Acasa Planeta HR HR Tools În spatele CV-ului se află omul. Ce e util să afli despre el la interviul de angajare

În spatele CV-ului se află omul. Ce e util să afli despre el la interviul de angajare

10 min citire
0
0
558

CV-ul este, de multe ori, primul instrument de legătură între tine și candidatul pe care o să îl chemi sau nu la interviu, în funcție de prima impresie pe care ți-o creează. Chiar dacă în acesta sunt expuse, de obicei, atât detalii profesionale, cât și câteva calități sau aptitudini personale, decizia finală de angajare se ia după ce cunoști personal candidatul, ocazie cu care acesta poate demonstra abilitățile de care dispune.

Practic, interviul este șansa unică pentru fiecare dintre voi de a afla cât mai multe despre celălalt, așa că timpul acela trebuie investit astfel încât să îți dai seama cât mai bine de caracteristicile profesionale și personale ale celui cu care stai de vorbă.

CV-ul îți va spune totul despre trecutul profesional al intervievatului, dar nu și despre felul lui de a fi, care nu este deloc de neglijat atunci când cauți pe cineva care să îți devină angajat. Câteva lucruri sunt cu adevărat importante în acest sens și ar fi ideal să le descoperi încă din timpul interviului.

Cât de bine știe să își organizeze timpul

Punctualitatea este una dintre calitățile cele mai apreciate la orice persoană, atât în domeniul profesional, dar și în cel personal. Întâlnirea pentru interviu te va ajuta să îți dai seama imediat ce importanță are timpul pentru candidat. Dacă nu respectă ora pe care ați stabilit-o de comun acord, ar putea fi un semn că punctualitatea nu se numără printre calitățile lui. Totuși, poate fi o situație excepțională, cauzată de traficul aglomerat sau de o problemă apărută pe neașteptate, așa că nu trebuie trase concluzii pripite. Însă, dacă discuția este abordată din anumite perspective, vei reuși să îți dai seama dacă respectarea deadline-urilor, de exemplu, se numără printre prioritățile sale sau nu. 

Îi poți adresa niște întrebări care să pară că nu au legătură cu domeniul profesional, dar care să îți dea răspunsurile pe care le cauți. Află care ar fi lucrurile pe care nu le acceptă la alte persoane din jur și, dacă printre acestea se află și nerespectarea unei ore de întâlnire, cel mai probabil ai de-a face cu o persoană care va veni la timp la ședințe. Este important să știi dacă te vei putea baza pe candidat ca să livreze la timp tot ce este nevoie pentru bunul mers al lucrurilor.

Cât de implicat este în activitatea organizației

Ai nevoie de o persoană implicată în organizația ta, care să depună toate eforturile pentru a atinge obiectivele acesteia. Dacă vei întreba direct persoana intervievată cât de implicată va fi, evident că ea va răspunde pe măsura așteptărilor tale pentru a crea o imagine cât mai bună despre sine. Scopul tău este, însă, de a descoperi persoana așa cum este ea, nu așa cum vrea să pară. Este util să afli câte ceva despre activitatea de la locul de muncă anterior și despre percepția pe care o are asupra carierei sale. 

Atitudinea și energia pe care le are sau nu atunci când vorbește pot fi repere importante pentru a-ți da seama dacă respectivul candidat este cu adevărat dornic să facă parte din echipa ta sau nu. De asemenea, este important de știut dacă este genul de persoană care se limitează strict la ce are de făcut sau dacă are inițiativa de a interveni și în activități care nu țin neapărat de sarcinile sale. Gradul de implicare al unui angajat poate face, în unele situații, diferența dintre eșec și reușită la nivelul unui departament sau al întregii organizații. 

Cât de sociabil este 

Nu ai nevoie doar de o persoană cu abilități profesionale excelente, pentru că la un loc de muncă, de cele mai multe ori, este vorba despre lucru în echipă. Este important ca persoana pe care o vei angaja să se poată integra printre ceilalți angajați, să se arate deschisă la a-i cunoaște pe cei din jur, dar și la eventuale critici, sfaturi și observații. De asemenea, este esențial să știi câte ceva despre modul cum reacționează la conflicte, astfel încât să îți dai seama dacă ai de-a face cu o persoană conflictuală sau cu una pașnică. 

Poți încerca să afli dacă și-a făcut prieteni la vechiul loc de muncă sau dacă a fost implicat în conflicte, dacă mai păstrează legătura cu unii dintre foștii colegi și cât de importantă este pentru el relația cu aceștia. Toate aceste aspecte, corelate cu părerea personală pe care ți-o vei forma în timpul discuției, te vor ajuta să afli dacă cel intervievat este apt să comunice cu viitorii săi posibili colegi așa cum tu ți-ai dori. 

CV-ul spune multe despre un candidat, dar, uneori, nu spune totul despre acesta sau ceea ce spune nu este în totalitate veridic. De aceea, interviul față în față este foarte important. În cadrul acestuia, ai șansa de a afla toate informațiile care te interesează, nu doar pe cele pe care a vrut candidatul să le ofere.

Sursa foto: pexels.com

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in HR Tools

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Benoît CHERRÉ: Autenticitatea ca ideal etic în situații provocatoare

În universul provocărilor etice, managerii de resurse umane (HR) se află adesea la interse…