Acasa Planeta HR Strategic HR Munca hibrid pe prim plan în viitor. Dar cum rămâne cu productivitatea?

Munca hibrid pe prim plan în viitor. Dar cum rămâne cu productivitatea?

7 min citire
0
0
2,086

În timpul pandemiei, aproximativ 100 de milioane de persoane din Europa au început să lucreze de acasă – aproape jumătate dintre ele pentru prima dată. Această schimbare a fost rapidă, angajații observând în scurt timp beneficiile muncii de la distanță. Printre ele, se numără eliminarea navetei, mai mult timp pentru bunăstarea personală și o productivitate sporită.

Și, atunci, natural, se pune întrebarea: care este impactul muncii hibrid asupra performanței angajaților? Fiecare companie are propria modalitate de aplicare, în funcție de specificul acesteia. Carmen Avramescu, HR Regional Director TenarisSilcotub România a explicat care au fost efectele implementării muncii hibrid în cadrul unei companii care aparține industriei.

„Toți am trecut prin aceeași situație (pandemia) și a fost nevoie să ne adaptăm, deoarece nu puteam găsi informații așa cum facem în mod obișnuit: citind o carte, ascultând un podcast sau urmărind un video. Avantajul a fost că am trăit-o cu toții în același timp și am învățat pe parcurs unii de la alții. Inca de la inceput, făcând benchmark, discutând, comunicând între noi, fiecare companie a reușit să găsească o formă de a lucra, cel mai adesea hibrid, care să se potrivească atât cu specificul activității, cât și al culturii organizaționale. În cazul nostru, majoritatea angajaților fiind în legătură directă cu producția, a lucra de acasă nu a fost o opțiune pentru toți. Pentru noi, de la începutul pandemiei a fost extrem de important să reușim să mergem la muncă în condiții de siguranță.

Pentru persoanele care erau la birou a fost mai simplu, deoarece au putut să lucreze și de acasă, însă pentru persoanele implicate direct în producție acest lucru nu a fost posibil. Am învățat multe lucruri valoroase din această experiență și am reușit să ne găsim un ritm al nostru. Am implementat și noi, la fel ca majoritatea companiilor, o formă hibrid post-pandemie cu două zile de acasă și trei de la birou. Nu am observat o scădere a performanței. Cred că fiecare și-a găsit un ritm când lucrează de acasă, care să permita eficienta, dar in acelasi timp sa nu afecteze interacțiunea cu ceilalți. Nu s-a văzut o productivitate mai scăzută. A fost cel puțin la nivelul anterior, dacă nu mai bună”, a explicat Carmen Avramescu.

Prin urmare, munca hibridă, în care angajații își împart săptămâna între birou și acasă, devine cel mai frecvent un model de viitor al muncii pentru organizații. Dar, desigur, implementarea efectivă a unui model hibrid este mult mai ușor de spus decât de făcut.

„Pentru ca forma de muncă hibrid să funcționeze cât mai bine, este nevoie ca specialiștii în HR să aibă o privire de ansamblu asupra tuturor angajaților, chiar și în cazurile în care doar o parte a angajaților lucrează de acasă. O soluție cât mai utilă este implementarea unui soft HR. UCMS by AROBS a creat modulul True Work from Home pentru a ajuta managementul și departamentele de HR ale companiilor să administreze cât mai eficient echipa, schimburile de program, turele și locul de unde angajații își prestează munca. Lucratul de acasă, îmbinat cu cel de la sediul companiei, presupune acum o gestionare de personal mai solicitantă. Fiecare companie are o politică de work from home diferită, motiv pentru care funcționalitatea noastră este configurabilă pe nevoi specifice”, a explicat Ionuț Gherle, CEO UCMS by AROBS.

Lumea muncii s-a schimbat și va continua să se schimbe. A avea o experiență modernă pentru angajați, bazată pe tehnologie, este esențială pentru succes, iar tehnologia de resurse umane este aici pentru a ajuta organizațiile să devină mai agile și să îmbrățișeze era muncii hibride.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Strategic HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Adina Mărculescu: “Lecția pe care am învățat-o a fost importanța anticipării schimbărilor și a pregătirii pentru situații neprevăzute”

Continental Hotels, unul dintre cele mai cunoscute lanțuri hoteliere din România, reprezin…