Acasa Legal Incalcarea conditiilor in formarea profesionala

Incalcarea conditiilor in formarea profesionala

3 min citire
0
0
480

Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii (UNELM) ne atrage atentia asupra faptului ca, in ultimul timp, diversi furnizori de formare profesionala desfasoara cursuri pentru ocupatia „Expert legislatia muncii” fara a tine cont de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca participantii la curs, de profilul studiilor superioare de licenta, conform standardului ocupational aprobat de Autoritatea Nationala pentru Calificari.

„Exista furnizori care organizeaza asemenea cursuri fara sa existe o reala corespondenta intre programa de pregatire si competentele profesionale specifice, indicate in standard. Altfel spus, nu reiese din continutul cursului ca se ating obiectivele ce constau tocmai in dobandirea acestor competente”, au explicat reprezentantii UNELM.

Pe de alta parte, Uniunea considera ca o problema majora in formarea profesionala a adultilor  este tocmai calificarea formatorilor. De exemplu, formatorul unui expert in legislatia muncii trebuie sa aiba profilul sau specialitatea corespunzatoare programei de pregatire. Potrivit specialistilor UNELM, si nu numai, acesti formatori trebuie sa fie absolventi de studii universitare de licenta in specializarea „Drept”, sa aiba un master in materia discutata, chiar si un doctorat in acest domeniu stiintific.

„Au aparut pe piata formatorilor o serie de centre care ofera cursuri pentru aceasta ocupatie fara a respecta conditiile legale de autorizare, lectorii neavand studii juridice si/sau de specialitate. Competentele necesare practicarii acestei profesii se dobandesc numai prin absolvirea unui curs de specializare, autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari, cu o durata de minimum 40 de ore. De altfel si aderarea la Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii se poate face doar de catre expertii care detin o certificare a competentelor profesionale valida”, au mentionat reprezentantii UNELM.

Ce putem face noi, in calitate de posibili cursanti? Sa verificam daca centrul de formare profesionala respecta conditiile impuse de lege. Iar informatiile fie le gasim pe  site-ul Autoritatii Nationale pentru Calificari , fie le solicitam specialistilor, prin pagina de contact a UNELM.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…