Acasa Performance 5 metode de a răsplăti angajații atunci când nu poți acorda măriri de salariu

5 metode de a răsplăti angajații atunci când nu poți acorda măriri de salariu

9 min citire
0
0
1,196

Fiecare companie poate ajunge în situația în care vrea să atragă angajați talentați și să îi păstreze pe cei cu vechime, însă nu se află într-o situație financiară în care să își permită cu ușurință să acorde măriri salariale.

Fie că vorbim despre startup-uri, despre companii aflate într-o situație mai delicată sau despre perioadele de recesiune, această problemă se numără adeseori printre cele cu care se confruntă liderii. Acest lucru nu înseamnă că o companie nu poate apela la alte metode prin care să își arate recunoștința față de angajați, să îi atragă sau să le câștige fidelitatea.

Cinci antreprenori de la Young Entrepreneur Council au vorbit despre soluțiile pe care le aplică atunci când nu își permit să acorde măriri de salarii, dar vor să își recompenseze angajații:

Introducerea unui program flexibil

Studiile arată că angajații, în special femeile cu copii mici, apreciază mai degrabă un program flexibil decât bani în plus la salariu. Implementarea unui program flexibil în interiorul companiei, în care angajaților să li se permită să plece mai devreme acasă pe timpul verii sau să lucreze de acasă atunci când vor, îi poate ajuta pe aceștia să își organizeze mai bine programul, să își prioritizeze mai eficient sarcinile de serviciu și să se simtă mai mulțumiți de locul lor de muncă – este de părere Nicole Munoz, de la Start Ranking Now.

Acordă-le tichete electronice de masă

Avantajul tichetelor de masă este incontestabil atât pentru angajați, care se bucură astfel de o putere de cumpărare mai mare și au la dispoziție o sumă pe care oricum ar fi cheltuit-o pe alimente, cât și pentru companii, care au un cost mult mai mic decât dacă ar fi oferit suma respectivă în bani. De exemplu, o companie care le oferă angajaților un card Gusto Pass de la Sodexo beneficiază de 100% deductibilitate și exceptare de la plata taxelor salariale, dar și de un timp redus de administrare a tichetelor, pentru că suma se încarcă direct pe card. La rândul lor, angajații pot utiliza cardul pentru a plăti „contactless” atunci când își fac cumpărăturile, la fel cum ar proceda cu un card de credit.

Apelează la programe de stimulare a angajaților

Programele de recompensare a angajaților în funcție de performanțe s-au dovedit a avea un real succes în motivarea salariaților și creșterea productivității acestora. În plus, mulți dintre ei se declară mai satisfăcuți astfel de locul de muncă, în special atunci când există un sistem transparent și corect prin care sunt acordate bonusurile, în funcție de performanța fiecăruia.

Oferă-le zile în plus de concediu

Mulți angajați se tem să își ia toate zilele de concediu din mai multe motive. Nu vor să lase impresia că nu sunt suficient de dedicați jobului, nu vor să rămână în urmă cu sarcinile de lucru sau se tem să nu fie priviți diferit de către superiori. Însă angajații care sunt încurajați să își ia zilele libere, ba mai mult, primesc uneori încă o zi liberă drept bonus pot profita de acel timp pentru a-și reîncărca bateriile și a se întoarce la serviciu cu forțe proaspete și productivitate crescută. „Spune-i unui angajat că vinerea aceasta va fi liber, fără să mai poată comenta ceva”, îi încurajează pe șefi antreprenorul Sean Kelly, de la SnackNation.

Arată-le în mod direct aprecierea

Un simplu „mulțumesc” poate fi de mare ajutor, în special atunci când angajații tăi au dus la bun sfârșit o sarcină dificilă sau un proiect important. Feedback-ul trebuie oferit și atunci când este pozitiv, iar recunoașterea meritelor unora dintre angajații tăi, de față cu colegii lor, poate fi benefică pentru mulți dintre ei. De asemenea, poți implementa și un ritual de serviciu, în care o dată pe lună să îți scoți angajații la masă, la un restaurant. Nu numai că astfel de activități îi ajută pe oameni să se cunoască mai bine și sudează echipele, dar este și o modalitate prin care să îți arăți sincer recunoștința față de munca lor și de a sărbători împreună rezultatele obținute.

Astfel de soluții pe care le pot implementa companiile sunt utile atunci când, din motive financiare, nu se pot acorda măriri de salariu. Deși ele presupun unele costuri, acestea sunt mult mai mici decât acordarea unor bani în plus la salariul lunar, iar costurile sunt infime, dacă îți oferă șansa de a-ți fideliza angajații și a le câștiga încrederea.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:GaudiLab

Comentarii

Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Fast Forward. Organizația Viitorului. Ediția a XX-a. Armonizarea resurselor: oameni, profit, tehnologie

În era digitală rapidă și într-o lume a afacerilor tot mai competitivă, conceptul de armon…