Acasa Planeta HR HR Tools Integritatea angajatilor „prin ochii” unui instrument psihometric

Integritatea angajatilor „prin ochii” unui instrument psihometric

7 min citire
0
0
414

Saptamana trecuta am participat la un workshop legat de evaluarea psihometrica. Dincolo de faptul ca s-au impartasit pareri, idei si practici legate de procesul de recrutare, ne-am familiarizat cu un instrument care se presupune ca masoara altfel integritatea unei persoane. Este vorba despre squares, un instrument psihometric stiintific, produs de compania germana cut-e, promovat si vandut la nivel local de firma cut-e Romania.

Am spus ca masoara altfel pentru ca menirea acestui instrument este de a masura integritatea unei persoane prin predispozitia acesteia spre anumite comportamente contraproductive, in functie de situatiile specifice in care pot aparea (comportamente precum indiferenta, superficialitate, gandire oportunista, ambiguitate, furt, coruptie). Nu se bazeaza pe intrebari de tipul “Ai comis pana in prezent o crima?” sau “Ai lezat fizic, in mod intentionat, o persoana?”… intrebari care pun candidatul intr-o situatie jenanta, in care ar spune mirat: “Poftiiimmm?!”.

Prin urmare, squares nu va soca pe nimeni. Va masura prin intrebari de bun simt acele comportamente mentionate mai sus. Iata cum ne-a fost prezentat de catre Alina Buzatu, unul dintre consultantii cut-e Romania:

Concepul știintific “squares” afirma ca integritatea unei persoane (sau nivelul de incredere pe care il avem in acea persoana) nu este legata de aspecte morale sau penale, premise de la care pleaca majoritatea celorlalte teste de integritate.

Philip Zimbardo, profesor psiholog emerit in cadrul Uiversitatii Standford, a realizat prin diferite experimente (de exemplu, Milgram sau inchisoarea Standford) ca nu exista persoane de incredere sau persoane care nu sunt de incredere, ci mai degraba situatii de viata care pot influenta in ceilalti aparitia unor comportamente contraproductive. Modul in care oamenii aleg conștient sau inconștient sa dea curs acestor comportamente contrapoductive tine de o serie de atribute pe care le-au dezvoltat de-a lungul vietii lor (disciplina, constientizare, precautie, empatie, onestitate, predispozitia spre reflexie).

In situatii identice, oamenii se vor diferentia in ceea ce privește comportamentele contraproductive in functie de atributele lor de a rezista la diferiti stimuli din mediu. Cu cat mai pronuntate sunt aceste atribute, cu atat mai mica este probabilitatea ca persoana sa cedeze factorilor critici de influenta.

Exista, desigur, si un oarecare scepticism fata de aceste teste, mai ales de partea angajatilor, care pot intui tipul de raspuns pe care si-l doresc angajatorii. Ce face cut-e pentru a preveni „trisarea”? Ne pune la dispozitie nenumarate combinatii de intrebari, diferite de la un utilizator la altul, schimbatoare chiar in functie de raspunsul la intrebarea precedenta. Mai mult, reprezentantii firmei spun ca iti monitorizeaza inclusiv miscarea mouse-ului, „masurand” cat de nehotarat esti cu privire la raspuns. Iar daca cut-e nu e sigur ca totul a decurs „cinstit” atunci iti va indica un nivel de consecventa scazut, semn ca testul ar trebui repetat, respectiv ca raspunsurile au fost viciate. Mie de exemplu, mi-a iesit un nivel de consecventa 2 din 9, ceea ce inseamna ca nu am facut testul corect…nu pot sa imi explic de ce…poate faptul ca am fost prea sigura pe mine si am completat chestionarul in 5 minute.

Daca as fi fost un candidat la job, mi-as fi ridicat cateva semne de intrebare, mai ales ca de regula feedback-ul pentru cei „respinsi” nu exista. So…where did i go wrong?! sau poate nu sunt cine credeam ca sunt :)!

Din nou, va las pe voi sa incercati instrumentul si sa ne dati de stire cu privire la utilitatea sa. Enjoy!

 

p.s. Compania cut-e Romania este reprezentata de Petra Muller si Andreas Fuhrmann.

p.s. II. Alina Buzatu, consultant cut-e Romania, a facut urmatoarele precizari cu privire la ce am scris eu mai sus. Vi le redau asa cum mi le-a transmis:

1. Un nivel de consecventa de 2 nu implica ca nu ai facut testul corect. Nivelul de consecventa scazut este un indicator pentru intrebari relativ similare evaluate cu raspunsuri diferite de catre candidat. Timpul de completare iarasi, nu este neaparat un indicator al sigurantei de sine si nici al consecventei raspunsurilor. De exemplu, eu am completat la fel ca si tine chestionarul, tot in 5 minute, si nivelul meu de consecventa este de 6 pe o scara de la 1 la 9.

2. Politica cut-e la nivel global este aceea de a nu oferi rezultatele la testul squares fara o interpretare, chiar si daca candidatii sunt respinsi.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in HR Tools

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…