Acasa Staffing Muncim 6 zile pe luna doar pentru plata taxelor salariale catre stat

Muncim 6 zile pe luna doar pentru plata taxelor salariale catre stat

3 min citire
0
0
471

Angajatii romani lucreaza aproximativ 6 zile pe luna doar pentru a-si plati taxele salariale catre stat, aproape dublu comparativ cu ucrainienii, dar cu o zi mai putin decat ungurii, potrivit unei analize realizate de Accace.

Studiul ia in calcul contributiile sociale si impozitul pe venitul obtinut din salarii valabile la sfarsitul lunii noiembrie, in sase state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Cehia, pentru angajatii cu un salariu net de 1.000 de euro, program normal de lucru de 8 ore pe zi, 21 de zile pe luna.

Angajatii din Ungaria lucreaza circa 34% din timpul de munca aferent unei luni, aproximativ 7 zile, pentru plata taxelor catre stat, in timp ce circa 30%, aproximativ 6 zile, din munca prestata de angajatii din Cehia si Romania intr-o luna reprezinta de fapt timpul de munca prestat de acestia pentru a-si acoperi valoarea contributiilor sociale si a impozitului.

In top urmeaza angajatii polonezi si slovaci, care muncesc aproximativ 5 zile (25% din timpul de munca lunar), si ucrainienii care lucreaza doar putin peste 3 zile jumatate, respectiv 18% din timp, acestia avand si un nivel foarte scazut al contributiilor sociale datorate de angajat, spre deosebire de restul tarilor analizate.

Situatia in tarile comparate in ceea ce priveste contributiile datorate statului de catre angajatori este destul de echilibrata, cu exceptia Poloniei, unde angajatorul datoreaza cele mai scazute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro. La polul opus se situeaza Cheia, unde angajatorul plateste taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelasi salariu net. In acest top, Romania ocupa penultimul loc, dupa Polonia, angajatorii platind catre stat contributii sociale de aproximativ 400 de euro.

„Deoarece majoritatea angajatilor isi negociaza salariul net, foarte multi dintre acestia nu sunt cu adevarat constienti ca diferenta dintre salariul brut si cel net reprezinta timpul de lucru efectiv pe care acestia il presteaza intr-o luna doar pentru a-si plati toate aceste taxe catre stat”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace in Romania.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…