Acasa Agenda HR Cum se vad tinerii ca angajati

Cum se vad tinerii ca angajati

5 min citire
0
0
621

Tinerii care isi cauta un loc de munca au tendinta de a-si supraevalua nivelul de pregatire si considera ca institutiile superioare de invatamant nu contribuie suficient la pregatirea lor pentru a se angaja si a performa la primul loc de munca.

Concluziile fac parte dintr-un studiu realizat de compania Deloitte la nivelul a 11 tari din regiune, pe un esantion de peste 4.000 de studenti sau absolventi din institutii de invatamant cu profil economic din marile orase. Romania s-a alaturat proiectului la sfarsitul anului trecut, fiind astfel inclusa in cea de-a 3-a editie a raportului „Primii pasi pe piata muncii”.

„Raspunsurile studentilor romani confirma concluziile raportului regional; in general, tinerii au tendinta de a-si supraevalua competentele inainte de primul lor contact cu realitatea din campul muncii, fapt ce este confirmat si prin experienta noastra de recrutare”, a explicat Carmen Baibarac, Senior Manager Resurse Umane, Deloitte Romania.

Iata cateva dintre rezultatele cheie ale cercetarii:

  • Peste 80% dintre respondenti se auto-evalueaza ca avand abilitati bune si foarte bune de analiza, comunicare, de orientare spre rezolvarea problemelor, de invatare si de lucru in echipa.
  • 71% dintre respondenti se considera buni sau foarte buni in ceea ce priveste delegarea si coordonarea activitatii altora.
  • 79% considera ca aportul lor valoric pentru angajatorul actual sau viitor este ridicat sau foarte ridicat.
  • Asteptarile financiare medii pentru primul loc de munca depasesc suma pe care multi angajatori sunt pregatiti sa o ofere, fiind mai ridicate decat salariul mediu pe economie in Romania.
  • 50% considera ca pregatirea de care beneficiaza in cadrul institutiilor de invatamant superior este slaba sau foarte slaba, comparativ cu responsabilitatile lor profesionale viitoare.
  • 72% apreciaza ca institutiile de invatamant la care sunt inscrisi au o contribuție modesta in ceea ce priveste procesul de cautare a unui loc de munca.

„Aceste concluzii reflecta un nivel general de nemultumire fata de calitatea educatiei formale pe care pe care o primesc, cu precadere pe aspecte non-tehnice cum ar fi pregatirea absolventilor pentru accesarea unor oportunitati atractive de cariera. Observam ca in ultimii ani universitatile au devenit mai preocupate de aceste aspecte, insa exista in continuare o mare nevoie in acest sens”, a spus Silviu Badescu, Manager Resurse Umane.

„La nivel particular insa, raspunsurile sunt mai nuantate, opinia studentilor fata de propria facultate (in ceea ce priveste sprijinul si calitatea educatiei de care beneficiaza) fiind diferita in functie de specializare: studentii cu profil contabil, financiar sau de la drept evalueaza mai bine propria facultate fata de studentii altor specializari”, a adaugat el.

Totodata, raportul arata ca  majoritatea respondentilor sunt dispusi sa se transfere – fie in tara, fie in strainatate – in scopul obtinerii unui loc de munca atractiv. In opinia respondentilor, cele mai importante criterii de selectie a unui loc de munca sunt oportunitatile de dezvoltare pe termen lung, iar aprecierea si recunoasterea calitatii muncii sunt cele mai eficiente metode de retentie a angajatilor buni.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…