Tehnologia de azi ne ajută să fim conectați permanent, indiferent de geografie, schimbând radical modul în care abordăm munca.

Un program flexibil este la fel de important – inclusiv pentru că speranța de viață este în creştere, suntem din ce în ce mai longevivi, iar pentru a asigura o calitate bună a vieții până la vârste înaintate este nevoie ca atât la nivel individual, cât şi organizațional, să avem grijă de echilibrul şi de sănătatea noastră şi a colegilor noştri.

Abordat cu responsabilitate, programul flexibil stimulează productivitatea şi creativitatea, oferind echilibru între viața privată şi cea personală, precum şi libertatea de a munci în funcție de bioritmul fiecăruia.

Practic, ,,out of office” poate însemna în ziua de azi cu totul altceva.

Ce se va întâmpla pe termen lung cu companiile care nu vor să se adapteze generațiilor Y și Z?

Cred că astfel de companii vor fi într-una dintre aceste două situații: fie se vor adapta la un moment dat, sub presiunea forței de muncă reprezentată de generațiile Y şi Z (care va deveni predominantă în câțiva ani), fie vor avea costuri în creştere cu până la 20%, generate de trainingul angajaților ,,tradiționali”, care vor trebui instruiți suplimentar, astfel încât să se adapteze şi să poată utiliza eficient noile tehnologii şi procese digitalizate, conform unui articol publicat de Forrester, ,,Predictions 2018: A year of reckoning”.

Din experiența Dv. directă: e adevărat ce spun studiile americane, că angajații sunt de două sau chiar de trei ori mai productivi când lucrează remote/când au program flexibil?

Noi nu avem o experiență directă în acest sens, dar nişte modificări privind flexibilitatea programului – pe care le-am pregătit deja – vor fi aplicate de luna viitoare.

Programul flexibil e un trend determinat de generațiile Y și Z sau (mai degrabă) determinat de companii?

Părerea mea este că această tendință a apărut ca urmare a preferințelor generației Y, continuate şi de generația Z, iar companiile ,,inteligente” au folosit această preferință inclusiv pentru a-şi optimiza cheltuielile operaționale, dar şi pentru pentru a păstra, a motiva, fideliza sau a atrage persoane potrivite în echipă, indiferent de generație.

Cum se întâmplă lucrurile în compania Dv., e încurajat programul flexibil?

Începând cu ianuarie 2018 vom introduce şi noi în companie câteva elemente de flexibilizare a programului de lucru, atât în sediile din țară, cât şi în sediul central. Fiecare angajat va putea să aleagă, împreună cu şeful şi cu colegii din echipa sa, ora de începere a programului, într-un anumit interval de timp. Această noutate face parte din ,,pachetul” de beneficii pe care îl oferim echipei, în linie cu poziționarea noastră de ,,human banking”, iar alte câteva exemple în acest sens sunt: zi liberă de ziua de naştere a respectivului coleg, Casual Friday, vacanță plătită, reduceri la partenerii băncii din diverse domenii, facilități la unele produse şi servicii, acces la e-learning etc.

Cum va arăta piața muncii peste câțiva ani, în contextul ,,gig economy” şi al noilor generaţii?

Nu este uşor de anticipat. Sunt mai mulți factori care influențează şi vor influența piața muncii, pe lângă tehnologie şi preferințele generațiilor tinere. Unul este longevitatea. Vom asista, probabil, la un paradox: vârsta de pensionare va continua să crească, în timp ce job-urile ,,tradiționale” vor dispărea şi vor fi înlocuite de altele noi sau de Inteligența Artificială. Un alt factor important este migrația forței de muncă între diferite țări şi continente. Asistăm la migrația forței de muncă educate şi calificate în acelaşi timp cu migrația forței de muncă mai puțin educate/calificate. Sursele de energie tradițională vor fi înlocuite de altele, moderne, ceea ce va duce şi la modificarea proceselor de producție/servicii pe care le alimentează. Toți aceşti factori vor impacta economia şi piața muncii. Cum vom face față? Cred că avem cea mai înţeleaptă recomandare de la Alvin Toffler, un cunoscut futurolog, care spunea: ,,Analfabeţii secolului XXI nu vor fi cei care nu ştiu să scrie şi să citească, ci aceia care nu pot învăţa, dezvăţa şi reînvăţa.”

Nevenca Doca, Director Executiv Resurse Umane Banca Transilvania

nevenca doca

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Provocările aduse de AI în digitalizare și restricțiile inerente ale dreptului muncii

Autor: Daniel Stăncescu, Asociat Senior în Practica de Dreptul Muncii Într-o lume într-o c…