Acasa Staffing Ce firme au obligația să folosească POS-uri?

Ce firme au obligația să folosească POS-uri?

3 min citire
0
0
1,003

Potrivit legii nr. 191/2018, firmele care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata și activități de prestări servicii, care au o cifră de afaceri anuală mai mare de 50.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit, prin intermediul unui terminal POS.

Legea nr. 191/2018 a adus modificări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Noul act normativ stabilește că persoanele juridice care fac comerț cu amănuntul și comerț cu ridicata și cele care desfășoară activități de prestări servicii, care realizează anual o cifra de afaceri de peste 50.000 euro în echivalent lei, sunt obligate să accepte și plata cu cardul, prin sisteme POS sau folosind alte soluții moderne de acceptare.

Refuzul comercianților de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 7.500 de lei.

Înaintea acestei modificări, erau obligate să folosească sistemele POS doar firmele care fac comerț cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro. Această obligație le revine în prezent și firmelor care fac comerț cu ridicata, precum și celor care desfășoară activități de prestări servicii.

Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată sunt în continuare obligate să accepte plata și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit. Refuzul acestora de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit și de credit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.

Începând cu anul acesta, au devenit obligatorii pentru majoritatea comercianților și noile case de marcat cu jurnal electronic. Firmele care își doresc să introducă și alte sisteme moderne pot folosi și astfel de programe de facturare, emitere bonuri și evidență stocuri.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Comentarii

  • 4 metode simple de a face plăți într-o companie mică

    O metodă foarte eficientă de a crește vânzările și, prin extensie, succesul unei companii …
Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Leadership Reset: Accelerarea schimbării și noi frontiere. Ce ne forțează limitele?

Evenimentul Leadership Reset, organizat de Revista CARIERE și MMM Consulting în data de 6 …