Acasa Staffing Despre background screening la HR Summit Iasi

Despre background screening la HR Summit Iasi

7 min citire
0
0
466

Industrie foarte bine definita si aplicata in SUA, Marea Britanie si in alte tari dezvoltate, background screening-ul este un concept relativ nou pe piata din Romania care cu pasi discreti incepe sa se contureze si aici.  Screening-ul se refera la verificarea experientei profesionale a angajatilor si candidatilor pentru un post in companie intr-un mod transparent si etic, avand ca punct de pornire CV-ul sau formularul de aplicare: se verifica aspecte legate de educatie, certificari, angajari anterioare, apartenenta la asociatii profesionale, activitatea in media si retele de socializare cu acordul scris al persoanei verificate.

Intr-o realitate in care recrutarea nu mai inseamna doar ocuparea unui post cu o persoana, ci identificarea celui mai potrivit talent pentru companie, verificarea informatiilor mentionate in CV devine o necesitate. Se porneste astfel intr-o relatie bazata pe incredere reciproca intre angajat si angajator, dar si intre colegi, care stiu ca se pot baza pe noii veniti. De asemenea, recrutarea e mai eficienta, evitandu-se costurile cu angajarea de persoane care au competente fictive: cheltuielile cu departamentul de HR care se ocupa de recrutare,  comisionul agentiilor de recrutare ( intre 1 si 3 salarii), salariul angajatului in perioada de proba, instruiri, pachete de concediere si alte taxe in cazul in care problemele nu au fost identificate din timpul perioadei de proba. In SUA exista chiar si un concept care defineste astfel de angajari, acela de „angajare neglijenta” care sanctioneaza destul de drastic angajatorii care nu au efectuat verificari ale angajatilor ce aduc prejudicii companiei.

Totusi, compania de background screening nu iti va spune pe cine sa angajezi, ci iti va da toate informatiile de care ai nevoie pentru a sti cine a fost onest inca de la inceput si ce aspecte din trecutul profesional al unor candidati ar trebui lamurite.

Gestionarea riscurilor
Un alt beneficiu al verificarilor trecutului profesional al angajatilor este legat de gestionarea riscurilor cu cea mai importanta resursa a unei companii – angajatii sai. Cele mai importante riscuri sunt frauda, reaua-credinta a angajatilor, relationarea inadecvata a conturilor de clienti, prejudicii de imagine.

O persoana care are antecendete in gestionarea inadecvata a comunicarii cu clientul, mai ales din cauza unui temperament mai agresiv sau a inadaptarii la strategia companiei, reprezinta un risc care poate fi evitat. Apoi, reputatia unei companii este direct influentata de activitatile reprezentantilor acesteia. Orice actiune cu consecinte grave asupra imaginii unui angajat se reflecta in reputatia companiei. Desi multi merg pe premisa ca si PR-ul negativ e tot PR, exista multe situatii care pot afecta serios situatia financiara a unei firme.

Beneficiile background screeningului se vad mai ales in cazul posturilor cheie din companie, care presupun o putere mare de influenta a celorlalti, acces la resurse financiare considerabile si luare de decizii strategice. Sunt deja celebre cazurile fostului CEO Yahoo care  a pretins o diploma in IT desi era contabil sau a  managerului de IT de la primaria din Dallas care a furat aparatura de peste 10.000 de dolari. Mindit incurajeaza verificarile persoanelor care lucreaza cu persoane vulnerabile pentru a oferi garantia ca acestia sunt bine intentionati si ofera servicii gratuite pentru acele ONG-uri si institutii caritabile care lucreaza cu oameni cu handicap, copii, batrani, etc.

Piata romaneasca de background screening este inca intr-un stadiu incipient, in care legislatia nu faciliteaza verificari de identitate sau istoric de credit, unde angajatorii sunt destul de reticenti in a oferi referinte legate de fostii angajati cu probleme. Totusi, in 2013 specialistii Mindit au reusit sa identifice discrepante majore in perioada de studiu sau diplomele obtinute, in perioadele de angajare si rolurile si atributiile detinute.

Daca doriti sa alfati mai multe despre background screening si sa va intalniti cu specialistii de HR din toata regiunea de est a Romaniei, sunteti asteptati pe 17 octombrie la HR Summit Iasi, cel mai mare eveniment regional dedicat managerilor si specialistilor din domeniul resurselor umane.

Mai multe detalii despre program si inscrieri gasiti aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…