Acasa Agenda HR Elevating engagement: modele de lucru în organizații

Elevating engagement: modele de lucru în organizații

8 min citire
0
0
2,521

Pandemia a dus multe schimbări în toate domeniile de activitate. Leadership-ul centrat pe om este acum mai important ca niciodată. Ultimii ani au evidențiat schimbări foarte necesare pentru bunăstarea și acomodarea angajaților în nenumărate industrii. Acest lucru creează, la rândul său, noi oportunități pentru lideri de a integra și normaliza astfel de factori în cadrul infrastructurii, politicii și producției lor de produse.

Totuși, chiar dacă ideologia noastră colectivă de leadership devine mai empatică, realitatea este că dezvoltarea centrată pe om rămâne, în multe privințe, o provocare enigmatică. Este necesar să navigăm cu atenție în această schimbare, echilibrând acțiunea proactivă cu planificarea nuanțată și cu o dorință inerentă de a contesta normele de lungă durată.

Despre importanța cultivării unui engagement ridicat în mediul de lucru și modurile în care organizațiile pot să realizeze acest obiectiv într-un mod autentic și benefic am discutat cu Alina Grozescu, Founder& CEO, Wellington și Max Relax, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a evenimentului Fast Forward.

Prezentarea Alinei Grozescu a început cu cun exemplu concret al unei angajate care s-a schimbat în primele 6 luni de la angajare. CEO-ul a vorbit despre factorii care au influențat satisfacția la locul de muncă. Printre aceștia se numără sensul/cauza, evoluția profesională și comunitatea.

Nivelul de engagement al angajaților la nivel de global

Interesul susținut al cercetătorilor față de angajamentul organizațional constă în relațiile acestuia cu o serie de rezultate organizaționale importante. Un nivel ridicat al angajamentului este asociat cu o rată redusă a fluctuației de personal, a absenteismului și cu un nivel ridicat al performanțelor profesionale. Unii dintre noi simt că viaţa lor nu are sens fără muncă. O persoană obişnuită să muncească zilnic care brusc îşi pierde locul de muncă ajunge să aibă senzaţia că cele 24 de ore ale unei zile durează mult mai mult. Alţii simt că ar putea foarte bine să trăiască fără să muncească şi chiar îşi doresc acest lucru. Pentru o altă categorie, munca este un rău necesar, cel puţin atâta timp cât este printre puţinele mijloace legale aflat la îndemâna indivizilor de a obţine cele necesare traiului.

În literatura de specialitate, fenomenul descris poartă numele de „employment commitment”, ceea ce, într-o traducere aproximativă, înseamnă „angajament faţă de un loc de muncă plătit” (pe scurt, „angajament faţă de muncă”). Într-o definire ceva mai academică, „angajamentul faţă de muncă” se referă la măsura în care o persoană, în general, doreşte să aibă o slujbă plătită, indiferent dacă are nevoie sau nu de aceasta şi, am mai adăuga, indiferent dacă are nevoie sau nu de bani. Cercetările privind stresul de la locul de muncă sunt importante, deoarece stresul perceput are implicații nu doar pentru individ și pentru bunăstarea acestuia, ci și pentru cei aflați în îngrijire și pentru organizația în ansamblul său.

Privind imaginea de ansamblu, masa de angajați cu un nivel scăzut de engagement reprezintă un potențial imens de creștere economică. Conform estimărilor Gallup, nivelul scăzut al engagementului a costat economia globală aprox. 8.8 trilioane USD, reprezentând 9% din PIB-ul global.

La nivel de Europa, România se află pe primul loc în clasament, cu un procent de 35% engagement.

Conform studiului Gallup, angajații cu un nivel ridicat de engagement la muncă raportează un nivel mai scăzut de stres cotidian.

Comparând nivelul de stres al angajaților din Europa, România se află pe locul 27, cu un procent de 35%, conform studiului Gallup.

Pentru a avea un engagement ridicat nu numai la locul de muncă, ci și în viața de zi cu zi, trebuie să acordăm atenție și planului de alimentație, planului de efort fizic susținut sau a planului de imunitate.

Wellington a dezvoltat un plan Pear to Pear Recognition prin care angajaților le este oferit feedback atât din partea managerilor, cât și din partea colegilor, iar rezultatele au fost îmbucurătoare.

Pentru a viziona întreg discursul Alinei Grozescu, Founder& CEO, Wellington și Max Relax, accesați acest link.

Pentru a viziona întreg evenimentul, accesați pagina oficială.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…